Την απαρχή μιας νέας περιόδου προσέγγισης και βελτίωσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας προσδοκά η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, να αποτελέσει η προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Ο κ. Παπανδρέου επενδύει σε μια τέτοια προοπτική, καθώς θεωρεί ότι υπήρξαν οφέλη στις σχέσεις των δύο χωρών από την πολιτική προσέγγισης που είχε εφαρμόσει ως υπουργός Εξωτερικών του Κώστα Σημίτη με τον τότε Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ. Το άνοιγμα προς την Αγκυρα, με ευθεία παραπομπή σε εκείνη την περίοδο, ήταν από τις πρώτες κινήσεις του ως πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, τον περασμένο Οκτώβριο.
Μια επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, όπως και μια επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, αποτελεί σημαντικό γεγονός. Η αναμενόμενη έλευση Ερντογάν, ωστόσο, έχει προετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι προσδοκίες να είναι ακόμα μεγαλύτερες. Στην Αθήνα αναμένεται «απόβαση» τουρκικής αντιπροσωπείας, καθώς τον Τούρκο πρωθυπουργό θα πλαισιώνουν δέκα υπουργοί και περίπου εκατό επιχειρηματίες. Το πολυδιαφημισμένο ως σημαντικό εργαλείο προώθησης των διμερών σχέσεων, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβει σάρκα και οστά και το ζητούμενο είναι πόσο διευρυμένο θα είναι το πλαίσιό του. Σε πόσους επιμέρους τομείς, δηλαδή, θα επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένο μνημόνιο, που θα καθορίζει στόχους και δράσεις.
Τομείς συνεργασίας
Στην Αθήνα, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών, από τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Τουρισμού, έχει γίνει προεργασία και αναμένεται να «πέσουν» στο τραπέζι περίπου είκοσι προτάσεις για μνημόνια συνεργασίας. Ανάλογος αριθμός αναμένεται και από τουρκικής πλευράς. Οπως όμως αναφέρει διπλωματική πηγή, «μπορεί ο τελικός αριθμός μνημονίων που θα συμφωνηθούν να είναι πολύ μικρότερος, καθώς η διαπραγμάτευση του τι είναι αποδεκτό και τι όχι από κάθε πλευρά, θα γίνει το πρωί της Παρασκευής, στις διμερείς συναντήσεις που θα έχουν κατά τομέα οι υπουργοί των δύο χωρών».
Δεδομένης και της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, ο τομέας της Οικονομίας θα είναι από τους βασικούς που θα απασχολήσουν. Αλλωστε, προβάλλεται και στις δύο χώρες η αντίληψη ότι μία αμοιβαίως επωφελής στενότερη οικονομική σχέση, μπορεί να επιδράσει θετικά στη βελτίωση των σχέσεων στους υπόλοιπους τομείς. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές, που αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να αγγίξουν για το 2010 τα 4 δισ. δολάρια, και εκτιμάται ότι η δυναμικότητά τους φθάνει τα 10 δισ. Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας είναι από τα θέματα που συζητούνται, ενώ από την τουρκική επιχειρηματική κοινότητα προβάλλεται το αίτημα για απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που απαιτούνται για τη λειτουργία επιχειρήσεων στη χώρα μας. Στον τομέα του τουρισμού, συζητείται η προοπτική σχεδιασμού και προώθησης στην διεθνή αγορά κοινών τουριστικών «πακέτων», που θα συνδυάζουν επισκέψεις σε προορισμούς στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Εκδοση βίζας
Ενα άλλο θέμα που συζητείται είναι η απλούστευση των διαδικασιών για έκδοση βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να επισκεφθούν για μονοήμερες εκδρομές τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θέμα κατάργησης της βίζας, όπως έχει γίνει για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στην Τουρκία, δεν τίθεται, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν, ενώ δεν φαίνεται να προχωράει η πρόταση για αναγνώριση χωρίς βίζα των «πράσινων» διαβατηρίων, που κατέχουν Τούρκοι υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες. Εξετάζονται οι δυνατότητες για χορήγηση ειδικής βίζας στους επισκέπτες που δεν θα διανυκτερεύουν στην Ελλάδα, η οποία θα χορηγείται από τους σταθμούς ελέγχου διαβατηρίων, με απλούστευση των σχετικών διαδικασιών, όπως ισχύει για τους Τούρκους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.
Τα ζητήματα συνεργασίας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης με ενεργοποίηση της συμφωνίας επαναπροώθησης λαθρομεταναστών, που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά παραμένει ουσιαστικά ανενεργός από τουρκικής πλευράς, αναμένεται επίσης να πέσουν στο τραπέζι, όπως και οι δυνατότητες συνεργασίας σε προγράμματα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου