WWW.TVXS.GR
Μέλη του Κολομβιανού στρατού δολοφονούν πολίτες, συνήθως άτομα με ειδικές ανάγκες από φτωχές οικογένειες, υποστηρίζοντας ότι είναι αντάρτες των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (Farc) που σκοτώθηκαν σε συμπλοκή, προκειμένου να κερδίσουν μπόνους έως και 1.500 ευρώ. Πρόκειται για το σκάνδαλο «false positive» (ψευδώς θετικό) που βρίσκεται υπό έρευνα στη χώρα.
Πολλές οικογένειες στην επαρχία Soacha της κολομβιανής πρωτεύουσας Bogotá, βλέπουν μέλη τους να εξαφανίζονται. Άτομα με νοητική καθυστέρηση ή με ποινικό παρελθόν, που μετά από κάποιο διάστημα εντοπίζονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά, θαμμένοι σε κάποιο νεκροταφείο. Ο στρατός παραδέχεται ότι τους σκότωσε, αλλά υποστηρίζει πως είναι αντάρτες και σκοτώθηκαν στη μάχη. Όμως όλες οι οικογένειες επιμένουν πως τα θύματα δεν σχετίζονταν με κανένα τρόπο με τους Farc ή άλλες ένοπλες ομάδες.
Η έντονη διαμαρτυρία των οικογενειών, που ζητούσαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον θάνατο των παιδιών τους, οδήγησε στη διεξαγωγή μιας ευρύτερης έρευνας καθώς ερευνητές υποψιάζονται πως το στρατιωτικό προσωπικό προχώρησε στις δολοφονίες προκειμένου να εισπράξει τα μπόνους που έχουν θεσπιστεί για το θάνατο ανταρτών από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος Alvaro Uribe θέσπισε το συγκεκριμένο μπόνους το 2005 για τις στρατιωτικές μονάδες που θα συγκέντρωναν το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών «εχθρών του κράτους», ως μέρος της πολιτικής του ενάντια στους Farc.
Περίπου 2.000 πιθανοί «false positive» θάνατοι βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. «Άτομα που δουλεύουν για παραστρατιωτικούς και εγκληματίες πηγαίνουν σε φτωχές γειτονιές στη Bogotá και δελεάζουν τους νέους προσφέροντας τους εργασία ή με κάποιο άλλο τρόπο. Στη συνέχεια τους πωλούν σε στρατιωτικές μονάδες, οι οποίες τους δολοφονούν και τους παρουσιάζουν ως αντάρτες που σκοτώθηκαν στη μάχη. Πρόκειται για ένα παράλογο τράφικινγκ που οδηγεί στο θάνατο», αναφέρει ο Jorge Enrique Rojas, εκπρόσωπος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Codhes.
Παρατηρητές αναφέρουν ότι ο κολομβιανός στρατός έχει μακρά ιστορία στη δολοφονία αμάχων προκειμένου να δείξει ότι οι επιχειρήσεις του είναι επιτυχημένες, σύμφωνα με έγγραφα των αμερικανών μυστικών υπηρεσιών που χαρακτηρίστηκαν μη απόρρητα το περασμένο έτος. Οι στρατιωτικές μονάδες που εμφανίζουν τους περισσότερους «false positive» θανάτους είναι εκείνες που πήραν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos, ως υπουργός Άμυνας ήταν υπεύθυνος για πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις κατά των ανταρτών, μεταξύ των οποίων και αυτής του Μαρτίου του 2008, οπότε έχασε τη ζωή του ο υποδιοικητής των Farc Raul Reyes. Η θητεία του ως υπουργός Άμυνας στιγματίστηκε από κατηγορίες ότι ο στρατός δολοφονούσε πολίτες προκειμένου να ανεβάσει τις εντάσεις και να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των ανταρτών. Αυτές οι κατηγορίες κόστισαν στον επικεφαλής του στρατού και σε άλλους 27 αξιωματούχους τις θέσεις τους, αλλά ο ίδιος ο Santos παρέμεινε στη θέση του υποστηρίζοντας ότι κινήθηκε κατά των δολοφονιών των αμάχων.
Τότε, τόσο ο Santos όσο και ο Uribe είχαν υποστηρίξει ότι επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά. Όμως, σύμφωνα με τον Philip Alston, μέλος του ΟΗΕ εξειδικευμένο στις εξωδικαστικές εκτελέσεις, «έχουν σημειωθεί πολλές παρόμοιες δολοφονίες για να μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεμονωμένα περιστατικά που έγιναν από διεφθαρμένους στρατιώτες ή στρατιωτικές μονάδες». Σε πρόσφατη έκθεση του υποστηρίζει ότι «οι στρατιώτες γνώριζαν ότι μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιο χωρίς να τιμωρηθούν».
Οι οικογένειες των θυμάτων καλούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να ελέγξει τον απερχόμενο πρόεδρο και τον διάδοχό του.
Πηγή: Information Clearing House
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου