Καθημερινή
Η αιματηρή επέμβαση του ισραηλινού στρατού εναντίον του «Στολίσκου της Ελευθερίας» έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κοινή ελληνοϊσραηλινή άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, με την ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2010». Μαζί με το διάβημα που επιδόθηκε προς τον ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα για όσα συνέβησαν στα πλοία του στολίσκου, στα οποία επέβαιναν και Ελληνες ακτιβιστές, του γνωστοποιήθηκε ότι η άσκηση διακόπτεται μονομερώς από την ελληνική πλευρά. Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιήθηκε άσκηση με συμμετοχή δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας των δύο χωρών.
Το ενδιαφέρον της ισραηλινής πλευράς για συνεργασία σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη χώρα μας ήρθε, εν πολλοίς, ως αποτέλεσμα της κρίσης που εκδηλώθηκε στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς ο εναέριος χώρος της χώρας είναι περιορισμένος, αναζητούν ανάλογες συνεργασίες για τις εκπαιδεύσεις. Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία εξυπηρετούσε πρόθυμα τα αιτήματα και η συνεργασία που είχε αρχίσει με κοινές εκπαιδεύσεις είχε σταδιακά επεκταθεί και σε άλλους στρατιωτικούς τομείς, όπως, για παράδειγμα, η συμπαραγωγή σε προγράμματα εξοπλισμών.Οι δυνατότητες που αναφύονται από την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ δεν αφήνουν αδιάφορη την Αθήνα. Ετσι, η απόφαση για διακοπή της αεροπορικής άσκησης αφορά, προς το παρόν, μόνο την πρώτη φάση. Η δεύτερη φάση της άσκησης, που αφορά σενάρια έρευνας - διάσωσης τόσο σε θαλάσσιες όσο και σε χερσαίες περιοχές, που έχει προγραμματισθεί για το τέλος του μήνα, παραμένει σε εκκρεμότητα. Η απόφαση εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Η Αθήνα αναμένει να δει συνολικά τις αποφάσεις που θα ληφθούν και τις ενέργειες που θα γίνουν σε επίπεδο Ε. Ε., αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, πριν γνωστοποιήσει τις προθέσεις της.
«Επιθυμούμε να κρατήσουμε όλους τους διαύλους ανοιχτούς», απαντάει η ελληνική πλευρά στις φωνές που ακούγονται ακόμα και για διακοπή κάθε μορφής συνεργασίας με το Ισραήλ. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπάρχουν πεδία συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών, που μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμα για τη χώρα μας. Παράλληλα, κρατώντας τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, η ελληνική πλευρά μπορεί να διεκδικήσει πιο ενεργό παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, μετατρέποντας σε πράξη την εκπεφρασμένη βούληση για έντιμη διαμεσολάβηση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.
Από την κρίση που εκδηλώθηκε στις αρχές της εβδομάδας αναδείχθηκε μία σημαντική παράμετρος που η Αθήνα θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει στο έπακρον: η Αγκυρα, διά στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρθηκε σε παραβίαση από το Ισραήλ του Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία, μη έχοντας υπογράψει τη σχετική σύμβαση, αρνείται την ισχύ και την εφαρμογή της στο Αιγαίο. Οπως επισημαίνει, ωστόσο, έμπειρος διπλωμάτης, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά και κατά περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου