ΤΑ ΝΕΑ
Τον τέταρτο κατά σειρά γύρο κυρώσεων κατά του Ιράν ψήφισε χθες το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ουάσιγκτον όµως δύσκολα µπορεί να µιλήσει για ενιαία στάση της διεθνούς κοινότητας. Τουρκία και Βραζιλία καταψήφισαν την απόφαση, ο Λίβανος απείχε· και πολλοί είδαν στη χθεσινή ψηφοφορία µια κρίσιµη καµπή στις αµερικανοτουρκικές σχέσεις.
«Η στιγµή που ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ δεν θα σηκώσει το χέρι του υπέρ των κυρώσεων ίσως αποτελέσει σηµείο καµπής», δήλωνε στους «Financial Τimes» ο Μπουλέντ Αλιρίζα, από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, πριν ακόµα αρχίσει στη Νέα Υόρκη η ψηφοφορία. Η Τουρκία όπως και η Βραζιλία επέµεναν τις τρεις τελευταίες εβδοµά δες πως η συµφωνία που υπέγραψαν µε το Ιράν για ανταλλαγή ποσότητας ιρανικού ουρανίου σε τουρκικό έδαφος
συµφωνία που απορρίφθηκε από τη Δύση ως ακόµα ένα τέχνασµα της Τεχεράνης
αποµάκρυνε την ανάγκη για νέες κυρώσεις. Η Ουάσιγκτον γνώριζε πως το καλύτερο που είχε να περιµένει από την Τουρκία, σε µια περίοδο αυξηµένης έντασης στις σχέσεις τους λόγω και της ισραηλινής επίθεσης στον «στολίσκο της ελευθερίας», ήταν να απόσχει της ψηφοφορίας. Μιλώντας χθες το πρωί από το Λονδίνο, ο αµερικανός υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς δεν έκρυψε την ανησυχία του για την «ανατολική στροφή» της Τουρκίας και την επιδείνωση των σχέσεών της µε το Ισραήλ· κατηγόρησε µάλιστα την Ε.Ε. ότι, «αρνούµενη να προσφέρει στην Τουρκία το είδος της οργανικής σχέσης µε τη Δύση που αναζητούσε», την ωθεί προς Ανατολάς.
Λίγες ώρες αργότερα, το τέταρτο Ψήφισµα µε κυρώσεις κατά του Ιράν έγινε το πρώτο που έλαβε αρνητικές ψήφους.
Τα δύο πρώτα ψηφίσµατα υιοθετήθηκαν το 2006 και το 2007 οµόφωνα. Το τρίτο υιοθετήθηκε το 2008 µόνο µε µία αποχή, της Ινδονησίας.
Απείχε ο Λίβανος
Την αποχή επέλεξε χθες και ο Λίβανος αφού η Χεζµπολάχ, οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, συµµετέχει στην κυβέρνησή του. Βραζιλία και Τουρκία όµως ψήφισαν κατά
όπως δήλωσε κατόπιν συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, η Αγκυρα θέλει να συνεχίσει τις διπλωµατικές προσπάθειες. Μιλώντας µετά την ψηφοφορία, ο Μπαράκ Οµπάµα δήλωσε πως το νέο Ψήφισµα στέλνει «σαφές µήνυµα» στο Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι «κρύβεται πίσω από µια αλλόκοτη ρητορική», ενώ συνεχίζει να κάνει «βαθιά ανησυχητικά» βήµατα προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο αµερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις τις σκληρότερες µέχρι σήµερα και δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα φροντίσουν να εφαρµοστούν αυστηρά· παράλληλα µε το µαστίγιο ωστόσο επιστράτευσε και το κλασικό καρότο, τονίζοντας πως το νέο Ψήφισµα δεν κλείνει την πόρτα στη διπλωµατία.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ...
...εκτιµάται πως θα επιδεινώσει τις ήδη τεταµένες σχέσεις της µε την Ουάσιγκτον
41 Ιρανοί και 75 επιχειρήσεις στη µαύρη λίστα
ΠΑΡΑ ΤΗΝ επιµονή της Ουάσιγκτον όσον αφορά τη σκληρότητα των νέων κυρώσεων, το πακέτο που ψηφίστηκε χθες είναι πολύ πιο ήπιο απ
ό,τι επιθυµούσαν οι ΗΠΑ: όπως επισηµαίνουν οι «Νew Υork Τimes», Κίνα και Ρωσία επέµειναν µέχρι τέλους πως οι κυρώσεις δεν έπρεπε να επηρεάσουν την καθηµερινή ζωή και οικονοµία του Ιράν, ενώ η Μόσχα έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες πως οι κυρώσεις αποκλείουν την πιθανότητα χρήσης βίας.
Στη µαύρη λίστα προστίθεται µόλις ένας ιρανός αξιωµατούχος, ο Γιαβάντ Ραχίκι, επικεφαλής του Κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν, και µία ιρανική τράπεζα. Νέες κυρώσεις επιβάλλονται σε συνολικά 39 ακόµα ιρανικές επιχειρήσεις: 15 συνδέονται µε τους πανίσχυρους Φρουρούς της Επανάστασης, 22 εµπλέκονται σε πυρηνικές ή πυραυλικές δραστηριότητες, τρεις συνδέονται µε την ιρανική Ναυτιλιακή Εταιρεία. Αν συνυπολογίσουµε τα τρία προηγούµενα ψηφίσµατα, συνολικά 41 Ιρανοί και 75 ιρανικές επιχειρήσεις αντιµετωπίζουν πλέον πάγωµα των περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό
οι 41 Ιρανοί υπόκεινται και σε ταξιδιωτική απαγόρευση.
Το ψήφισµα επεκτείνει επίσης το εµπάργκο όπλων κατά της Τεχεράνης και καλεί τις χώρες να ελέγχουν πλοία και αεροπλάνα µε κατεύθυνση από και προς το Ιράν εφόσον υπάρχουν υποψίες για απαγορευµένα φορτία.
«Στα σκουπίδια»
Το σχόλιο του ιρανού προέδρου; Ο Μαχµούντ Αχµαντινετζάντ «είδε» τις κυρώσεις «σαν ενοχλητικές µύγες» και δήλωσε πως το ψήφισµα πρέπει να «πεταχτεί στα σκουπίδια σαν χρησιµοποιηµένο χαρτοµάντιλο». Δεν λείπουν πάντως οι αναλυτές που εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο τέταρτος γύρος κυρώσεων θα καταφέρει κάτι περισσότερο από τους τρεις προηγούµενους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου