Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ















Πηγή: tvxs.gr



Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η ελληνοϊσραηλινή άσκηση «Μίνωας 2010» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε σημερινή συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν γνωρίζει τις σχετικές λεπτομέρειες» για τα αιματηρά γεγονότα, αλλά και ότι η «στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία με το Ισραήλ είναι άλλο θέμα». Ο κ. Δρούτσας κατηγόρησε μάλιστα την Τουρκία ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατευθύνεται από «επικοινωνιακούς όρους» αλλά από το «άμεσο συμφέρον της χώρας». Στο μεταξύ, το Ισραήλ απέρριψε και επισήμως το ενδεχόμενο διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο «Στόλο της Ελευθερίας».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κοινή στρατιωτική άσκηση «Μίνωας 2010» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε σημερινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας. Η άσκηση είχε διακοπεί την προηγούμενη Δευτέρα, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν σε διεθνή ύδατα τα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» που κατευθυνόταν προς τη Γάζα, εκτελώντας 9 Τούρκους ακτιβιστές και συλλαμβάνοντας όλους τους άλλους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και δεκάδες Έλληνες πολίτες.
Ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση σε διεθνή ύδατα, προσθέτοντας ότι κύριο μέλημα ήταν η ασφαλής επιστροφή των Ελλήνων πολιτών. Ακρογωνιαίος λίθος για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει το παν ώστε να διασφαλιστεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, η οποία αποτελεί τη γειτονιά μας, όπως χαρακτηριστικά είπε, άρα έχουμε ενδιαφέρον και συμφέρον για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε επαφή με όλους τους παράγοντες στην περιοχή σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, ζητά την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Πρέπει επιτέλους να υπάρξει επίλυση μεσανατολικού. Θέλουμε να κάνουμε το παν ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες, παρά τα καταδικαστέα γεγονότα των τελευταίων ημερών» τόνισε ο κ.Δρούτσας.
Ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι, αντίθετα με την Τουρκία που «επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, η οποία όταν μιλάει για σεβασμό του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να λαμβάνει υπ΄ όψη της τι κάνει η ίδια», η ελληνική κυβέρνηση δεν κατευθύνεται από επικοινωνιακούς όρους. «Εμείς βλέπουμε το άμεσο συμφέρον της Ελλάδας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας.

Δημήτρης Πλειώνης:«Λυπάμαι για τις δηλώσεις Δρούτσα»
«Πραγματικά λυπάμαι για τις δηλώσεις του Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Οι δηλώσεις αυτές είναι ως να προέρχονται από υπουργό κάποιου μακρινού κρατιδίου που έμαθε για την αιματηρή απαγωγή των πλοίων και των 700 ανθρώπων από μονόστηλο στις τοπικές εφημερίδες... Στην πραγματικότητα όμως γνωρίζει πολύ καλά και αυτός και η ελληνική κυβέρνηση τι ακριβώς συνέβη και γιατί. Αντί λοιπόν να καταδικάσει ανοιχτά τον ισραηλινό δολοφόνο επιδρομέα και πειρατή για παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας , αντί να απαιτήσει άμεσα και χωρίς όρους την επιστροφή των πλοίων και του πολύτιμου φορτίου τους, αντί να ακυρώσει κάθε σύμβαση και συμφωνία με το μιλιταριστικό κράτος - παρία του Ισραήλ, όπως θα έκανε κάθε φυσιολογικό κράτος που 38 πολίτες του ενώ μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, απήχθησαν στα διεθνή ύδατα, ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και τελικά απελάθηκαν, προσπαθεί εμπρός στην κατακραυγή του κόσμου, να επαναφέρει το πολιτικό κλίμα εκεί που ήταν πριν την σφαγή και τις απαγωγές, για να συνεχίσει απρόσκοπτα η νεοφανής, βλακώδης, κοντόφθαλμη και εξαμβλωματική πολιτική στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ.Συγχαρητήρια» δήλωσε στο tvxs ο Δημήτρης Πλειώνης, εκπρόσωπος της ελληνικής Αποστολής στο MAVI MARMARA.
«Άμεση επιστροφή των πλοίων που κρατούνται παρανόμως από το Ισραήλ»
Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των πλοίων που κρατούνται παρανόμως από το κράτος του Ισραήλ.
«Στην αποστολή συμμετείχαν και δύο πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας. Το «Ελεύθερη Μεσόγειος» με ελληνική σημαία και το «Σφενδόνη» με έλληνα νομικό εκπρόσωπο. Στην όλη αποστολή συμμετείχαν 37 έλληνες πολίτες οι οποίοι, αφού κακοποιήθηκαν αγρίως από τις κρατικές δυνάμεις του Ισραήλ, επέστρεψαν στην Ελλάδα με σκάφος C130 της πολεμικής αεροπορίας. Από τους παρανόμως συλληφθέντες στα διεθνή ύδατα, κατακρατήθηκαν προσωπικά τους είδη (κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, laptop και χρήματα), καθώς και διαβατήρια και ναυτικά φυλλάδια» αναφέρει ο βουλευτής, μεταξύ άλλων, και ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών και πρωθυπουργό:
«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική κυβέρνηση για την ταχύτερη επιστροφή των δύο πλοίων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που φέρουν (οικοδομικά υλικά, αναπηρικά αμαξίδια, μονάδες αφαλάτωσης νερού, γεννήτριες κ.ά.) στην Ελλάδα προκειμένου να παραδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους;
2. Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να παραδοθούν τα παρανόμως κατακρατηθέντα προσωπικά είδη, καθώς και τα διαβατήρια και τα ναυτικά φυλλάδια;
3. Θα κινήσει η ελληνική κυβέρνηση τη προβλεπόμενη νομική διαδικασία επιβολής κυρώσεων στο ισραηλινό κράτος και καταβολής αποζημιώσεων;
»
Ισραηλινό «όχι» στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την επίθεση στο «Στόλο της Ελευθερίας»
Έρευνα σε εθνικό επίπεδο και όχι σε διεθνές προτιμά το Ισραήλ σχετικά με την αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά ακτιβιστών του «Στόλου της Ελευθερίας». Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, απέρριψε και επισήμως το ενδεχόμενο διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο «Στόλο της Ελευθερίας».
Αλλά και η εφημερίδα Yedioth Aharonoth αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι ο Βενιαμίν Νετανιάχου τόνισε στους υπουργούς του πως έχει ήδη απαντήσει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι «μια έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί κατά τρόπο υπεύθυνο και αντικειμενικό» και πως εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας σε εθνικό επίπεδο, όπως εκείνη υπό τον δικαστή Γινογκράντ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την έρευνα που διεξήχθη ύστερα από την ισραηλινο-λιβανέζικη σύρραξη το 2006, όπου οι ξένοι ήταν παρόντες ως «απλοί παρατηρητές».
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Μικαέλ Όρεν είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα απέρριπτε σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο διεξαγωγής διεθνούς έρευνας αναφορικά με την επίθεση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο «Στόλο της Ελευθερίας».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι «δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ εάν το Ισραήλ αρνηθεί τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ και κάλεσε μάλιστα το εβραϊκό κράτος να «δώσει το πράσινο φως για τη σύσταση επιτροπής έρευνας που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και την οποία πρότεινε ο ΟΗΕ».
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αναζητούν «νέους τρόπους» για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Συνεργαζόμαστε στενά με την Αίγυπτο, καθώς και τους άλλους εταίρους μας, για την εύρεση νέων τρόπων για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική, οικονομική, πολιτική κατάσταση στη Γάζα, αλλά και το θέμα της ασφάλειας» δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του από την Σαρμ ελ Σέιχ όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Αμερικανού αντιπροέδρου δεν αναφέρεται καθόλου στην ισραηλινή επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας κατά του διεθνούς στόλου.
Απελάθηκαν όλοι οι ακτιβιστές του Rachel Corrie
Στην απέλαση των 19 φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών που επέβαιναν στο πλοίο του «Στόλου της Ελευθερίας» Rachel Corrie, προχώρησαν σήμερα οι αρχές του Ισραήλ. Το πλοίο είχε ξεκινήσει από την Ιρλανδία και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, για να έχει την τύχη και των υπολοίπων πλοίων της πρωτοβουλίας για την απελευθέρωση της Γάζας και να αναχαιτιστεί από τον ισραηλινό στρατό.
Εν τω μεταξύ, οι εβραϊκές οργανώσεις ειρήνης, «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή», που εδρεύει στη Γερμανία, «Εβραίοι υπέρ της Δικαιοσύνης για τους Παλαιστινίους», που εδρεύει στη Βρετανία και το δίκτυο εβραϊκών οργανώσεων ειρήνης στην Ευρώπη, ετοιμάζουν το δικό τους «Καράβι για τη Γάζα».
Όπως είναι φυσικό ο τόπος και ο χρόνος της αποστολής κρατούνται μυστικοί, με τους διοργανωτές να δηλώνουν ότι οι λεπτομέρειες για την αποστολή θα δημοσιοποιηθούν λίγο πριν τον απόπλου του καραβιού, το οποίο θα μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα σε μια συμβολική κίνηση να «δημιουργηθεί γέφυρα ειρήνης».
Οι διοργανωτές θα μεταφέρουν επίσης σχολικές τσάντες που θα περιέχουν σχολικά είδη, τα οποία συγκεντρώθηκαν από μαθητές στη Γερμανία, καθώς και μουσικά όργανα και είδη ζωγραφικής.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καλεί τα μέλη του να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καλεί με ανακοίνωσή του τα μέλη του που έχουν σχέσεις με το Ισραήλ, να «επανεξετάσουν» τις σχέσεις αυτές, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την ισραηλινή επίθεση κατά του διεθνούς στόλου που επιχείρησε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με τα γνωστά αιματηρά γεγονότα της περασμένης Δευτέρας.
Μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καλεί «τα μέλη του να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, αλλά και τα σχέδιά τους για ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεών τους με το εβραϊκό κράτος».
Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που αριθμεί 57 μέλη, ήταν μεταξύ άλλων παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Ιράν Αχμέτ Νταβούτογλου και Μανουσέρ Μοτακί αντίστοιχα. Στο ανακοινωθέν, οι υπουργοί «καταδικάζουν με τον πιο σκληρό τρόπο την άγρια επίθεση σε διεθνή ύδατα των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» και χαρακτηρίζουν την επίθεση «πράξη κρατικής τρομοκρατίας». Επιπλέον, οι υπεύθυνοι εξωτερικής πολιτικής καλούν το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ «να συστήσει ανεξάρτητη διεθνή ερευνητική επιτροπή με στόχο την προσαγωγή στη δικαιοσύνη και την τιμωρία αυτών που ευθύνονται για το θάνατο πολιτών» στην αιματηρή επίθεση κατά της διεθνούς νηοπομπής.
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ζητεί επίσης «την άμεση άρση του αποκλεισμού της Γάζας» και καλεί τις χώρες μέλη «να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να τερματιστεί ο απαράδεκτος αποκλεισμός».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, βρίσκεται στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια, ο παλαιστίνιος ηγέτης είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου