Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ



















Λαϊκή απαίτηση για «αίμα»
Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων και ενάντια στο Ισραήλ απαιτώντας εκδίκηση για τη βίαιη συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ η επίθεση του PKK στην Αλεξανδρέττα παραλληλίζεται με αυτήν του Ισραήλ
ΚΩΝ/ΠΟΛΗ
Κρατική τρομοκρατία χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, την επίθεση του Ισραήλ, την ώρα που χιλιάδες Τούρκοι διαδηλωτές καλούσαν την κυβέρνηση να απαντήσει με «αίμα στο αίμα». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε, πάντως, ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να κηρύξει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.
Πίσω από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα βρίσκεται η τουρκική Οργάνωση Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH), η οποία χαρακτηρίζεται «ακραία ισλαμική» από τους Ισραηλινούς.
«Πειρατεία»
«Δεν θα μείνουμε αδρανείς απέναντι στην απάνθρωπη κρατική τρομοκρατία», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός από το αεροδρόμιο της Χιλής, ανακοινώνοντας ότι η 'Αγκυρα αυτή τη βδομάδα θα ορίσει τον οδικό της χάρτη. «Η στάση του Ισραήλ θα καθορίσει τη διαδικασία», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε, μάλιστα, τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η πρώτη επίσημη αντίδραση από την 'Αγκυρα προήλθε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος ανακοίνωσε ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από το Τελ Αβίβ, ακύρωση τριών κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το Ισραήλ και ακύρωση δύο ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ των ομάδων νέων των δύο χωρών. Ιδιαίτερα σκληρός ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «πειρατεία» την πράξη του Ισραήλ, ακύρωσε τις προγραμματισμένες επαφές του με την αμερικανική κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον και έσπευσε αμέσως στη Νέα Υόρκη συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η 'Αγκυρα επρόκειτο να καλέσει ακόμη και έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. Στην 'Αγκυρα επέστρεψε χθες εσπευσμένως και ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ, από την Αίγυπτο, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επικοινωνία και με τον Τούρκο υπουργό 'Αμυνας. «Η επίθεση είναι σοβαρή και απαράδεκτη», δήλωσε ο Ιλκέρ Μπασμπούγ.
«Με αυτή την επίθεση, το Ισραήλ θέλει να εκδικηθεί την Τουρκία και στέλλει το μήνυμα στην 'Αγκυρα να μην ανακατεύεται», σχολιάζει ο πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου USAK, Σεντάτ Λατσινέρ, ο οποίος εκτιμά ότι δεν αποτελεί έκπληξη που αρκετοί από τους νεκρούς είναι Τούρκοι. Η επίθεση έγινε στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο μετέφερε 600 επιβάτες εκ των οποίων οι 400 είναι Τούρκοι. Από τα έξι πλοία που συμμετείχαν στην αποστολή βοήθειας, τουρκικά είναι άλλα δύο, το Ντέφνε με 7 επιβάτες και το Γκάζε 1 με πέντε επιβάτες. «Η επίθεση αποτελεί απάντηση στο One Minute του Ταγίπ Ερντογάν», εκτιμά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μπιλγκί Ουλτέρ Τουράν ο οποίος υπενθυμίζει ότι η κρίση στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με το ξέσπασμα του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Νταβός. Έκτοτε η ένταση κλιμακώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. «Χωρίζει ο δρόμος της Τουρκίας από τις ΗΠΑ;», είναι το ερώτημα που θέτουν πολιτικοί αναλυτές εδώ και μία βδομάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με το Ιράν για την ανταλλαγή ουρανίου, η οποία προκάλεσε την αντίδραση και των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Εκδικητικές τάσεις
Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται, ωστόσο, τώρα πιέσεις από την ισλαμική κυρίως βάση του κόμματός της να αντιδράσει ακόμη πιο δυναμικά. «Αίμα στο αίμα», «εκδίκηση», «να κοπούν τα χέρια αυτών που τα απλώνουν στο ισλάμ», ήταν μερικά από τα συνθήματα χθες στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση του Ισραήλ. «Ο πρωθυπουργός έχει τώρα μια ιστορική ευθύνη και αναμένουμε να την αναλάβει, ήρθε το τέλος του Ισραήλ», είπε ο δημοσιογράφος της ισλαμικής εφημερίδας Βακίτ Αμπντουραχμάν Ντιλιπάκ κατά τη μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Εκεί βρίσκονταν και εκπρόσωποι της οργάνωσης IHH, η οποία οργάνωσε την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την οποία το Ισραήλ χαρακτηρίζει «ακραία ισλαμική οργάνωση». Τα κεντρικά γραφεία της IHH είναι στην ισλαμική συνοικία της Πόλης στο Φατίχ και δραστηριοποιείται υπέρ των συμφερόντων μουσουλμάνων ανά το παγκόσμιο. Μόλις ξεκίνησε ο στόλος για τη Γάζα, ο ισλαμιστής ηγέτης Νετζμεντίν Ερμπακάν επικοινώνησε με την οργάνωση λέγοντάς τους «ο Αλλάχ μαζί σας». Στελέχη της οργάνωσης βρίσκονται επίσης στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά.
Οι πρώτες αντιδράσεις στην Τουρκία ξεκίνησαν χθες το πρωί με διαδήλωση έξω από το προξενείο του Ισραήλ στην Κων/πολη. Μέσα σε μία ώρα συγκεντρώθηκαν τρεις χιλιάδες διαδηλωτές και, μόλις έμαθαν ότι κατά την επίθεση υπήρξαν νεκροί, εξαγριώθηκαν και προσπάθησαν να εισέλθουν εντός του προξενείου. Η τουρκική αστυνομία τους απάντησε με δακρυγόνα και η ένταση κορυφώθηκε. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της χώρας. Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια είχαν απευθείας μεταδόσεις και συζητήσεις χθες όλη μέρα, ενώ η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η Χουριέτ, βγήκε με έκτακτη έκδοση λίγο μετά το μεσημέρι με τίτλο «Ισραηλινή επίθεση», κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Στο μεταξύ, τόσο το κυβερνών κόμμα AKP, όσο και το κόμμα της αντιπολίτευσης CHP εκτιμούν ότι, η επίθεση που έγινε χθες από το PKK στη στρατιωτική ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι και να τραυματιστούν εννέα στρατιώτες, δεν μπορεί να είναι τυχαία. Οι δύο επιθέσεις, η ισραηλινή και του PKK, έγιναν σχεδόν την ίδια ώρα.
'Αμεση υπήρξε και η αντίδραση της Ελλάδας στην ισραηλινή επιδρομή, καθώς διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία «Μίνωας 2010», που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, ενώ ματαιώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του ισραηλινού αρχηγού ΓΕΑ στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, ο ΥΦΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, χαρακτήριζε αδικαιολόγητο το Ισραήλ.
Σε αυστηρή καταδίκη πράξεων βίας, όπως είναι η αιματηρή επιδρομή ισραηλινών κομάντος εναντίον νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, προέβησαν χθες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, βαρόνη Κάθριν 'Αστον, όπως και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής και οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησαν τη διεξαγωγή πλήρους και άμεσης έρευνας σχετικά με τις συνθήκες της αιματηρής επίθεσης, ενώ με αντικείμενο το ίδιο ζήτημα συνήλθαν εκτάκτως χθες στις Βρυξέλλες οι πρέσβεις της ΕΕ στην Επιτροπή Ασφάλειας και 'Αμυνας. Ειδικότερα, με δήλωσή της η βαρόνη 'Αστον ανέφερε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ΥΠΕΞ, Αβ. Λίμπερμαν, από τον οποίο ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την επίθεση κατά ακτιβιστών του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Η ύπατη εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι στην ίδια συνομιλία υπογράμμισε τη σημασία να ανοίξει ο δρόμος για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι απλοί άνθρωποι θα έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής από εκείνες που η ίδια διαπίστωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Γάζα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Γιέρζι Μπούζεκ, μίλησε για ξεκάθαρη και απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Τζότζεφ Ντόλ, σε κοινή δήλωση με τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Κασουλίδη χαρακτήρισαν «τραγωδία που σοκάρει» το θάνατο αμάχων, ενώ οι σοσιαλιστές ζήτησαν διεθνή καταδίκη των υπευθύνων καθώς η βίαιη πράξη πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΕΤΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου