Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ε.Ε.
Τα Νέα

Το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου του G8, με τις ΗΠΑ να ανησυχούν ότι η πολιτική περικοπών που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, της Βρετανία, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας ξεκίνησαν τις συνομιλίες του την Παρασκευή έξω από το Τορόντο του Καναδά και έχει προγραμματισθεί να συναντηθούν με τους ηγέτες των αναδυομένων δυνάμεων –μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Βραζιλία, η Τουρκία και η Ινδία- το απόγευμα του Σαββάτου. Στην ατζέντα των οκτώ βρέθηκε χθες η οικονομία, ενώ οι διαβουλεύσεις αναμένεται να επικεντρωθούν πλέον στο ζήτημα των πυρηνικών όπλων και το «αγκάθι» του Ιράν.

Παρά τους αμερικανικούς φόβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή λιτότητα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «κοινή αντίληψη» μεταξύ Ευρώπης και Ουάσινγκτον: «Ξεκαθάρισα ότι χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη και ότι η ανάπτυξη και έξυπνα μέτρα λιτότητας δεν είναι κατ’ ανάγκην αντιφατικά», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αλλά «πολλή αμοιβαία κατανόηση».

Τις αμερικανικές ανησυχίες εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να επιλέξουν πολιτικές που θα εγγυώνται υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. «Η σύνοδος αυτή μας δίνει την ευκαιρία να αναζητήσουμε από κοινού στρατηγικές για να τονώσουμε την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο κ. Γκάιτνερ ενώ και ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι πρέπει βρεθεί κοινός τόπος καθώς, όπως είπε, οι οικονομίες των κρατών είναι πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Στον αντίποδα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, υπεραμύνθηκε της πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στη μείωση των ελλειμμάτων, αν και αρνήθηκε ότι υπήρξε διαφωνία με τον πρόεδρο Ομπάμα. «Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ελλείμματα πρέπει να επισπεύσουν την αντιμετώπισή τους. Ο πραγματικός, μεγάλος κίνδυνος για τις οικονομίες μας είναι να μην κάνουμε τίποτε για τα ελλείμματα», δήλωσε ο Κάμερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου