Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Νίκολα Σπίριτς, ο κ. Τσβέτκοβιτς τόνισε πως η Σερβία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα του θα στηρίξει κάθε συμφωνία για την εσωτερική οργάνωση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, που θα είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δύο οντοτήτων (Σερβική Δημοκρατία και Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία) και των τριών εθνοτήτων (Σέρβοι, Κροάτες, Μουσουλμάνοι) της χώρας.
Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε από κοινού με το Νίκολα Σπίριτς, ο Μίρκο Τσβέτκοβιτς, δήλωσε ακόμη πως η εγκαθίδρυση καλών σχέσεων στην περιοχή αποτελεί τη βάση των πολιτικών που ακολουθεί η σερβική κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο Νίκολα Σπίριτς διαβεβαίωσε τον Σέρβο πρωθυπουργό ότι οι μεμονωμένες θέσεις ορισμένων πολιτικών στη βοσνιακή πολιτική σκηνή επί της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας δεν αποτελούν επίσημη θέση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.
Η δήλωση αυτή του κ. Σπίριτς αναφερόταν ουσιαστικά στις δηλώσεις του μέλους της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Κροάτη Ζέλικο Κόμσιτς, ότι στηρίζει «την κυριαρχία της Σερβίας, χωρίς το Κόσοβο» .
Ο κ. Τσβέτκοβιτς χαρακτήρισε σημαντικό ζήτημα την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των δύο χωρών και τόνισε πως η Σερβία θα στηρίξει την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια στην οικονομική συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μην ενισχυθεί η διαδικασία της συμφιλίωσης «επειδή πολλές από τις θέσεις της Σερβίας σε ό,τι αφορά σοβαρά ζητήματα έχουν αντιστοιχία και στη Βοσνία» .
Σύμφωνα με τον κ. Τσβέτκοβιτς η πρότασή του για επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αναφορικά με συγκεκριμένα ζητήματα έτυχε θετικής αποδοχής.
Τα ζητήματα αυτά αφορούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τις έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει και μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά ζητήματα που προέκυψαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Ο κ. Τσβέτκοβιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτό το ζήτημα θα διευθετηθεί την επόμενη τριετία, αλλά και ότι η εντατική δουλειά που γίνεται για την κατάρτιση συμφωνιών, θα επιλύσει συνοριακά ζητήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου