Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΣΤΟ 48% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΣΥΝ ΤΑ 360 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Πηγή: tvxs.gr



Mέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να έχουν «κλειδώσει» οι τελικές ρυθμίσεις για το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται κρίσιμες επαφές μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της τρόικας. Ο Α. Λοβέρδος από σήμερα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., όπου θα συζητήσει το Ασφαλιστικό ν/σ και με τον Επίτροπο για την Απασχόληση Λάζλο Αντορ.
Μετά τη επιστολή του υπουργού Εργασίας προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, πλέον ανακοινώθηκε ότι «ξεκαθαρίστηκαν οριστικά οι παρεξηγήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν από όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ και του Δ.Ν.Τ στις συναντήσεις που έγιναν από τις 26-29 Μαΐου στην Αθήνα (να υπολογίζονται στο ποσοστό αναπλήρωσης 48% τόσο η βασική όσο και οι επικουρικές)».

Η παραπάνω ανακοίνωση ήρθε μετά τη δήλωση του εκπρόσωπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι υπήρξε «παρανόηση». «Πουθενά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ενα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα εργαζόμενο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη). Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%- 80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού» σημείωσε ο κ. Αλταφάζ.
Έτσι, οι συντάξεις θα διαμορφώνονται στο 65% - 80% μαζί με τις επικουρικές (51% σε μέσα επίπεδα, αναλόγως του μισθού για 40 έτη η ανταποδοτική, περίπου 12% η επικουρική συν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ αλλά στα 65 έτη). Κάτι τέτοιο, δηλαδή όλες οι αποδοχές στο 65% - 80% του συντάξιμου μισθού, σημαίνει μείωση των σημερινών αποδοχών κατά 20% - 35%.
Κατά τα λοιπά το Μνημόνιο επιβάλλει:
  • Μειωμένη σύνταξη 6% για κάθε χρόνο εξόδου πριν τα 65 (εξαιρείται η 40ετία).
  • Στα 60 έτη θα διαμορφωθεί το ελάχιστο όριο εξόδου και στα Βαρέα. Όλα τα όρια ηλικίας θα αρχίσουν να αυξάνουν από 1/1/2011, η ολοκλήρωση των νέων αυξημένων ορίων θα ολοκληρωθεί το 2015, χρονιά κατά την οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με βάση το 1,2% το χρόνο για την ανταποδοτική σύνταξη.
  • Και οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 65 (ακόμη και οι «παλαιές» -προ του 1993- ασφαλισμένες με 15ετία).
  • Υπολογισμός της σύνταξης με βάση το σύνολο των ετών ασφάλισης (σταδιακά από το 2015 ο υπολογισμός με τις εισφορές των τελευταίων 10 ετών).
  • «Πάγωμα» των συντάξεων για άλλα 3 έτη, μέχρι και το 2013 και συνολικά 5 έτη από το 2009.
  • Ασφάλιση 40 ετών για πλήρη σύνταξη (θα περιλαμβάνονται και πλασματικά χρόνια, όπως ο στρατός και τα πλασματικά χρόνια ανατροφής των παιδιών στις μητέρες).

Ενώ μένει να διευκρινιστούν:

Μετά τη διαφωτιστική δήλωση του εκπροσώπου του Επιτρόπου, παραμένει να διευκρινιστούν και τα ακόλουθα σημαντικά θέματα:
  • Αν θα καταβάλλεται η βασική σύνταξη μόνο στα 65, όπως ορίζει το Μνημόνιο, ή και νωρίτερα, στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης (άλλοι θεωρούν ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να αναμένει τη συμπλήρωση του 65ου έτους για να την εισπράξει και άλλοι ότι θα μπορεί να την εισπράττει μειωμένη στα 60). Τι θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις των μισθωτών.
  • Ποιος χρόνος θα συνυπολογίζεται στα 40 χρόνια «συνεισφοράς» (ο στρατός, ο χρόνος ανατροφής παιδιών, η διαδοχική ασφάλιση ανεξαρτήτως αν πρόκειται για ασφάλιση σε ταμείο μισθωτών ή αυτοαπασχολουμένων, η παράλληλη ασφάλιση ή ακόμη και μέρος του χρόνου των σπουδών).
  • Αν θα ισχύσει από το 2013 (αντί του 2015 που ορίζει το Μνημόνιο) το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 65 ετών για όλους.
  • Αν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των απασχολουμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά (όλοι στο 60ό) και η νέα λίστα που θα εκδοθεί θα ισχύουν για όλους ή μόνο για όσους ασφαλιστούν από την 1/7/2011.
  • Αν θα θεσμοθετηθεί η «αυτόματη» αύξηση, ανά τριετία, του γενικού ορίου των 65 ετών με βάση ολόκληρη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής (αντί της αύξησης του ορίου ανά δεκαετία και κατά το 1/3 της αύξησης του προσδόκιμου).
  •  Αν θα αλλάξει το καθεστώς στις συντάξεις χηρείας (έχει ζητηθεί να μην καταβάλλεται πριν από τα 50 καμία σύνταξη λόγω θανάτου και να προβλεφθούν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή έως το 65ο). Οι κοινοτικοί ζητούν, ακόμη, να μην καταβάλλουν τα Ταμεία συντάξεις χηρείας αν ο γάμος έχει διαρκέσει λιγότερο από 5 έτη και να μειωθούν τα ποσά των συντάξεων που ήδη εισπράττουν άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες (το υπουργείο έχει προβλέψει την κατάργηση αυτού του τύπου των συντάξεων για τις νέες δικαιούχους, από 1/1/2011).
Στην Αθήνα από αύριο οι ελεγκτές
Το κλιμάκιο των ελεγκτών θα αφιχθεί σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει μέχρι την Παρασκευή συνεχείς συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας, για να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι οποίες στη συνέχεια πρέπει να εγκριθούν και από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου