Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΓΥΡΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Πηγή: Τα Νέα


ΓΥΡΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο ετοιμάζει η Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει τη μορφή που θα έχει ο δημόσιος φορέας που θα αναλάβει να διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Και μπορεί το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ωκεανογραφικά να έχουν αρχίσει ξανά τα πηγαινέλα στο Αιγαίο, καθώς με πρόσχημα τις κάθε είδους έρευνες επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Δείχνουν την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να προχωρήσει σε παραχωρήσεις θαλασσίων εκτάσεων για έρευνα υδρογονανθράκων πριν από την καθιέρωση στο νέο θαλάσσιο δίκαιο του καθεστώτος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). 



Διεθνής διαγωνισμός
Ετσι, πριν από μερικές ημέρες η κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ (Τurkiye Ρetrolleri Αnonim Οrtakligi) δημοσίευσε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων (3D seismics) σε θαλάσσια περιοχή 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγάλο μέρος της οποίας, όπως λένε οι γνωρίζοντες, καλύπτει την ΑΟΖ του Καστελλόριζου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη αυτή, οι προσφορές για τα σεισμικά θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 10 Αυγούστου και το έργο της σεισμικής χαρτογράφησης του βυθού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο. Αρα, υπό κανονικές συνθήκες η προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες περιοχές υπολογίζεται για το τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012. Καθυστερεί η Ελλάδα
Αυτά δείχνουν ότι οι κινήσεις των γειτόνων είναι πολλαπλάσια ταχύτερες από αυτές της Ελλάδας που ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια μορφή θα έχει ο δημόσιος φορέας, στον οποίο και θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στην έρευνα υδρογονανθράκων (μέχρι πρότινος τα δικαιώματα αυτά ανήκαν στα ΕΛΠΕ). Τις πρόσφατες διακηρύξεις περί ιδρύσεως φορέα, πάνω στις οποίες πλέχτηκαν σενάρια μέχρι και περί... νορβηγικού μοντέλου, ακολούθησε βαθιά σιωπή. Οι φόβοι ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, είναι έντονοι πλέον.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η διενέργεια ερευνών μπορεί να αρχίσει και τώρα, με βάση τα όσα προβλέπει Κοινοτική Οδηγία. Οχι βέβαια για θαλάσσιες περιοχές αλλά για χερσαίες, στις οποίες έγιναν έρευνες στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων του 1998. Ας σημειωθεί επιπλέον ότι για ορισμένες από αυτές έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες, ευρωπαϊκές και μη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου