Το Βήμα
ΜΑΔΡΙΤΗ Στον «χορό» της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας μπήκε και η Ισπανία, όπου η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως για την απαγόρευσή της σε ολόκληρη τη χώρα. Το ψήφισμα το οποίο προτάθηκε από το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και εγκρίθηκε από τους γερουσιαστές με 131 ψήφους υπέρ και 129 κατά καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαγόρευση της μπούρκας, του νικάμπ και κάθε είδους ισλαμικής μαντίλας που καλύπτει όλο το πρόσωπο στους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων.
Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη γιατί, αν και η Ισπανία δέχεται πολλούς μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, λίγες από τις μουσουλμάνες που ζουν στη χώρα φορούν μπούρκα ή νικάμπ.
Παρ΄ όλα αυτά στα μέσα του μήνα η Βαρκελώνη έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη της Ισπανίας που ενέκρινε ανάλογη απαγόρευση του ισλαμικού πέπλου «για λόγους ασφαλείας και κοινής λογικής» , όπως είπε ο δήμαρχος της πόλης Χόρντι Χερέου. Παρόμοιες απαγορεύσεις είχαν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες δύο πόλεις της Καταλωνίας, τη Λέριδα και την Ελ Βεντρέλ.
Ο αριθμός των μουσουλμάνων που ζουν στην Καταλωνία υπολογίζεται σε περίπου 300.000. Συνολικά στην Ισπανία οι μουσουλμάνοι ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο.
Σύμφωνα με τον κ. Χερέου η απαγόρευση δεν έχει θρησκευτικά κίνητρα και θα εφαρμοστεί για όλα τα είδη ένδυσης ή τα αντικείμενα που καλύπτουν το πρόσωπο και δεν επιτρέπουν την αναγνώριση του ατόμου.
Η απόφαση των δημοτικών αρχών της Βαρκελώνης σε συνδυασμό με το πρόσφατο ψήφισμα της ισπανικής Γερουσίας μάλλον αποτελεί προοίμιο των προθέσεων της Ισπανίας ως προς την ισλαμική μαντίλα. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν έρθει αντιμέτωπα με το καυτό ζήτημα της απαγόρευσης της μπούρκας, αν και τα περισσότερα διστάζουν να την εφαρμόσουν. Το Βέλγιο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υπερψήφισε νόμο για την πλήρη απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στους δημόσιους χώρους.
Ο νόμος προβλέπει επιβολή προστίμου ή ακόμη και ποινή φυλάκισης έως επτά ημέρες για τα άτομα που εμφανίζονται δημόσια με ολόκληρο ή ένα τμήμα του προσώπου τους καλυμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμο.
Παράλληλα η Γαλλία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει και αυτή σε ανάλογη απόφαση, αν και η πρώτη απόπειρα συνάντησε εμπόδια από το Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Στρασβούργο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου