Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
http://www.tanea.gr

ΒΟΥΤΙΑ ΚΕΡΔΩΝ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΑΛΙΕΙΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Ραγδαία μείωση παρουσίασαν τα κέρδη των επιχειρήσεων σε 40 κλάδους της ελληνικής οικονομίας για το 2008- χρονιά κατά την οποία άρχισε η διεθνής κρίση- καθώς μειώθηκαν συνολικά κατά 48,8% σε σχέση με το 2007.

«Πρωταθλητές» της πτώσης αναδεικνύονται με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών τους για το 2008 οι επιχειρήσεις των κλάδων της Γεωργίας - Αλιείας, των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, καθώς και των Ασφαλειών, που παρουσιάζουν τριψήφια ποσοστά μειώσεων των κερδών τους. Αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη, αφού το ίδιο έτος κατέγραψαν μείωση των κερδών τους και μάλιστα παρά την αύξηση των πωλήσεων.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη της εταιρείας ΙCΑΡ «Δυνατοί και Αδύναμοι Κρίκοι της Ελληνικής Οικονομίας», στην οποία αξιολογήθηκαν συγκεντρωτικά στοιχεία που προκύπτουν από τους ισολογισμούς (χρήσης 2008) των Α.Ε. και ΕΠΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΙCΑΡ, οι μεγάλες δυσχέρειες που αντιμετώπισαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2008 εξαιτίας και της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία τους. Τα προ φόρων κέρδη του συνόλου των επιχειρήσεων που εξετάστηκαν στην έρευνα μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, εξέλιξη όμως η οποία επηρέασε με διαφορετικό τρόπο και σε άλλον βαθμό κάθε επιχείρηση και κλάδο.

Πάνω οι πωλήσεις, κάτω τα κέρδη

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΙCΑΡ, οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων όλων των κλάδων αυξήθηκαν κατά 24,5 δισ. ευρώ (11,5% σε σχέση με το 2007), ενώ τα κέρδη προ φόρων περιορίστηκαν κατά 7,9 δισ. ευρώ (48,8%). Τη μεγαλύτερη μείωση κερδών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Γεωργίας- Αλιείας κατά 156,7%, των Ξενοδοχείων και των Εστιατορίων κατά 328,4% και των Ασφαλειών κατά 159,4%. Στους υπόλοιπους κλάδους, όπου επίσης τα κέρδη συρρικνώθηκαν, τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν οι κλάδοι της Ενέργειας- Υδρευσης, των Κατασκευών και των λοιπών Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών. Οσο για τους πλέον ανθεκτικούς κλάδους, τη μικρότερη πτώση κερδών σημείωσαν οι κλάδοι του Εμπορίου (29,4%), της Μεταποίησης (46,1%) και των λοιπών Υπηρεσιών (24,3%).

Ειδικότερα στη μεταποίηση, εντυπωσιακή ήταν η πτώση της αποδοτικότητας των ίδιων κεφαλαίων, τα οποία από 11% το 2007 διαμορφώθηκαν στο 5,5% το 2008. Αντίστοιχα, το μεικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε από 21,29% το 2007 σε 18,78% το 2008 και το περιθώριο καθαρού κέρδους από 5,32% σε 2,61%. Από τους επιμέρους κλάδους της μεταποίησης το υψηλότερο περιθώριο μεικτού κέρδους το 2008 παρουσίασαν τα φάρμακα (37,06%), τα χημικά (35,59%), τα έπιπλα (34,13%), και οι εκδόσεις - εκτυπώσεις (32,11%). Οσον αφορά τα περιθώρια καθαρού κέρδους, κορυφαίοι κλάδοι αναδείχθηκαν τα προϊόντα καπνού (14,11%), τα μηχανήματα- εξοπλισμός (12,07%), τα προϊόντα από μη ορυκτά μέταλλα (8,9%) και τα φάρμακα (7,61%).

Ανάλογα με τη στρατηγική οι επιπτώσεις

Οπως καταλήγει η μελέτη της ΙCΑΡ, το γεγονός ότι το 2008 οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτούργησαν σε ένα επιδεινούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον διεθνώς ήταν καθοριστικό. Οι δραστικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της επιδείνωσης στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, έφεραν σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Αν και στο σύνολο της αγοράς οι επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση της κερδοφορίας τους, σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις επιμέρους κλάδων αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο, επιλέγοντας άλλη στρατηγική με αποτέλεσμα να επηρεαστούν διαφορετικά από την οικονομική κρίση.

Τα προ φόρων κέρδη του συνόλου των επιχειρήσεων που εξετάστηκαν στην έρευνα της ΙCΑΡ μειώθηκαν σχεδόν στο μισό

Μείωση του χρόνου είσπραξης απαιτήσεων των επιχειρήσεων

Ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα κέρδη των επιχειρήσεων, στον τομέα της μεταποίησης η επιδείνωση στο οικονομικό περιβάλλον το 2008 έφερε αλλαγές και στη συμπεριφορά των επιχειρηματιών σε σχέση με την πληρωμή των υποχρεώσεών τους αλλά και την είσπραξη των απαιτήσεών τους. Συνολικά ο χρόνος είσπραξης απαιτήσεων των επιχειρήσεων από 108 ημέρες που ήταν το 2007, μειώθηκε σε 103 ημέρες το 2008, ενώ ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών από 75 ημέρες το 2007, μειώθηκε σε 71 ημέρες το 2008.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο είσπραξης απαιτήσεων, στο σύνολο των 22 κλάδων της μεταποίησης που εξετάζει η μελέτη της ΙCΑΡ, στους 9 μειώθηκε ο χρόνος είσπραξης έως και κατά 87 ημέρες (στα προϊόντα καπνού), ενώ στους υπόλοιπους 13 κλάδους ο χρόνος αυξήθηκε έως και κατά 48 ημέρες (στον κλάδο των αυτοκινήτων). Αντίστοιχα, αλλαγές υπήρξαν στο διάστημα 2007-2008 και στον χρόνο εξόφλησης των προμηθευτών. Σε 7 κλάδους μειώθηκε ο χρόνος έως και κατά 308 ημέρες (στον κλάδο των προϊόντων καπνού), ενώ στους υπόλοιπους 15 κλάδους ο χρόνος εξόφλησης των υποχρεώσεων προς προμηθευτές αυξήθηκε έως και κατά 22 ημέρες (στον κλάδο των φαρμάκων).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙCΑΡ, η μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εξόφληση των προμηθευτών συναντάται στους κλάδους των επιχειρήσεων προϊόντων καπνού, ειδών ένδυσης, φαρμάκων, ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και οπτικών προϊόντων, ενώ σε ό,τι αφορά την είσπραξη απαιτήσεων, κλωστοϋφαντουργία, είδη ένδυσης, φάρμακα, αυτοκίνητα και εξοπλισμός μεταφορών είναι οι κλάδοι στους οποίους συναντάται η μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου