Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ο ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ ΣΑΛΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΓΑΖΑ

Πηγή: Το Βήμα
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία και τις ΗΠΑ απηύθυνε χθες ο ιρανός πρόεδρος εν όψει των νέων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, τις οποίες αναμένεται να ψηφίσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος συμμετέχει σε περιφερειακή διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, «απείλησε» ότι το Ιράν εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, «σπάζοντας» τον ναυτικό αποκλεισμό τον οποίον έχει επιβάλει παρανόμως το Ισραήλ.


Αρνήθηκε όμως να επιβεβαιώσει αν δύο ιρανικά πλοία θα αποπλεύσουν εντός της εβδομάδας για τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει αποκλεισμένη από τους Ισραηλινούς. «Το Ιράν πάντα έστελνε βοήθεια στη Γάζα και θα συνεχίσει να στέλνει» είπε.

Απευθυνόμενος προς τη Ρωσία, με της οποίας τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν επρόκειτο να συναντηθεί στο περιθώριο της διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αχμαντινετζάντ προειδοποίησε: «Πρέπει να προσέξει να μη συνταχθεί με την πλευρά των εχθρών του ιρανικού λαού».

Η Ρωσία, που μέχρι πρότινος ήταν σύμμαχος του Ιράν, αναμένεται σήμερα να ψηφίσει τον νέο, τέταρτο γύρο κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Ο ιρανός πρόεδρος προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι αν δεν αλλάξει τη στάση της «οι πρώτοι που θα χάσουν θα είναι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αμερικανικός λαός» και πρόσθεσε: «Αν η αμερικανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της πιστεύουν ότι μπορούν να σηκώνουν το μαστίγιο που ονομάζεται ψήφισμα και μετά να καθήσουν να μας μιλήσουν, πλανώνται οικτρά».

Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «έχει σχεδόν συμφωνηθεί», αλλά ότι οι κυρώσεις δεν θα είναι «υπερβολικές» . Το ψήφισμα πιστεύεται ότι θα περάσει, καθώς από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μόνον η Τουρκία, η Βραζιλία και ο Λίβανος αναμένεται να το καταψηφίσουν.

Οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα απαγορεύουν στο Ιράν να αγοράζει αρκετές κατηγορίες βαρέων όπλων, όπως μαχητικά ελικόπτερα και πυραύλους, προτρέπει όλες τις χώρες να ερευνούν τα εμπορεύματα με προορισμό προς και από την Τεχεράνη για τυχόν απαγορευμένα είδη και τους ζητεί να μπλοκάρουν τις οικονομικές δραστηριότητες και να αφαιρούν την άδεια λειτουργίας ιρανικών τραπεζών αν υποπτεύονται ανάμειξη σε πυρηνικές δραστηριότητες.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα επισκέφθηκαν την Τεχεράνη τον περασμένο μήνα και υπέγραψαν συμφωνία με τον κ. Αχμαντινετζάντ που προβλέπει ότι το Ιράν θα παραδώσει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού στην Τουρκία και, ως αντάλλαγμα, θα λάβει καύσιμα για την τροφοδοσία ιατρικού αντιδραστήρα στην Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στη συμφωνία. Στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία μεταχειρίζεται την περιφερειακή διάσκεψη για να παροτρύνει τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή και στην Ασία να εντείνουν την πίεση προς το Ισραήλ λόγω της δολοφονίας εννέα τούρκων ακτιβιστών που επέβαιναν σε πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία συντάσσεται σε αυτό το ζήτημα με την Τουρκία, με την οποία υπέγραψε πρόσφατα σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες. «Υποστηρίζουμε τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο κ. Πούτιν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου