Η οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες της Ε.Ε. και βέβαια την Ελλάδα, οδηγεί σε αναγκαστική «δίαιτα» και τις στρατιωτικές δαπάνες τους. Από την 1η Ιουλίου η Σουηδία κατάργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, που ίσχυε από το 1901.
Ο λόγος που επικαλέστηκε η κεντροδεξιά κυβέρνησή της είναι πως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ δεν υπάρχει φόβος για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Θα διατηρεί πλέον μια σχετικά ολιγάριθμη δύναμη από επαγγελματίες στρατεύσιμους, για να ανταποκρίνεται και στις διεθνείς της υποχρεώσεις, στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ.
Η μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 20%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η συντηρητική κυβέρνηση μιλά για μια εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των στρατευσίμων. Από 283.000 που είναι σήμερα θα φτάσουν τους 43.000 έως το 2014, που σημαίνει μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Στη Γερμανία η κ. Μέρκελ μίλησε για μείωση των στρατιωτικών δαπανών τουλάχιστον κατά τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2014.
Επίσης προανήγγειλε τη μείωση της δύναμης του γερμανικού στρατού στους 210.000, από τις 250.000 που είναι σήμερα. Η Ισπανία στο φετινό προϋπολογισμό της μείωσε τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 9%, πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
Για το 2011 ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο εξήγγειλε ότι θα μειώσει ακόμη 7,7% τις σχετικές δαπάνες. Στη Γαλλία το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοίνωσε σχέδιο λιτότητας στις στρατιωτικές δαπάνες, με το οποίο αναμένεται να εξοικονομηθούν τα επόμενα τρία χρόνια δύο έως πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.
Σχεδιάζεται να μειωθεί η δύναμη του στρατεύματος κατά 54.000 θέσεις μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Επίσης θα γίνουν περικοπές στους εξοπλισμούς που έως το 2009 κόστιζαν περίπου 11 δισ. ευρώ το χρόνο. Ως προς την Ελλάδα οι ειδικοί στις στρατιωτικές δαπάνες της Ε.Ε. θεωρούν ότι αποτελεί ειδική περίπτωση.
Συγκεκριμένα δέχονται (!) ότι υπάρχει μια μόνιμη απειλή της εδαφικής της ακεραιότητας από τη γείτονα Τουρκία και χαρακτηρίζουν δικαιολογημένο ότι και το 2010 θυσιάζει έξι δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες.
Προσθέτουν μάλιστα ότι αυτές είναι φέτος στο 2,8% του ΑΕΠ (με Μ.Ο. φετινό στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ το 1,7%), αλλά αυτό το ποσοστό είναι για την Ελλάδα το χαμηλότερο των τελευταίων 22 ετών. Την περίοδο αυτή οι στρατιωτικές δαπάνες κινούνταν μεταξύ του 2,1% (το 2003) και του 5,1% (το 1988). Τη δυνατότητα μιας συμφωνίας μείωσης των στρατιωτικών δαπανών στις δύο γειτονικές χώρες συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους, στις 14 Μαΐου, οι πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται σχετικά θετικός σε αυτή την προοπτική, με τη λογική ότι αν μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες στην Τουρκία, που φέτος θα είναι το 2% του ΑΕΠ, αυτό θα βελτίωνε τα οικονομικά της, αλλά και θα μείωνε την επιρροή του στρατεύματος στα πολιτικά πράγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου