Ελευθεροτυπία
Εμφαση για την προώθηση των πρόσφατων ελληνοτουρκικών συμφωνιών δόθηκε στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έγινε «προσπάθεια αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε και το Κυπριακό. Ο Παπανδρέου ανέφερε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο και μεγάλη ευθύνη στην επίλυση. Ο Ερντογάν πάντως δεν επανέλαβε την πρόταση της Αγκυρας περί τετραμερούς συνάντησης. Συζητήθηκε και το θέμα του Ορφανοτροφείου Πριγκίπου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία προβλέπει την επιστροφή του κτηρίου στο Πατριαρχείο.
Αξιόπιστος εταίρος
Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο Παπανδρέου είπε: «Συμμετέχοντας στη διάσκεψη για τη Διαβαλκανική Συνεργασία είχα την ευκαιρία και πάλι να τονίσω την πρωτοβουλία της χώρας μας για την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων το 2014, αλλά να τονίσω επίσης ότι η Ελλάδα είναι η πιο σταθερή και ο πιο αξιόπιστος εταίρος στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μια διαδικασία που διασφαλίζει, δημιουργεί μια νέα δυναμική στην επίλυση σημαντικών πολιτικών θεμάτων που υπάρχουν ακόμη στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και μια δυναμική τώρα ιδιαίτερα στην οικονομική αυτή κρίση, που μας επιτρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά, να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για την ανάπτυξη των οικονομιών μας, ώστε να διασφαλίσουμε σιγουριά και ευημερία για τους πολίτες μας».
Αρχικά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της χώρας του να ανταποδώσει με όποιον τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση είπε «να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε και σε θέματα ελληνικής επικαιρότητας και τόνισε ότι η κυβέρνηση καταγγέλλει τη στάση του ΚΚΕ, σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά. «Ο λαός καταλαβαίνει», είπε, και σημείωσε την αντίφαση που υπάρχει στο γεγονός ότι την Παρασκευή η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ζητεί από τον πρωθυπουργό συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως για τις εργασιακές σχέσεις, τη στιγμή που στο λιμάνι του Πειραιά εμποδίζεται κάθε εργασιακή σχέση. Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «το ΚΚΕ επενδύει σε διαλυτικά φαινόμενα».
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε «την ανάγκη ενός νέου δυναμισμού στη διαδικασία της ένταξης, γιατί το μήνυμά μας είναι ότι το μέλλον της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και πρόσθεσε «την ιδιαίτερη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει στην τουρκική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι.
Συνεργασία με Πατριαρχείο
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος αργότερα υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του Ερτουγρούλ Γκιουνάι διμερές μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο κ. Γερουλάνος είπε ότι είχε πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πατριάρχη «για τη συνεργασία που μπορούμε να έχουμε με τον Παναγιότατο στα θέματα πολιτισμού, αλλά και σε θέματα τουρισμού, όπως επίσης και για τη δουλειά που γίνεται σε σχέση με την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τις σχέσεις μας με τη χώρα εδώ».
Συνάντηση με τον Βαρθολομαίο στο Φανάρι είχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος ήταν στην Κωνσταντινούπολη για την ανακοίνωση του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκαν με τη «Διακήρυξη Κωνσταντινούπολης», στην οποία υπογραμμίστηκε η ανάγκη ειρήνης και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη διακήρυξη υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία της έρευνας που πρέπει να κάνει ανεξάρτητη, ουδέτερη και διεθνούς αποδοχής επιτροπή σχετικά με την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στα πλοία ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. *
! Τις δυνατότητες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη Στερεά Ελλάδα θα παρουσιάσει ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Οικονομίας (Invest in Greece) στους οικονομικούς και εμπορικούς ακολούθους ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα. Η τριήμερη επίσκεψή τους στην περιοχή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Synergassia, για την ανάδειξη της επενδυτικής φυσιογνωμίας των ελληνικών περιφερειών. Το πρόγραμμα του ταξιδιού θα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν συναντήσεις των ακολούθων με εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων, επισκέψεις σε πρότυπες βιοτεχνίες και βιομηχανίες, καθώς και ξενάγησή τους στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου