Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
Έθνος

Μακροχρόνιο διπλωματικό και επικοινωνιακό πόλεμο κατά του Ισραήλ εγκαινίασε η Τουρκία, με στόχο να «κοντύνει» την επιρροή του εβραϊκού κράτους και να το απομονώσει διεθνώς.

Στρατιωτικά αντίποινα αποκλείονται, όπως ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς. Εξετάζεται, όμως, το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής κατά των ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών που οργάνωσαν την αιματηρή επιχείρηση, με παράλληλη πίεση προς το Τελ Αβίβ να αποζημιώσει τις οικογένειες των (τουλάχιστον 4) Τούρκων νεκρών.

Η σοβαρότερη επαπειλούμενη κύρωση αφορά τη ματαίωση του αγωγού Medstream, μέσω του οποίου η Τουρκία θα τροφοδοτήσει το Ισραήλ με νερό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Η ενεργειακή μας συνεργασία επανεξετάζεται και η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού Ερντογάν», αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Oμως, θα εκτελεστεί κανονικά η παραγγελία 10 Iσραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Χερόν», σύμφωνα με τον υπουργό Aμυνας, Β. Γκιονούλ.

Καταδίκη

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία στη Βουλή της Aγκυρας (παρουσία των πρέσβεων Ιράν και Ινδίας), ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την παγκόσμια καταδίκη του Ισραήλ για την «αιματηρή σφαγή», καλώντας το Τελ Αβίβ να άρει αμέσως τον «απάνθρωπο αποκλεισμό» της Γάζας.

«Δεν ήταν ένα περιστατικό ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ, αλλά κάτι που αφορά όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τον ισραηλινό λαό να βάλει φρένο στην κυβέρνησή του. Παράλληλα εγγυήθηκε την προστασία των Εβραίων της Τουρκίας, καταδικάζοντας τον αντισημιτισμό. Οι αντι-ισραηλινές διαδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, καθώς το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από χιλιάδες τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Παράλληλα ο Ερντογάν δήλωσε και πάλι προστάτης των Παλαιστινίων, στέλνοντας μήνυμα στο Τελ Αβίβ να προτιμήσει τη φιλία της Τουρκίας από την έχθρα της.

Πυρά κατά ΗΠΑ

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωνε δυσαρεστημένος από τη «χλιαρή» αντίδραση των ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας ότι θα «απαιτήσει» (!) από τη Χίλαρι Κλίντον μια σαφέστερη καταδίκη του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της διπλωματικής απαξίωσης του Τελ Αβίβ, τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Νταβούτογλου κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν θέλει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα τους είναι καταλληλότερη γι’ αυτό τον ρόλο.

Η τουρκική επίδειξη ισχύος περιελάμβανε την επιμονή της Αγκυρας να στείλει η ίδια τρία στρατιωτικά αεροσκάφη για να παραλάβουν τις σορούς των τουλάχιστον 4 πολιτών της που σκοτώθηκαν στο μακελειό, μαζί με τους 368 κρατούμενους ακτιβιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου