Έθνος
Η φωνή που μιλούσε αγγλικά στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν οικεία. Η Μαρία Ψαρά κατάφερε αργά χθες το βράδυ να επικοινωνήσει με το «Εθνος», καθώς της δόθηκε η δυνατότητα από τους Ισραηλινούς να επικοινωνήσει για λίγα έστω δευτερόλεπτα με τον έξω κόσμο κάνοντας μία και μοναδική κλήση. Ηταν μια κραυγή αγωνίας από τις φυλακές Μπερσέβα.
Η Μαρία επέλεξε να επικοινωνήσει με την αρχισυνταξία του «Εθνους της Κυριακής» για να ενημερώσει ότι «I am to the jail» (Είμαι φυλακισμένη). Αμέσως διευκρίνισε ότι της επιτρέπεται να μιλά μόνο στα αγγλικά, πράγμα το οποίο ήταν υποχρεωμένος να κάνει και ο συνομιλητής της. Κάποια στιγμή, όταν προσπαθήσαμε να της μιλήσουμε ελληνικά, η τηλεφωνική σύνδεση διακοπτόταν και έδειχνε ότι η γραμμή ήταν έτοιμη να πέσει. Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα πρόλαβε να μας πει ότι είναι καλά στην υγεία της: «Είμαι καλά. Είμαι εντάξει. Είμαστε όλοι καλά, αλλά είμαστε στη φυλακή. Είμαι δυνατή. Θέλω να μιλήσεις με τη μητέρα μου, με τον άντρα μου και τα αδέρφια μου».
Της μεταφέραμε ότι είμαστε όλοι στο πλευρό της και ότι η ελληνική κυβέρνηση παλεύει για να απελευθερωθούν άμεσα η ίδια και όλοι οι Ελληνες κρατούμενοι. Η απάντηση που πρόλαβε να μας δώσει ήταν: «Το ξέρω. Σήμερα μας είδε ο πρέσβης μας...», η γραμμή έπεσε.
Η μόνη πληροφόρηση που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή για τη Μαρία ήταν έμμεση από τους ακτιβιστές - συνεπιβαίνοντές της που επέστρεψαν χτες.
«Απορώ με το κουράγιο της», λέει ο Θάνος Πετρογιάννης. «Η Μαρία ελάχιστα ξάπλωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ετρεχε διαρκώς πάνω στο καράβι να ρωτήσει, να μάθει. Είχε γίνει φίλη με όλους, ήταν διαρκώς έξω καρδιά. Κι εμείς κάναμε παρέα, ήμασταν πολύ κοντά. Κάποια στιγμή στην Κύπρο που συναντήθηκαν όλα τα πλοία της αποστολής, ορισμένοι δημοσιογράφοι άλλαξαν πλοίο για να έχουν εικόνα και από τα άλλα. Ετσι η Μαρία πέρασε από τη «Σφενδόνη» στην «Ελεύθερη Μεσόγειο»».
Εκεί ήταν όταν έγινε η ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση, όπου την είδε ο Αρης Παπαδοκωστόπουλος. «Δεν την πειράξανε τη Μαρία», μας καθησύχασε. «Ηταν ψύχραιμη. Τους έδειξε τη δημοσιογραφική της ταυτότητα αλλά εκείνοι δεν τη δέχονταν. Είδα που της πήρανε την κάμερα. Δεν είχε καμιά διαφορετική αντιμετώπιση από εκείνους κανείς, δημοσιογράφος ή άλλος. Ούτε ο Σουηδός βουλευτής, ούτε ο Αμερικανός διπλωμάτης που συμμετείχαν στην αποστολή. Τη Μαρία την είδα τελευταία φορά στο λιμάνι. Είχαν πολλές τέντες εκεί που έμπαινε ο κόσμος. Την είδα τη Μαρία από μακριά. Ηταν καλά».
Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο Μιχάλης Γρηγορόπουλος, λέγοντας ότι γενικότερα απέναντι στις γυναίκες η συμπεριφορά των Ισραηλινών ήταν πιο ανθρώπινη.
Αγωνία
Ωστόσο, η αγωνία των δικών της ανθρώπων δεν μειώνεται παρά τις διαβεβαιώσεις, αφού δεν έχουν ακόμα ακούσει τη φωνή της.
«Η αγωνία μας είναι πάρα πολύ μεγάλη από χτες που μάθαμε όσα συνέβησαν. Είμαστε όλη η οικογένεια πάνω από ένα τηλέφωνο προσπαθώντας μόνιμα και με τη βοήθεια φίλων να μάθουμε κάτι νεότερο.
Το υπουργείο μας ενημέρωσε ότι είναι καλά. Εμείς προσπαθούμε να μάθουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Ελπίζω να γυρίσει η Μαρία και όλη η ελληνική αποστολή γρήγορα πίσω υγιής», λέει ο Αντώνης Ψαράς, αδερφός της Μαρίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την περηφάνια του για την αδερφή του: «Η Μαρία είναι δυνατός χαρακτήρας, πιστεύει στην ελευθερία των ανθρώπων, έχει ιδανικά και τα εκφράζει με όποιον τρόπο μπορεί και αν χρειάζεται ακόμη και με κίνδυνο της ζωής της».
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, οι δημοσιογράφοι κρατούνται σε διαφορετικό χώρο από τους υπόλοιπους αιχμαλώτους. Πρόκειται για 80 εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης από τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, όπως επίσης και Αραβες δημοσιογράφους του «Αλ Τζαζίρα».
Ισραηλινή
Συνάντηση με τις Ελληνίδες κρατούμενες
Συνάντηση με τις Ελληνίδες κρατούμενες του Στολίσκου της Ελευθερίας, Μαρία Ψαρά, Αικατερίνη Θεοχαράτου, Αφροδίτη Τσαβάλου, Αικατερίνη Κιτίδη και Δήμητρα Κυρίλλου, πραγματοποίησε χθες η Ισραηλινή δικηγόρος και γνωστή ακτιβίστρια Λέα Τσεμέλ.
Σύμφωνα με την ακτιβίστρια, οι Ελληνίδες είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν επαφή με δικηγόρο στους άντρες κρατούμενους.
Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Επιστολή - καταπέλτης στο Τελ Αβίβ για τις συλλήψεις
Επιστολή προς την ισραηλινή κυβέρνηση απηύθυνε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) θέτοντάς την ενώπιον των ευθυνών της για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που επέβαιναν σε πλοία της νηοπομπής αλληλεγγύης προς τη Γάζα, ενώ ζήτησε από την ισραηλινή Ενωση Συντακτών, μέλος της Ομοσπονδίας, να διαχειριστεί το θέμα.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΟΔ, Τζιμ Μπουμέλα, σημείωσε: «Συντασσόμαστε με την ΕE στο αίτημα για πλήρη έρευνα, οπωσδήποτε ανεξάρτητη ώστε να είναι αξιόπιστη. Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα των ισραηλινών αρχών να σταματήσουν ή να λογοκρίνουν τη σχετική ενημέρωση, εμποδίζοντας τους δημοσιογράφους να περιγράψουν με ακρίβεια τι συμβαίνει».
Σύμφωνα με τη ΔΟΔ, 20 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην Ενημέρωση από διάφορες χώρες, επέβαιναν στα πλοία όταν έγινε η επίθεση, ενώ ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Αϊνταν Γουάιτ, γνωστοποίησε πως σκοπεύει να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη.
Η ΠΟΕΣΥ
Αμεση απελευθέρωση της Μαρίας και των άλλων δύο Ελλήνων δημοσιογράφων, που βρίσκονται στα χέρια τον Ισραηλινών, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), εκφράζοντας παράλληλα την οργή της για την αιματηρή επίθεση ενάντια στον στόλο αλληλεγγύης προς τη Γάζα.
Η ΠΟΕΣΥ αναφέρεται στους τρεις δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην ελληνική αποστολή, τη Μαρία Ψαρά από το «Εθνος», τον Αρη Χατζηστεφάνου από τον ΣΚΑΪ και την Κατερίνα Κιτίδη από το TVXS και ζητεί άμεση απελευθέρωση και ανεμπόδιστη επιστροφή στα σπίτια τους. Η ΠΟΕΣΥ τονίζει, επίσης, ότι είναι ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ και να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου