Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΗΤΑΝ ΛΕΡΩΜΕΝΗ










Πηγή: Τα Νέα


Οι στρατιωτικοί τον χαρακτήρισαν «ποντικό στη φωλιά αετού». Ο δηµοσιογράφος Μάικλ Χάστινγκς, µε το άρθρο του στο «Rolling Stone» για τον στρατηγό ΜακΚρίσταλ, οδήγησεστην ταπεινωτική αποποµπή του επικεφαλής των αµερικανικών δυνάµεων στο Αφγανιστάν. 

Οταν ο επικεφαλής των αµερικανικών δυνάµεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, δέχθηκε ένα email που του ζητούσε να επιτρέψει στον δηµοσιογράφο Μάικλ Χάστινγκς να περάσει έναν µήνα µαζί του για να καταγράψει µια ζωή µεταξύ ειρήνης και πολέµου, το πλέον αναµενόµενο ήταν να στείλει µια αρνητική απάντηση. Ο στρατηγός µε τα τέσσερα αστέρια βρισκόταν εν µέσω του µεγαλύτερου σε διάρκεια πολέµου στην ιστορία των Ηνωµένων Πολιτειών. 




«Περίµενα είτε ένα κατηγορηµατικό όχι, ή µια συνέντευξη 45 λεπτών», λέει τώρα ο Χάστινγκς. «Αντ’ αυτού ήρθε µια απάντηση που έγραφε: “Γιατί δεν έρχεσαι στο Παρίσι, όπου θα γίνει µια συνεδρίαση του ΝΑΤΟ; Εκεί µπορείς να συναντήσεις τον στρατηγό και να έρθεις έπειτα από µερικές εβδοµάδες στην Καµπούλ για να τον δεις και στη ζώνη πολέµου”».

Κανείς δεν γνωρίζει τι ήταν εκείνο που έπεισε το γραφείο Τύπου του στρατηγού ΜακΚρίσταλ να προσκαλέσει τον Χάστινγκς µέσα στα άδυτα του στρατηγείου όπου επικρατεί µια ατµόσφαιρα περιφρόνησης προς τους χαρτογιακάδες του Λευκού Οίκου – η αποκάλυψη της οποίας στο δηµοσίευµα του περιοδικού «Rolling Stone» οδήγησε στην ταπεινωτική αποµάκρυνση του στρατηγού την περασµένη εβδοµάδα. Ισως όµως ο τίτλος του θρυλικού περιοδικού να ήταν εκείνος που προκάλεσε το ενδιαφέρον των υπασπιστών του ΜακΚρίσταλ.

«Ηθελαν να απευθυνθούν σε µια διαφορετική δηµογραφική οµάδα», λέει ο Χάστινγκς. «Αρκετοί νεαροί αξιωµατικοί το διαβάζουν». Στο άρθρο του µε τίτλο «Τhe Runaway General», ο Χάστινγκς αναφέρει τις συζητήσεις που είχε µε τον στρατηγό και το επιτελείο του από τα µέσα Απριλίου έως τα µέσα Μαΐου στο Παρίσι, το Βερολίνο, την Καµπούλ και την Κανταχάρ. Σε πολλά σηµεία του περιγράφει να κοροϊδεύουν, να επικρίνουν ή να απορρίπτουν συνολικά όλους τους αξιωµατούχους της κυβέρνησης Οµπάµα µε τους οποίους έπρεπε να συνεργαστούν, ενώ σε µια συζήτηση ο ΜακΚρίσταλ δηλώνει «απογοητευµένος» από τον πρόεδρο. Ο Χάστινγκς περιγράφει το επιτελείο του στρατηγού ΜακΚρίσταλ ως «ένα συνονθύλευµα δολοφόνων, κατασκόπων, µεγαλοφυών, πατριωτών και µανιακών», τους οποίους παρακολούθησε ένα βράδυ στο Παρίσι να πίνουν «µέχρι τελικής πτώσεως». Οπως λέει τώρα, «είναι ευχάριστοι για να περνάς την ώρα σου µαζί τους. Είναι εντυπωσιακοί. Δεν ξέρω όµως εάν αυτό που έχουν στο µυαλό τους για λύση στο Αφγανιστάν είναι το επιθυµητό». 



Η αλήθεια για τον πόλεµο


Ο Χάστινγκς, που συνεργάζεται µε πολλές εφηµερίδες και περιοδικά και µεγάλωσε στο Βερµόντ και τη Νέα Υόρκη, επιµένει ότι δεν είχε σκοπό να οδηγήσει στην αποµάκρυνση του ΜακΚρίσταλ. «Ηθελα να κάνω τους πολίτες να αναλογιστούν: τι συµβαίνει στο Αφγανιστάν; Συχνά µοιάζει λες και κανείς στην Αµερική δεν κατανοεί ότι βρισκόµαστε σε δύο πολέµους». Ούτε δηλώνει ειρηνιστής. Ο 28χρονος αδελφός του τιµήθηκε µε παράσηµο για τη συµµετοχή του στον πόλεµο του Ιράκ. «Ο πόλεµος δεν είναι κάτι αφηρηµένο για µένα», εξηγεί. «Πολλοί από τους φίλους µου έχουν υποφέρει εκεί. Θέλω απλώς να κάνω ό,τι µπορώ για να µην πάνε χαµένες οι θυσίες τους». 


«Η εµπιστοσύνη είναι ψευδαίσθηση»


ΟΤΑΝ Ο Μάικλ Χάστινγκς αποφοίτησε από το Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης το 2002 σε ηλικία 22 ετών, άρχισε να εργάζεται χωρίς αµοιβή στο «Νewsweek». Από το 2005 έως το 2007 ήταν ο ανταποκριτής του περιοδικού στη Βαγδάτη έως ότου η φιλενάδα του σκοτώθηκε σε ενέδρα. Λίγο αργότερα έγραψε το βιβλίο «Πώς έχασα την αγάπη µου στη Βαγδάτη», το οποίο έγινε δεκτό µε ανάµεικτες κριτικές, µε τους «Νew Υork Τimes» να γράφουν ότι «µυρίζει εκµετάλλευση προσωπικών του στιγµών». Σε άρθρο που έγραψε στο περιοδικό «GQ» για τη σκοτεινή τέχνη της κάλυψης προεκλογικών εκστρατειών, ο Χάστινγκς ανέφερε:

«Προσποιείσαι ότι είσαι φιλικός και δεν τους απειλείς και µε τον καιρό “οικοδοµείς εµπιστοσύνη”, κάτι που όπως ξέρουν όλοι οι εµπλεκόµενοι αποτελεί ψευδαίσθηση. Οταν έρθει η κατάλληλη στιγµή, εάν ο διευθυντής σού το ζητήσει, θα πρέπει να τους γ... χωρίς δεύτερη σκέψη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου