Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΣΤΟΥΣ 480 ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Eιδικοί δικαστές στο Ισραήλ για θέματα μετανάστευσης εξετάζουν τα αιτήματα για απέλαση των κρατουμένων.

Το Ισραήλ απέλασε δεκάδες από τους ακτιβιστές του στολίσκου που επιχείρησε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και δέχτηκε επίθεση από ισραηλινούς κομάντος στα διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα εννέα άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Από τους 682 πολίτες από 42 χώρες που επέβαιναν στα έξι πλοιάρια του «στολίσκου της ελευθερίας» και συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, 45 δέχτηκαν να απελαθούν και πήραν αεροπλάνα για τις πατρίδες τους χθες Δευτέρα και σήμερα, ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας μετανάστευσης, Σαμπίν Χαντιάντ. Ολοι οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στην φυλακή Μπερσίμπα στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ όπου ειδικοί δικαστές για θέματα μετανάστευσης εξετάζουν τα αιτήματα για την απέλασή τους, ανέφερε η ίδια πηγή.

«Τα νόμιμα αιτήματα θα χρειαστούν κάποιες ημέρες να εξεταστούν» ανέφερε η κ. Χαντιάντ. Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι οι 48 τραυματισμένοι ακτιβιστές νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ισραήλ όπου έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση παρεμπόδισης των πλοιαρίων να φτάσουν στη Γάζα.

Στα πλοιάρια επέβαιναν μεταξύ άλλων 380 Τούρκοι, 38 Έλληνες, 31 Βρετανοί, 30 Ιορδανοί, 28 Αλγερινοί, 9 Γάλλοι, 5 Γερμανοί ενώ οι υπόλοιποι είναι Αυστραλοί, Ιταλοί, Ιρλανδοί καθώς και μεμονωμένοι ξένοι πολίτες.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Ο Έλληνας πρέσβης επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών, αφού όπως επισημαίνεται στο διάβημα, η σύλληψή τους έγινε σε διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα να καταρρέει ο ισχυρισμός του Ισραήλ για προσπάθεια παράνομης εισόδου στη χώρα.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ υπάρχει και σήμερα κύμα αντιδράσεων με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα Ιεροσόλυμα, στο βόρειο Ισραήλ και απεργία, την οποία έχουν κηρύξει στο σύνολο των πόλεών τους οι Ισραηλινοί πολίτες αραβικής καταγωγής (στο βόρειο Ισραήλ).

«Η επιχείρηση δεν ήταν επιτυχημένη»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Λονδίνο παραδέχτηκε σήμερα πως η ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση χθες Δευτέρα εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής με προορισμό τη Γάζα «δεν ήταν επιτυχημένη».

«Είναι προφανές ότι αυτή (η επιχείρηση) δεν είχε επιτυχία», δήλωσε ο Ρον Πρόσορ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC4.

«Είναι σωστό να πούμε πως η επιχείρηση αυτή δεν ήταν επιτυχημένη και η απώλεια σε ανθρώπινες ζωές είναι τραγική, όμως μην ξεχνάτε πως οι άνθρωποι πάνω στο πλοίο συμπεριφέρθηκαν με φρικτό τρόπο», τόνισε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

«Φυσικά, αυτό που συνέβη είναι μια τραγωδία», τόνισε στο Sky News.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στολίσκος προειδοποιήθηκε «πολλές φορές» μάταια να σταματήσει, εξήγησε ο ίδιος στο BBC. Επίσης επισήμανε πως οι «ακτιβιστές» που βρίσκονταν σε ένα από τα πλοία κράδαιναν μαχαίρια και σιδερένιους λοστούς στους Ισραηλινούς κομάντος.

«Πραγματικά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προκαλέσουν αντιπαράθεση και οι ακτιβιστές αυτοί άλλαξαν τη διάσταση αυτού που υποτίθεται πως ήταν ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα», συνέχισε ο Πρόσορ.

Υπογραμμίζοντας πως τίποτε βίαιο δεν συνέβη στα πέντε από τα έξι πλοία του στολίσκου, ο Πρόσορ κατέληξε λέγοντας πως το Ισραήλ βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου» με τους τρομοκράτες της Γάζας και προσπάθησε να προστατευτεί.

Άμεση απελευθέρωση των πολιτών ζητά το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να απελευθερώσει «αμέσως» τους πολίτες που συνελήφθησαν στα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και είναι ακόμα κρατούμενοι.

«Ενώνω τη φωνή μου με τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της διενέργειας μιας έρευνας, ταχείας, ανεξάρτητης, αξιόπιστης και διαφανούς σχετικά με το αιματηρό συμβάν» που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ακτιβιστές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Ράσμουσεν η οποία εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας.

«Κατ' αρχήν και πέραν όλων των άλλων, ζητώ την άμεση απελευθέρωση των πολιτών και των πλοίων που κρατούνται στο Ισραήλ», καταλήγει η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός της Ράφα ζητά ο Μουμπάρακ

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε σήμερα το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διακίνηση ασθενών, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena.

Ο Μουμπάρακ «διέταξε το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Ράφα προκειμένου να μπορέσει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικό υλικό που έχει ανάγκη η Λωρίδα της Γάζας και για να μετεφερθούν τραυματίες και ασθενείς που πρέπει να περάσουν στην Αίγυπτο», προσθέτει το πρακτορείο.

Αυτό το μέτρο «αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Αιγύπτου για να ανακουφίσει τον παιλαιστινιακό λαό από τα βάσανά του», μεταδίδει το πρακτορείο Mena, χωρίς να αναφερθεί στην χθεσινή ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

Το άνοιγμα του περάσματος θα ισχύει από νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, όμως δεν διευκρινίζεται για πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτό το μέτρο. Συνήθως αυτό το πέρασμα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας ανοίγει για μερικές ημέρες το μήνα.

Μεντβέντεφ: «Απολύτως αδικαιολόγητες» οι ανθρώπινες απώλειες

Οι ανθρώπινες απώλειες κατά την επίθεση του Ισραήλ εναντίον ενός στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα είναι «ανεπανόρθωτες και απολύτως αδικαιολόγητες», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Πρέπει να διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο τέλος μιας συνόδου κορυφής Ρωσίας-ΕΕ στο Ροστόφ επί του Ντον (νοτιοδυτική Ρωσία).

«Σε κάθε περίπτωση όμως, ο θάνατος ανθρώπων είναι ανεπανόρθωτος και απολύτως αδικαιολόγητος», πρόσθεσε.

Γερμανοί ακτιβιστές διαψεύδουν ύπαρξη όπλων στο τουρκικό πλοίο

Οι Γερμανοί που βρίσκονταν στο διεθνή στολίσκο, που δέχθηκε χθες φονική επίθεση από τον ισραηλινό στρατό ενώ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, διαβεβαίωσαν σήμερα ότι τα μόνα όπλα που είχαν την κατοχή τους οι ακτιβιστές ήταν ξύλα.

«Προσωπικά είδα ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο ξύλα. Δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τον επαναπατρισμό του ο Νόρμαν Πεχ, 72 ετών, πρώην βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke, που βρισκόταν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara.

«Δεν είδαμε ποτέ να χρησιμοποιείται μαχαίρι ως όπλο. Με ξύλα υπερασπιστήκαμε τους εαυτούς μας», πρόσθεσε.

«Ήταν μία επίθεση κατά μίας ειρηνικής αποστολής σε διεθνή ύδατα. Οι Ισραηλινοί μπορούν να υπερασπίζονται τη στρατιωτική ζώνη άμυνάς τους, όμως εμείς βρισκόμασταν εκτός των ορίων της. Είχαμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα με τα οποία μας επιτίθονταν», υπογράμμισε.

Ο Πεχ επαναπατρίστηκε μαζί με τέσσερις ακόμα Γερμανούς που βρίσκονταν επίσης στο Marmara. Δύο από αυτούς, οι βουλευτές του κόμματος Die Linke Ίνγκε Χέγκερ, 59 ετών και Ανέτ Γκροθ, 56 ετών, δήλωσαν: «Κανείς δεν οπλοφορούσε».

«Ο σιωνισμός είναι το νέο πρόσωπο του φασισμού»

Εξάλλου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ότι η ισραηλινή επίθεση εναντίον του στολίσκου «είναι η απόδειξη πως ο σιωνισμός είναι το νέο πρόσωπο, ακόμη πιο βίαιο, του φασισμού».

«Η εγκληματική επίθεση (της Δευτέρας) είναι η απόδειξη για όλο τον κόσμο πως ο σιωνισμός είναι το νέο πρόσωπο, ακόμη πιο βίαιο, του φασισμού, που αυτή τη φορά βοηθείται από τις κυβερνήσεις, όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσποιούνται ότι υπερασπίζονται την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Χαμενεΐ.

«Τα στηρίγματα αυτού του αιματοβαμμένου και επαίσχυντου καθεστώτος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, πρέπει να δώσουν απαντήσεις» για τη δράση του ισραηλινού στρατού εναντίον του στολίσκου, που στοίχισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους, πρόσθεσε.

Ο Ιρανός ηγέτης κατήγγειλε επίσης αυτό που αποκάλεσε «αιματοβαμμένο, αλαζονικό και ανισόρροπο» καθεστώς το οποίο επιβάλλει «εδώ και τρία χρόνια αποκλεισμό τροφίμων και φαρμάκων σε βάρος ενάμισι εκατομμυρίου Παλαιστινίων της Γάζας».

«Η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης και ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν πρέπει να αρκεσθούν σε τίποτε λιγότερο από τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας (...) και την προσαγωγή σε δίκη εγκληματιών όπως ο Νετανιάχου και ο Μπαράκ», συνέχισε ο Χαμενεΐ.

«Άμεση και αμερόληπτη» έρευνα ζητούν Ε.Ε. και Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία ζήτησαν σήμερα μία «πλήρη και αμερόληπτη έρευνα» στο θέμα της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης στην ανθρωπιστική νηοπομπή, με κοινή ανακοίνωσή τους που εξεδόθη στο πλαίσιο της ρωσο-ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, που διεξάγεται στην πόλη Ροστόφ στον ποταμό Ντον, στη νότια Ρωσία.

Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Άστον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών και «ζητούν πλήρη και αμερόληπτη έρευνα» για τις συνθήκες του συμβάντος, αλλά και άμεση άρση του αποκλεισμού που θα επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα.

Τουρκικά αεροσκάφη στο Ισραήλ για τη μεταφορά τραυματιών

Δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα αεροσκάφη αναχώρησαν στις 8.50 το πρωί για το Ισραήλ, για την παραλαβή 20 Τούρκων πολιτών που κρατούνται στο Ισραήλ μετά τη χθεσινή επίθεση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα κάνει σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έφτασε το πρωί στην Άγκυρα, προερχόμενος από τη Χιλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η τουρκική «διεύθυνση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και έκτακτων καταστάσεων» εκτός από τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη, αναχώρησε στις 10.30 και τρίτο ασθενοφόρο αεροσκάφος του τουρκικού υπουργείου υγείας.

Ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Άγκυρα, είπε «ελπίζω οι αποφάσεις μας να είναι για το καλό του έθνους μας». Δήλωση η οποία προβάλλεται από τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ενδέχεται να ανακοινώσει «νέες αποφάσεις» στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 13:00 GMT (16:00 ώρα Ελλάδας), με θέμα την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή που κατευθυνόταν προς τη Γάζα.

«Το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για το επεισόδιο με την ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα στις 13:00-16:00 GMT (16:00-19:00 ώρα Ελλάδας)», αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, στην οποία διευκρινίζεται ότι το Συμβούλιο συγκλήθηκε ύστερα από αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Για μαζική επίθεση εναντίον της Γάζας κατηγορεί το Ισραήλ το Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε το Ισραήλ για σχεδιασμό μιας «μαζικής επίθεσης» εναντίον της Γάζας και πρόσθεσε ότι αυτή θα προκαλέσει «καταιγίδα οργισμένων αντιδράσεων στην περιοχή με αποτέλεσμα τον αφανισμό» του εβραϊκού κράτους.

«Έχουμε ακριβείς πληροφορίες ότι οι Ισραηλινοί σχεδίασαν μια μαζική επίθεση εναντίον της Γάζας για να αντισταθμίσουν τις προηγούμενες αποτυχίες», τόνισε ο Αχμαντινετζάντ σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Σας προειδοποιώ. Αν αυτή τη φορά διαπράξετε ένα έγκλημα εναντίον της Γάζας, η καταιγίδα της οργής που θα προκληθεί στην περιοχή θα σας αφανίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος.

Ο Αχμαντινετζάντ είπε ακόμα πως «οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν το δικό τους μερίδιο στο έγκλημα αυτό με το να ανέχονται συνεχώς τα σιωνιστικά εγκλήματα».

Νέες διεθνείς αντιδράσεις

Η Αυστραλία καταδίκασε σήμερα την αιματηρή επιδρομή Ισραηλινών κομάντος εναντίον του διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα, κρίνοντας «επιτακτική» την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας.

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση καταδικάζει οιαδήποτε χρήση βίας υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Ο Ρουντ έκρινε «επιτακτικό» η ισραηλινή κυβέρνηση να ξεκινήσει «άμεσα ανεξάρτητη έρευνα» σε σχέση με όσα διαδραματίστηκαν και να παραδώσει το πόρισμά της γρήγορα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αν οι ισραηλινές αρχές δεν προχωρήσουν σε αυτό, θα πρέπει να εξετάσουμε τη διεξαγωγή μιας άλλης μορφής έρευνας», τόνισε.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι που επέβαιναν στην ανθρωπιστική νηοπομπή σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, όταν Ισραηλινοί κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο στα πλοία, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ένας Αυστραλός που επέβαινε στο στολίσκο υποβλήθηκε σε εγχείρηση μετά τον τραυματισμό του στο πόδι από σφαίρα. Άλλοι τέσσερις Αυστραλοί, δύο μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι, κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Σμιθ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα η Ινδία καταδίκασε την επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος τονίζοντας ότι η ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του ειρηνικού διαλόγου.

«Η Ινδία εκφράζει τη λύπη της για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και για όσα αναφέρονται για τραυματισμούς ανθρώπων που επέβαιναν στα πλοία τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία σε μια τέτοια χωρίς διακρίσεις χρήση βίας, την οποία καταδικάζουμε. Είναι πάγια πεποίθησή μας ότι η διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω της χρήσης βίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να απαντήσει «εποικοδομητικά» στις «νομιμοποιημένες επικρίσεις» για την ισραηλινή εισβολή στη διεθνή νηοπομπή, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Κάμερον χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ενέργεια του Ισραήλ και ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά χθες Δευτέρα.

Στο μεταξύ το Φόρεϊν Οφις επιβεβαίωσε ότι ένας Βρετανός τραυματίστηκε κατά την επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος και έλαβε ιατρική θεραπεία.

Στην Ιταλία ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να προβεί σε μια «κίνηση διπλωματικής αποκλιμάκωσης εντείνοντας τις ειρηνευτικές προσπάθειες» μετά τη «δριμύτατη» έφοδο εναντίον της νηοπομπής.

«Πιστεύω ότι το Ισραήλ αυτή τη στιγμή έχει μια μεγάλη ευκαιρία μετά τη βαρύτατη αυτή ενέργεια. Ύστερα από αυτό το ειλικρινά ανεξήγητο και απολύτως σοβαρό λάθος, θα μπορούσε να προβεί σε μια κίνηση αποκλιμάκωσης και να πει εντείνουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες, επισπεύδουμε τις διαπραγματεύσεις, δίνουμε ένα κράτος στους Παλαιστίνιους», δήλωσε στη δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI και συμπλήρωσε:

«Οι συνέπειες (της ισραηλινής επιδρομής) δυστυχώς δεν θα είναι εύκολο να αποτιμηθούν και δεν θα είναι μικρές. Ελπίζω ειλικρινά ότι η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου δεν θα αποφασίσει να παγώσει την ειρηνευτική διαδικασία».

Έξι Ιταλοί που μετείχαν στην αποστολή Free Gaza, κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές και θα τους επισκεφθεί σήμερα υπάλληλος της ιταλικής πρεσβείας, ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ιρλανδία: «Απαράδεκτη» η σύλληψη πολιτών σε διεθνή ύδατα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μίτσελ Μάρτιν καταδίκασε σήμερα την «απαράδεκτη» σύλληψη των επτά Ιρλανδών πολιτών από το Ισραήλ, κατά τη χθεσινή επιδρομή στη διεθνή ανθρωπιστική νηοπομπή, και ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωσή τους.

«Συνάντησα τον ισραηλινό πρέσβη χθες το βράδυ (Δευτέρας) και του κατέστησα σαφές ότι η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένει την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των κρατουμένων Ιρλανδών πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Μάρτιν.

«Τα επτά αυτά άτομα δεν εισήλθαν παράνομα στο Ισραήλ. Αντίθετα, συνελήφθησαν σε διεθνή ύδατα, μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ και κλήθηκαν να υπογράψουν έγγραφα που επιβεβαίωναν ότι εισήλθαν παράνομα. Είναι απλά απαράδεκτο», κατέληξε ο υπουργός.

Καταδίκη της ισραηλινής επιδρομής από Κούβα, Βενεζουέλα και Βολιβία

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι ζήτησε σήμερα από τον ισραηλινό ομόλογό του, Αβινγκτορ Λίμπερμαν να αποχωρήσουν αμέσως από το Ισραήλ όλοι οι ακτιβιστές που συνελήφθησαν κατά την ισραηλινή επιδρομή εναντίον των πλοιαρίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους από το Ισραήλ Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας.

Ο ισραηλινός υπουργός δήλωσε πως οι διαδικασίες καθυστερούν γιατί ορισμένοι από τους συλληφθέντες ακτιβιστές αρνούνται να δώσουν στις ισραηλινές αρχές όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους.

Καταδίκη της ισραηλινής επιδρομής από Κούβα, Βενεζουέλα και Βολιβία

Η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Βολιβία τρεις αριστερές λατινοαμερικανικές χώρες καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο την δολοφονική επιδρομή του Ισραήλ κατά ακτιβιστών που επιχείρησαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου