ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Υπό το βάρος αφόρητων διεθνών πιέσεων και προσβλέποντας στη βελτίωση του δυσμενούς για τη χώρα κλίματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την αιματηρή επιδρομή στον «Στολίσκο της ελευθερίας», η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε χθες τη χαλάρωση του χερσαίου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Μολονότι στη σχετική ανακοίνωση αποφεύγονται οι αναφορές σε συγκεκριμένα προϊόντα, θεωρείται δεδομένο ότι οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέψουν την εισαγωγή στη Λωρίδα της Γάζας των απαραίτητων οικοδομικών υλικών για την ανοικοδόμηση της πυκνοκατοικημένης περιοχής.
Εντούτοις, πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή κυβέρνηση διευκρίνιζαν χθες ότι η εισαγωγή οικοδομικών υλικών θα επιτρέπεται μόνο σε έργα ανοικοδόμησης υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών. Επικαλούμενες δε τον «κίνδυνο μετατροπής της Γάζας σε ιρανικό λιμάνι», οι ίδιες πηγές απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο άρσης του ναυτικού αποκλεισμού στο εγγύς μέλλον.Την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης έκανε δεκτή με ικανοποίηση, αλλά και επιφυλάξεις η Ευρωπαϊκή Eνωση. «Πρόκειται για βήμα στη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε., Κριστίνα Γκαλάκ. Από την πλευρά της, η επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. βαρώνη Κάθριν Αστον επεσήμανε ότι θα τοποθετηθεί σχετικά όταν τα προβλεπόμενα από την απόφαση των Ισραηλινών μετουσιωθούν σε πράξεις. «Οι λεπτομέρειες έχουν σημασία», δήλωσε η βαρώνη Αστον. «Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την εισαγωγή όλων των αγαθών που απαιτούνται για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Γάζας», συμπλήρωσε η ίδια.
Αντιθέτως, η Χαμάς έκανε λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού» με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της εικόνας του Ισραήλ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι «ο αποκλεισμός αποτελεί συλλογική τιμωρία και πρέπει να αρθεί πλήρως». Παρά ταύτα, σύμβουλοι του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφραζαν χθες φόβους ότι το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας θα ενισχύσει τη Χαμάς σε βάρος της Φατάχ.
Τουρκικά αιτήματα
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία απαίτησε χθες από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για την αιματοχυσία στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και να αποδεχτεί τη σύσταση διεθνούς επιτροπής για τη διερεύνηση του περιστατικού. «Σε διαφορετική περίπτωση ο πρέσβης μας δεν θα επιστρέψει στο Τελ Αβίβ», προειδοποίησε Τούρκος αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας του.
Τέλος, συνέδριο με θέμα την πορεία της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων.
Εριδες Εβραίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Η πολυπληθής κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων του Ισραήλ διοργάνωσε χθες μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στη χώρα. Περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες υπερορθόδοξοι κατέλαβαν τους κεντρικούς δρόμους της Ιερουσαλήμ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να επιβάλει ποινή κάθειρξης σε ομάδα Ασκενάζι (ευρωπαϊκής καταγωγής) Εβραίων που αρνούνται να στείλουν τις κόρες τους σε σχολείο όπου φοιτούν παιδιά των Σεφαρδιτών (μεσανατολικής καταγωγής) Εβραίων. Οι υπερορθόδοξοι υποστηρίζουν ότι ο διαχωρισμός Ασκενάζι και Σεφαρδιτών στα σχολεία αποτελεί θρησκευτικό ζήτημα και πως το κοσμικό κράτος δεν έπρεπε να παρέμβει. Οι καταδικασθέντες Ασκενάζι γονείς υποστηρίζουν ότι οι Σεφαρδίτες δεν είναι «αρκετά θρήσκοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου