ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Η Τουρκία επιχειρεί να θέσει σε ασφυκτικό κλοιό τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου, νότια του Καστελόριζου και όλα τα δυτικά παράλια της Κύπρου, ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και διάρκεια «ερευνητικές επιχειρήσεις» της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, που περιλαμβάνουν και έρευνες υδρογονανθράκων σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, της κυπριακής υφαλοκρηπίδας αλλά και σε μεγάλα τμήματα της υπό οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και την Κύπρο και την Τουρκία.
Η αναγγελία
Η Τουρκία με τη ναυτική αγγελία τής 12/07/2010 γνωστοποίησε στους ναυτιλλομένους ότι «μεταξύ 13 Ιουλίου - 20 Αυγούστου, το υπό τουρκική σημαία Πίρι Ρέις θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα. Κατά την περίοδο της εργασίας αυτής, το πλοίο θα προεκτείνει ένα καλώδιο μήκους 1.500 μέτρων...».
Δεν γνωστοποίησε όμως τις προθέσεις της προς την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι παράκτια κράτη, όπως υποχρεούται από το Διεθνές Δίκαιο.
Οπως φαίνεται σχηματικά στον χάρτη, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να θέσει σε ασφυκτικό κλοιό το Καστελόριζο και την περιοχή ανατολικά της Ρόδου, αλλά και το σύνολο των δυτικών παραλίων της Κύπρου.
Δι' αυτού του τρόπου η Αγκυρα επιχειρεί εκ νέου να υποστηρίξει εμπράκτως την παράνομη, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, θέση της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου ούτε και το Καστελόριζο. Ο λόγος είναι προφανής. Με το Καστελόριζο «ανύπαρκτο», η προς ρύθμιση υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας με την Ελλάδα (αλλά και την Αίγυπτο) αυξάνει θεαματικότατα, το ίδιο και η προς διευθέτηση Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ως εκ τούτου, η Αγκυρα θα μπορούσε να τραβήξει το σχοινί ακόμα μακρύτερα και για λόγους «εθνικού και οικονομικού συμφέροντός» της να θέσει «υπό την "προστασία της" το Καστελόριζο και όχι μόνον.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Πίρι Ρέις βρισκόταν στο Κας (απέναντι από το Καστελόριζο) και κατευθύνεται νότια στα διεθνή ύδατα, χωρίς να αγγίζει τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Να απέχει»
Η ελληνική κυβέρνηση χθες κράτησε το θέμα «ενεργό» με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα να δηλώνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητεί από την Αγκυρα να απέχει «από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή» και ακόμα ότι «οι ενέργειες αυτές της τουρκικής πλευράς μάς προβληματίζουν και έρχονται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών...».
Η κυβέρνηση Παπανδρέου, πάντως, δείχνει σαφώς ότι δεν επιθυμεί ενδεχόμενη αύξηση της έντασης, αλλά αντιθέτως προτιμά μια, ίσως παρασκηνιακή διευθέτηση που θ' απομακρύνει για την ώρα τουλάχιστον την Τουρκία από έρευνες στα επίμαχα σημεία στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.
Ετσι στις 19 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι άγνωστο τι θα συζητηθεί σ' αυτή τη συνεδρίαση, με την Ελλάδα να επιμένει ότι εξετάζονται τα θέματα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου στην Αλματι του Καζακστάν, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ.
Τα κόμματα
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Δ. Αβραμόπουλος, στη δήλωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Με τη στάση της αυτή, η Τουρκία δυναμιτίζει τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά και την ιδιότητά της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση σε άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες για την αποφυγή τετελεσμένων γεγονότων και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων».
Σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ζητεί από την Επιτροπή να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να άρει η τουρκική κυβέρνηση την απόφασή της για έρευνες υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα κρατών-μελών της Ε.Ε. και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, ώστε να υιοθετήσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Αϊβαλιώτης, ανέφερε:
«Οι προκλήσεις της Τουρκίας ξεπερνούν κατά πολύ την ανοχή μας. Χρειάζεται απάντηση ανάλογη και ισοδύναμη με την πρόκληση. Ας αναλάβει, επιτέλους, η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου τις ευθύνες της, διαφορετικά τα τετελεσμένα αυτά γεγονότα την καθιστούν υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό». *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου