Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΑΡΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΖΗΤΟΥΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Πηγή: Έθνος




του Γ.ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
Ως ρήγμα στην κυβέρνηση Νετανιάχου παρουσιάζουν oι ισραηλινές εφημερίδες «Haaretz» και «Jerusalem Post» τη χθεσινή πρόταση δύο Ισραηλινών υπουργών να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας.
Προηγήθηκε το Σάββατο διαδήλωση 5.000 Εβραίων και Αράβων Ισραηλινών στο Τελ-Αβίβ, με συνθήματα εναντίον της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και υπέρ της λύσης των δύο κρατών, που αρνείται ο Νετανιάχου.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Ισαάκ Χέρτζογκ (Εργατικό Κόμμα) τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι μετά το «θερμό ναυτικό επεισόδιο» με τον Στόλο της Ελευθερίας, το Ισραήλ πρέπει να άρει το τριετές εμπάργκο στη Γάζα, εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις, που θα ανακουφίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων και ταυτόχρονα θα εγγυώνται την ασφάλειά του.


Νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών Γισραέλ Κατς (Λικούντ) πρότεινε την πλήρη απεμπλοκή του Ισραήλ από τη Γάζα, με εξαίρεση την παρεμπόδιση του λαθρεμπορίου οπλισμού προς τη Χαμάς. «Πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε μια λύση ώστε να φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια (σ.σ.: στους 1,5 εκατομμύριο εγκλωβισμένους Παλαιστινίους) μέσω του αιγυπτιακού περάσματος της Ράφα, υπό διεθνή εποπτεία, π.χ. με ευθύνη των ΗΠΑ», τόνισε ο Κατς.
Μπροστά στη διεθνή πίεση ο Νετανιάχου φέρεται να εξετάζει αυτές τις προτάσεις, μολονότι απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας αναφορικά με το μακελειό κατά του Στόλου της Ελευθερίας.
Ο Μουν πρότεινε ως επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ν. Ζηλανδίας, Τζέφρι Πάλμερ, και συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ. Ομως ο υπ. Αμυνας Εχούντ Μπάρακ έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» να μην ανακριθεί από ξένους αξιωματούχους κανένα στέλεχος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Στο μεταξύ, οι Επαναστατικοί Φρουροί του Ιράν εξερέθισαν το Ισραήλ δηλώνοντας έτοιμοι να συνοδεύσουν με ιρανικά πολεμικά την επόμενη ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα. Ταυτοχρόνως, λιβανέζικα ΜΜΕ προαναγγέλλουν επίσκεψη του... Ερντογάν στην πολιορκημένη παλαιστινιακή Λωρίδα. Επικαλούμενες τουρκικές πηγές, οι λιβανέζικες εφημερίδες «Αλ Μπαλάντ» και «Αλ Μουστακμπάλ» υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Λ. Οίκο ότι σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα ο ίδιος τη Γάζα επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής, αλλά οι Αμερικανοί του σύστησαν «να περιμένει».
Η πίεση της Τουρκίας προς το Ισραήλ κλιμακώνεται αυτή την εβδομάδα με δύο διεθνείς διασκέψεις στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα και αύριο στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Διάσκεψης θα βρεθούν στην Τουρκία οι Πούτιν, Αχμαντινετζάντ, Καρζάι, Ασαντ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς και άλλοι ηγέτες της περιοχής, ενώ το Ισραήλ θα εκπροσωπηθεί με κατώτερο διπλωμάτη. Την Τετάρτη εξάλλου θα συνεδριάσει το Τουρκο-Αραβικό Φόρουμ Συνεργασίας, με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.
«Ρέιτσελ Κόρι»
Απελάθηκαν 7 από τους 19 ακτιβιστές
Το Ισραήλ απέλασε χθες το πρωί στην Ιορδανία 7 από τους 19 ακτιβιστές και μέλη πληρώματος του ιρλανδικού ειρηνευτικού πλοίου «Ρέιτσελ Κόρι» (έναν Κουβανό και έξι Μαλαισιανούς), ο οποίο καταλήφθηκε «ειρηνικά» το Σάββατο σε διεθνή ύδατα, προσπαθώντας να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Η καθυστέρηση στην απέλαση των υπολοίπων (μεταξύ τους η Βορειοϊρλανδέζα Νομπελίστρια Ειρήνης 1976 Μέιρεντ Μαγκουάιρ) οφειλόταν στην άρνησή τους να υπογράψουν ότι δεν θα προσφύγουν στην ισραηλινή Δικαιοσύνη.
Στο μεταξύ, η «Χουριέτ» δημοσίευσε φωτογραφίες Ισραηλινών στρατιωτών γεμάτων αίματα μετά τη σφαγή των 9 ακτιβιστών του «Μαβί Μαρμαρά», ενώ Τούρκοι ιατροδικαστές είπαν ότι δέχτηκαν 30 σφαίρες. Ενας, μάλιστα, είχε τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι τα θύματα ήταν μουσουλμάνοι εξτρεμιστές που επιβιβάστηκαν εν πλω στο «Μαβί Μαρμαρά» από άλλο σκάφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου