Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

http://www.enet.gr/

Το Ιράν βρίσκεται κοντά στην απόκτηση δυνατοτήτων για τη δημιουργία πυρηνικού όπλου, δήλωσε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, κατά την πέμπτη ετήσια συνάντησή του με Ρώσους διπλωμάτες και στη σαφέστερη έως σήμερα σχετική τοποθέτηση της ρωσικής ηγεσίας.

«Πρέπει επιτέλους να τερματίσουμε οποιεσδήποτε απλουστευτικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα αυτό», είπε εμφατικά ο κ. Μεντβιέντεβ, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η απόκτηση των συγκεκριμένων δυνατοτήτων «δεν απαγορεύεται από το Σύμφωνο για τη μη διάδοση του πυρηνικού όπλου» και αυτό ακριβώς «είναι ένα από τα προβλήματά του».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις «ατέλειες των σύγχρονων διεθνών κανόνων περί μη διάδοσης», εκτιμώντας ότι χρειάζεται συνολική και όχι αποσπασματική αντιμετώπισή τους, αλλά και ότι οι κυρώσεις, κατά κανόνα, δεν οδηγούν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρ' όλ' αυτά οι κυρώσεις έχουν ορισμένο νόημα, κατά τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ, αποτελώντας σημάδι ώστε να ενεργοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία, καθώς «τώρα απαιτείται υπομονή και τάχιστη επανέναρξη του διαλόγου με την Τεχεράνη και ακριβώς αυτό βλέπουμε ως βασικό στόχο του νέου ψηφίσματος του Σ.Α. του ΟΗΕ, γιατί εάν η διπλωματία χάσει αυτήν την ευκαιρία, τότε αυτό θα καταστεί συλλογική αποτυχία ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας».

Τόνισε τέλος, ότι «η ιρανική πλευρά δεν φέρεται με τον καλύτερο τρόπο» και κάλεσε το Ιράν να επιδείξει το απαραίτητο επίπεδο συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Για τους κατασκόπους

Σε άλλες τοποθετήσεις του κατά την ομιλία του προς τους Ρώσους διπλωμάτες ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ απέφυγε να αναφερθεί στο πρόσφατο κατασκοπικό σκάνδαλο και διαπίστωσε ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις απελευθερώνονται από τις προκαταλήψεις και τα κατάλοιπα του ψυχρού πολέμου υποχωρούν στο παρελθόν, καθώς «σε σχετικά σύντομο διάστημα είναι δυνατό να αλλάξει ριζικά η κατάσταση των πραγμάτων». Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για την δημιουργία «ειδικών εκσυγχρονιστικών συμμαχιών» που χρειάζεται η Μόσχα με τους «βασικούς μας εταίρους, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ε.Ε. συνολικά, τις ΗΠΑ» και ζήτησε από τους διπλωμάτες του να μην αντιπαραθέτουν τις «συνεργασίες προς Δυσμάς» με την ενδυνάμωση των σχέσεων προς Ανατολάς και στον μετασοβιετικό χώρο, που αποτελεί πρώτο πεδίο δράσης της ρωσικής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου