- Στα δυτικά ΜΜΕ πολλοί μιλούν για «εξισλαμισμό» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.Είναι αλήθεια; «Οχι.Δείτε τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία: διανύουν τον “χρυσό αιώνα” τους! Για να εξασφαλίσει τις μεγάλες συμφωνίες με τους Ρώσους η Τουρκία εγκατέλειψε την εθνικιστική ρητορική της (σ.σ.: τις γνωστές «παντουρκικές» θεωρίες για «Μεγάλη Τουρκία» στην Κεντρική Ασία και στον Καύκασο) στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οδηγός της τουρκικής πολιτικής είναι τα εθνικά συμφέροντα, όχι η ιδεολογία ή η θρησκεία».
- Πόσο αλλάζει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μετά τα γεγονότα της Γάζας;
«Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται,δεν υπάρχει κάποια ριζοσπαστική στροφή. Η Τουρκία απλώς επιδιώκει μια σχετική αυτονομία από τη στρατηγική των ΗΠΑ και της Ευρώπης ώστε να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή».
- Η στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ κινδυνεύει μετά το λουτρό αίματος στα ανοιχτά της Γάζας;
«Παρά τις εντάσεις και την ανταγωνιστική γλώσσα των δύο πλευρών,δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη συμμαχία με το Ισραήλ.Θα ήταν πολύ ριζοσπαστική κίνηση.Ο στρατός άλλωστε δεν το θέλει.
Παρά την κρίση η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να αναθέτει συμβόλαια προμήθειας οπλικών συστημάτων σε ισραηλινές εταιρείες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου