Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Μας υπέβαλαν ακόμη και σε ηλεκτροσόκ»

«Εμείς υπογράψαμε για να καταγγείλουμε το γεγονός» δήλωσε ο ακτιβιστής Αρ. Παπαδοκωστόπουλος

Την παράνομη κράτηση Ελλήνων στο Ασντόντ του Ισραήλ και τη βία που τους ασκήθηκε κατήγγειλαν οι πρώτοι έξι Έλληνες ακτιβιστές , κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σήμερα το πρωί. Χαρακτήρισαν «πειρατεία» την ενέργεια του Ισραήλ και τόνισαν ότι όλα τα πλοία μετέφεραν αποκλειστικά ανθρωπιστική βοήθεια και είχαν ελεγχθεί στα λιμάνια απ' όπου ξεκίνησαν.

Όπως είπε ο Αρ. Παπαδοκωστόπουλος, πάνω στο ελληνικό πλοίο υπήρχε ανθρωπιστική βοήθεια, αναπηρικά καροτσάκια, προκατασκευασμένα σπίτια και φαρμακευτικό υλικό.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστή, όταν έγινε η έφοδος των Ισραηλινών, το "Ελεύθερη Μεσόγειος" βρισκόταν 70 μίλια από τη Γάζα.

Χαρακτήρισε την ενέργεια των Ισραηλινών "καθαρά πειρατική" ενώ τόνισε: "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ισραήλ να παίζει το ρόλο του χωροφύλακα".

Από την πλευρά του, ο Δ. Γελάλης ακτιβιστής από τη Λάρισα, είπε ότι "γύρω στις 4 τα ξημερώματα βλέπαμε φουσκωτά από παντού να έρχονται κατά πάνω μας και μέσα σε δευτερόλεπτα κομάντος με πλήρη εξάρτυση ανέβηκαν στο σκάφος".

Κατήγγειλε ξυλοδαρμούς και χρήση ηλεκτροσόκ ενώ όπως είπε, "δεν είχαμε το δικαίωμα ούτε να σηκωθούμε από την καρέκλα. Έπρεπε να σηκώσουμε το χέρι για να πάμε στην τουαλέτα".

Αντιμέτωποι με την ισραηλινή δικαιοσύνη θα βρεθούν οι υπόλοιποι Έλληνες που κρατούνται, όπως τόνισε ο Θάνος Πετρογιάννης, μηχανικός από το Πολυτεχνείο.

"Πήγαμε να προσφέρουμε βοήθεια. Κατά τους Ισραηλινούς τα 80 μίλια από τη στεριά είναι διεθνή ισραηλινά ύδατα και μας είπαν ότι μπήκαμε παράνομα στη χώρα τους" ανέφερε.

Και συνέχισε λέγοντας: "Όσοι είναι φυλακή αρνήθηκαν να υπογράψουν. Θα δικαστούν σε 10 με 15 ημέρες.

Συμπλήρωσε δε ότι έχει κατασχεθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν τα πλοία με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Τη χρήση βίας από πλευράς των Ισραηλινών κομάντος κατήγγειλε και ο ακτιβιστής Μιχάλης Γρηγορόπουλος.

"Βρισκόμασταν σε διεθνή ύδατα. Οι Ισραηλινοί έκαναν πειρατεία στο σκάφος μας και εκτός ναυτικών τους ασκήσεων. Μας πήρανε όμηρους με όπλα στο κεφάλι" είπε και πρόσθεσε: "Ήμουν ο τιμονιέρης του καραβιού. Κατέβηκαν από ελικόπτερα, έπεφταν δακρυγόνα και αληθινά πυρά. Δεν αντισταθήκαμε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα απέναντι στα κομάντος".

Ανέφερε ακόμη ότι οι Ισραηλινοί έκαναν χρήση ηλεκτροσόκ "σε όσους προσπάθησαν να δημιουργήσουν ανθρώπινη ασπίδα μπροστά από τη γέφυρα" ενώ για τις συνθήκες κράτησης υπογράμμισε: "Δεν μας άφηναν να πάμε τουαλέτα, να φάμε και να πιούμε νερό και μας τραβούσαν βίντεο".

Για την κατάσχεση της βοήθειας αλλά και των προσωπικών αντικειμένων των ακτιβιστών, ο Μιχ. Γρηγορόπουλος επισήμανε: "Μας κατέσχεσαν τα πάντα. Δεν άφησαν τίποτα παρά μόνο τα χαρτιά μου. Πήραν κινητά, λάπτοπ, φωτογραφικές μηχανές και προσωπικά αντικείμενα".

Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος αρνήθηκε να υπογράψει τα έγγραφα που του προσκόμισαν οι Ισραηλινοί ενώ τόνισε ότι απελάθηκε παρά τη θέλησή του.

"Δεν με άφησαν να επικοινωνήσω με δικηγόρο, ούτε με την ελληνική πρεσβεία" ανέφερε και συνέχισε κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση: "Δικάζονται όσοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τα έγγραφα του Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να διασφαλίσει τα ελληνικά πλοία. Δεν έκανε ούτε μια παρέμβαση για να μην ανέβουν πάνω στο ελληνικό πλοίο".

Τι ισχυρίζεται το Ισραήλ

Στην αντίπερα όχθη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Σαμπί Μιόνι, μιλώντας στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι οι επιβαίνοντας στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara είχαν σκοπό την προβοκάτσια.

Υποστήριξε ότι οι επιβαίνοντες στο πλοίο επιχείρησαν να λιντσάρουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ ισχυρίστηκε ότι ο πρώτος πυροβολισμός έπεσε από ακτιβιστή.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ο Σ. Μιόνι, οι στρατιώτες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν βία.

Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας

Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων κρατουμένων.

Στο διάβημα, αναφέρεται ότι η σύλληψη των ακτιβιστών έγινε σε διεθνή ύδατα και ως εκ τούτου, το Ισραήλ δεν μπορεί να ζητά από τους κρατούμενους να υπογράψουν ότι επιχείρησαν παράνομα να εισέλθουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 610 άτομα έχουν μεταφερθεί στη φυλακή της Ντιρ Σέβα ως κρατούμενοι, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από ισραηλινό δικαστήριο.

Ανάμεσά τους βρίσκονται 31 Έλληνες, τους οποίους επιχειρεί να επισκεφθεί ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές αρχές επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για φυλακισμένους, αλλά για κρατούμενους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.

Και ενώ παραμένει ασαφές το καθεστώς κράτησης των Ελλήνων ακτιβιστών, στα Ιεροσόλυμα αλλά και σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ, αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί διαδηλώνουν ενάντια στην αιματηρή χθεσινή επίθεση εναντίον των πλοίων του "στολίσκου της Ελευθερίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου