http://www.tanea.gr/
Προσευχές και θρήνος πληµµύρισαν χθες τη Σρεµπρένιτσα, κατά τη 15η επέτειο της µεγαλύτερης θηριωδίας που γνώρισε η Ευρώπη µετά τον Β' Παγκόσµιο Πόλεµο. Ακόµα 755 προσφάτως αναγνωρισµένα θύµατα ενταφιάστηκαν, µια ατελείωτη σειρά από φέρετρα. Παρών και ο πρόεδρος της Σερβίας: κάποιοι του φώναζαν «Μπράβο!» και άλλοι ρωτούσαν «Πού είναι ο Μλάντιτς;».
Δεκαπέντε χρόνια συµπληρώθηκαν από τη σφαγή της Σρεµπρένιτσα, όπου βρήκαν φριχτό θάνατο 8.000 βόσνιοι µουσουλµάνοι άρρενες, κάθε ηλικίας, στα χέρια των σερβοβοσνιακών δυνάµεων υπό τον Ράτκο Μλάντιτς.
Μια ολόκληρη λοφοπλαγιά σκάφτηκε προκειµένου να δεχθεί, χθες, τα λείψανα ακόµα 755 θυµάτων που αναγνωρίστηκαν πρόσφατα. Ο νεώτερος ήταν 14 ετών, ο µεγαλύτερος 78. Ολοι βρέθηκαν σε µαζικούς τάφους και αναγνωρίστηκαν µέσω τεστ DΝΑ. Συνολικά 4.755 θύµατα αναπαύονται πλέον στο Ποτόκαρι. Ακόµα 1.844 έχουν αναγνωριστεί, αλλά τα λείψανά τους περιορίζονται µόνο σε µερικά οστά και οι συγγενείς τους αρνούνται να τους θάψουν προτού βρεθούν περισσότερα. Ο Τάντιτς
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, που δεν µπόρεσε ή δεν θέλησε τότε µέσω των ολλανδών κυανόκρανων να προστατεύσει τους βόσνιους µουσουλµάνους, δεν παρέστη χθες στην τελετή. Εδωσε όµως το «παρών» ο Μπόρις Τάντιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας, «σε µια πράξη συµφιλίωσης». Την ίδια ώρα, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του πρώην σερβοβόσνιου ηγέτη που δικάζεται στη Χάγη, τον τιµούσαν στην Μπάνια Λούκα... Μεταξύ των κύριων οµιλητών, ο Τάντιτς, ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχµέτ Νταβούτογλου και ο γάλλος οµόλογός του Μπερνάρ Κουσνέρ. Στεφάνι κατέθεσε εκ µέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δηµήτρης Δρούτσας. «Δεν έχω τίποτε άλλο να χάσω», έλεγε κλαίγοντας η 58χρονη Χατιτζά Μεχµέτοβιτς
ήταν εκεί για να θάψει τον άνδρα και τους δύο γιους της: «Τώρα µόνο για απονοµή δικαιοσύνης µπορώ να πολεµήσω». Ο Μλάντιτς παραµένει άφαντος, µετακινείται σύµφωνα µε πληροφορίες ανάµεσα σε κρησφύγετα στη Σερβία, προστατεύεται από τους πιστούς του. Εδώ και δύο µήνες, όµως, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει στα χέρια του τα στρατιωτικά του ηµερολόγια από την εποχή του πολέµου: όπως επισηµαίνει η «Ιnternational Ηerald Τribune», τα ηµερολόγια, συνολικά 18 σηµειωµατάρια 3.500 σελίδων, βρέθηκαν µαζί µε 120 ηχητικά ντοκουµέντα και άλλα αντικείµενα κατά την τελευταία έρευνα της αστυνοµίας στην κατοικία του Μλάντιτς στο Βελιγράδι. Ηταν κρυµµένα πίσω από έναν ψεύτικο τοίχο, ανακαλύφθηκαν όµως χάρη σε ειδική κάµερα. Οι µεταφραστές εργάζονται υπερωρίες προκειµένου να τα µεταφράσουν. Ο Μλάντιτς, σηµειώνουν οι εισαγγελείς, υπήρξε προσεχτικός, τα ηµερολόγια δεν µιλούν για διάπραξη εγκληµάτων, «προσφέρουν όµως πολύτιµη επιβεβαίωση όσον αφορά την ιεραρχία και τις κινήσεις των στρατευµάτων πριν από τις σφαγές, και συµπληρώνουν στοιχεία που ήταν ελλιπή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου