Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Στη χειρότερη φάση της ιστορίας τους βρίσκονται από χτες οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, αφού το Ισραήλ χτύπησε τουρκικό στόχο. Η Αγκυρα μιλά για «τρομοκρατία» του Ισραήλ, δηλώνει ότι θα κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αλλά φροντίζει, τουλάχιστον στη φάση αυτή, να αποκλείσει τη «στρατιωτική μέθοδο».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες της πράξης του που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «το λυπηρό αυτό γεγονός που έγινε σε ανοιχτή θάλασσα και συνιστά βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μπορεί να προκαλέσει συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις που δεν θα επιδέχονται βελτίωση».

Στη συνέχεια κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο ο Ισραηλινός πρεσβευτής, από τον οποίο ζητήθηκε έκθεση για την κατάσταση των επιβατών των πλοίων της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ τέθηκε θέμα άμεσης παράδοσης των πλοίων καθώς επίσης και των τραυματιών έτσι ώστε να νοσηλευτούν στην Τουρκία.

Ανάκληση πρεσβευτή

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ανακλήθηκε ο Τούρκος πρεσβευτής στο Ισραήλ και ότι «ματαιώθηκαν οι τρεις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και οι δύο αγώνες που θα έδινε η τουρκική εθνική ποδοσφαιρική ομάδα κάτω των 17 ετών».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για «πειρατεία» του Ισραήλ τονίζοντας: «Εμείς θα προβούμε σε όλα τα αναγκαία βήματα. Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει προνόμια. Οι πολίτες μας να είναι ήσυχοι. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους. Εχουμε τη δύναμη αυτή».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «κρατική τρομοκρατία» του Ισραήλ, ενώ, αναφερόμενος στα όσα δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι περί ύπαρξης όπλων στα πλοία, υποστήριξε ότι «πρόκειται για ψέμα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το φορτίο των πλοίων είχε ελεγχθεί προτού αυτά ξεκινήσουν από την Κωνσταντινούπολη και τόνισε ότι «κατά την επίθεση, τα πλοία είχαν υψώσει λευκή σημαία».

«Δεν θα κινηθούμε με βάση τα συναισθήματά μας, αλλά δεν μπορεί στο σημείο αυτό να νοηθεί ανθρωπισμός δίχως συναίσθημα. Απλώς θα διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας», είπε ακόμη ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η άμεση επιστροφή των τουρκικών πλοίων και των πληρωμάτων που έχουν αιχμαλωτιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου