Πηγή: Ελευθεροτυπία
της Ν.ΒΑΓΕΝΑ
Προσκλήσεις για διμερείς μπίζνες ευρέος πεδίου με τους Ισραηλινούς, επανεπιβεβαιώσεις της ελληνικής αλληλεγγύης στην υπόθεση της εθνικής ανεξαρτησίας των Παλαιστινίων -στο όνομα των ισχυρών φιλικών δεσμών της χώρας μας και με τις δύο πλευρές- όπως και σταθερή «γραμμή» υπέρ της νεκρανάστασης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό με άμεσες ισραηλο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις: ήταν τα κύρια σημεία που συνόψισαν το χθεσινό φορτωμένο πρόγραμμα με το οποίο ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την επίσημη επίσκεψή του σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη.
Αφού φύτεψε μια ελιά στο Αλσος των Εθνών στη Δυτική Ιερουσαλήμ εκδηλώνοντας συγκίνηση για την απέραντη τραγικότητα του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στις κοινές τους (χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων) δηλώσεις, οι δυο τους εμφανίστηκαν άκρως ικανοποιημένοι από τη μεταξύ τους συνάντηση, προαναγγέλλοντας γενικώς προοπτικές ενισχυμένης διμερούς οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση σε αγροτικό τομέα, νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσία, τουρισμό και εμπόριο. «Πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νετανιάχου.
Την προοπτική να αναλάβει η χώρα μας πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης, φρόντισε επίσης να αναπτύξει ο κ. Παπανδρέου. Εξήρε μεν την πρόσφατη ισραηλινή απόφαση για ελάφρυνση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, όμως «περαιτέρω μέτρα είναι αναγκαία», πρόσθεσε. Οσο για την υπόθεση της μετατροπής των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων (που ξεκίνησαν τον Μάιο με μεσολάβηση των ΗΠΑ) σε άμεσες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ξεκινήσουν σύντομα». Για τη χρονική συγκυρία σύσφιγξης των σχέσεων Αθήνας-Τελ Αβίβ είχε να πει: «Είμαστε γείτονες, ζούμε στην ίδια περιοχή. Δεν εκμεταλλευόμαστε τις συγκρούσεις στην περιοχή», αφήνοντας εδώ «σπόντα» για Ιράν και Τουρκία. Κάλεσε δε τον κ. Νετανιάχου να επισκεφθεί την Αθήνα, πρόσκληση στην οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε με θέρμη.
Αργότερα, σε ξεχωριστή (κλειστή) συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, έθεσε το θέμα της επιστροφής των τριών ελληνόκτητων πλοίων (δύο υπό ελληνική σημαία) που αιχμαλώτισε το Ισραήλ κατά το ρεσάλτο εναντίον του στόλου για τη Γάζα, καθώς και των κατασχεθέντων διαβατηρίων, χρημάτων και προσωπικών αντικειμένων των 38 Ελλήνων επιβατών τους. Δεν άκουσε «όχι», αλλά ούτε και «ναι».
Αργά το απόγευμα, η ελληνική αποστολή πέρασε στη Ραμάλα και ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε αρχικά με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ και κατόπιν, για περισσότερη ώρα, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Το θερμότατο κλίμα της συνάντησής τους διαφαινόταν ως αυτονόητο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, κατά την οποία, αφού πέρασαν από τις πατροπαράδοτες φραστικές εκδηλώσεις ελληνοπαλαιστινιακής φιλίας και αλληλεγγύης, επικεντρώθηκαν στους σκοπέλους και τα αγκάθια τής μέσω διαπραγματεύσεων εξεύρεσης και εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών. Ο Αμπού Μάζεν επέμενε στην πάγια θέση του για σταμάτημα της εβραϊκής επικοιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης ώστε να καθήσει στο τραπέζι μαζί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Δείχνοντας δε εμφανώς στριμωγμένος από την εκπεφρασμένη προχθές άποψη της Ουάσιγκτον, διά στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τζ. Κρόουλι, ότι «μόνο με άμεσες διαπραγματεύσεις μπορούν οι Παλαιστίνιοι να συζητήσουν τα βασικά θέματα των συνόρων και του τελικού καθεστώτος της ανατολικής Ιερουσαλήμ», είπε κατηγορηματικά: «Υπάρχει ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις, όμως αυτό δεν θα συμβεί χάρη στη μεσολάβηση των ΗΠΑ ή όποιου άλλου μέρους, αλλά χάρη στην αμοιβαία βούληση του Ισραήλ και των Παλαιστινίων».
Ο πρωθυπουργός ακόμα επαίνεσε την εφαρμοζόμενη από τον Σαλάμ Φαγιάντ πολιτική οικονομικής ανάπτυξης της Δυτικής Οχθης, παρ' όλες τις αντιξοότητες, ως «την πλέον πιστή απόδειξη του τι θα μπορέσει να προσφέρει η ανεξαρτησία στο λαό της Παλαιστίνης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου