Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ή ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ευρωατλαντική σύγκρουση στο G20 του Σαββατοκύριακου- Νέα μέτρα δημοσιονομικού εξορθολογισμού ετοιμάζουν Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία

Oξύνεται ο ιδιότυπος ανταγωνισμός λιτότητας, στον οποίο έχουν εμπλακεί οι χώρες της Ευρώπης στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη σοβούσα κρίση χρέους σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Αγγλίας επεξεργάζονται νέα πακέτα περιστολής των δημοσίων δαπανών για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών τους. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωστόσο, και εν όψει της συνάντησης του ομίλου των 20 μεγαλυτέρων (σε Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) οικονομιών του πλανήτη (G20) το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Τορόντο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες που θα συρρεύσουν στην καναδική πόλη, τους προέτρεψε να δώσουν την κρίσιμη αυτή στιγμή της εξόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Τους καλεί δηλαδή να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά αναπτυξιακά μέτρα, αναβάλλοντας για κάποιο χρονικό διάστημα, και πάντως ώσπου να ισχυροποιηθεί η ανάπτυξη, τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Πρέπει να διδαχθούμε από τα σημαντικά λάθη που έγιναν στο παρελθόν, όταν τα μέτρα στήριξης αποσύρονταν υπερβολικά γρήγορα και δημιουργούσαν νέες οικονομικές δυσκολίες, ακόμη και ύφεση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του- αναφέρεται στην πρόωρη κατάργηση των μέτρων του Νew Deal το 1937, που είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί και πάλι η αμερικανική οικονομία στην ύφεση λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποδέκτες της πρότασης Ομπάμα δεν είναι τόσο η υπερχρεωμένη Ιαπωνία (το δημόσιο χρέος της οποίας φθάνει στο 200%) όσο οι ευρωπαϊκές χώρες. Και χθες οι χώρες αυτές απέρριψαν απερίφραστα την πρόταση Ομπάμα.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Καγκελαρία, η Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισαν ότι η πολιτική περικοπών των δημοσίων δαπανών και ισοσκελισμού των κρατικών προϋπολογισμών αποτελούν μονόδρομο για την αποκατάσταση των οικονομικών και νομισματικών ισορροπιών στον πλανήτη. Και ας αποθαρρύνουν τα μέτρα λιτότητας την κατανάλωση. Και ας λειτουργούν ως τροχοπέδη του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών.

Η επικείμενη σύγκρουση στο G20 των δύο «μοντέλων εξόδου από την κρίση» είναι πλέον βέβαιη την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα εξαγγελιών νέων μέτρων λιτότητας.

Χθες η βρετανική εφημερίδα «Financial Τimes» δημοσίευσε συνέντευξη του Κλοντ Γκεάν, ειδικού συμβούλου του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προαναγγέλλει νέα μέτρα λιτότητας από τη γαλλική κυβέρνηση- χρονικά τοποθέτησε την εξαγγελία το φθινόπωρο. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πολύ περισσότερα...» είπε ο Γκεάν, εξηγώντας ότι οι ως τώρα αναγγελίες λιτότητας δεν φαίνεται να πείθουν τις «αγορές» ούτε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλωστε η κυβερνητική υπόσχεση για μείωση στο ήμισυ των γαλλικών ελλειμμάτων βασίζεται στην υπόθεση μιας ισχυρής ανάκαμψης, με ρυθμό γύρω στο 2,5% από το 2011. Αλλά η ίδια η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας την Κυριακή χαρακτήρισε «τολμηρή» την πρόβλεψη αυτή, «ιδιαίτερα τώρα που γενικεύονται οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη»!

Σύμφωνα με τη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Εchos», τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση 100.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο την επόμενη διετία, που θα προστεθούν στις 100.000 που καταργήθηκαν από το 2007. Περιλαμβάνουν επίσης πάγωμα των δαπανών, εκτός των δαπανών Υγείας, και ίσως και έναν πρόσθετο φόρο στα ανώτατα εισοδηματικά στρώματα. Κατά τους «Financial Τimes» πάντως, «ούτε αυτά τα μέτρα θα είναι αρκετάγια να εξοικονομηθούν 100 δισ. ευρώ ως το 2013» και αρκετοί μιλούν και για πάγωμα των μισθών του Δημοσίου, καθώς οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνόλου των δημοσίων δαπανών.

Oταν η τελευταία, απαγορευμένη ως τώρα, λέξη εκστομίστηκε από τον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνητικού UΜΡ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Φρεντερίκ Λεφέβρ αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι «η κυβέρνηση είναι αυστηρή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζει πολιτική λιτότητας με την οικονομική έννοια» . Ο ίδιος ο Σαρκοζί πριν από έναν μήνα έλεγε: «Θέλουμεόχι μια πολιτική λιτότητας, αλλά μια πολιτική ευθύνης».

Στη Βρετανία, αντίθετα, η συντηρητική κυβέρνηση είναι λεκτικά πολύ πιο προχωρημένη και ειλικρινής. Οπως εξήγησε στο ΒΒC ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, η Βρετανία «βρίσκεται στον δρόμο της κατάρρευσης όπως η Ελλάδα και γι΄ αυτό χρειάζεται ένα σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής». Σήμερα πάντως δημοσιοποιείται ο πρώτος προϋπολογισμός των Συντηρητικών στη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον άφησε να εννοηθεί ότι ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει περικοπές μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, καθώς και άλλα μέτρα, όπως αύξηση του ΦΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων δεκαετιών (από την προθατσερική εποχή δηλαδή).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου