Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ

Λατινική Αμερική
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Υπεύθυνος: επιμέλεια: ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

Η 47χρονη Μαριέλα Κάστρο είναι κόρη του Ραούλ και ανιψιά του Φιντέλ. Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Αγωγής, CENE- SEX, εκφράζεται ανοικτά υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ. Στο «Σπίγκελ» μιλά γι' αυτό, για το γυναικείο κίνημα και τις ανάγκες της χώρας της από τη δική της οπτική.

Κα Κάστρο, είστε υπέρμαχος μιας σύγχρονης πολιτικής στην αντιμετώπιση του AIDS και στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως είναι ευρύτερα γνωστή από τις δυτικές δημοκρατίες. Θ' αποτελέσουν αυτοί οι τομείς προοίμια μεταρρυθμίσεων και μιας αναγκαίας πνοής φιλελευθερισμού στην Κούβα;

«Πιθανότατα».

Και γιατί χρειάζονται τόσο χρόνο; Ακόμη κι ο πρόεδρος-πατέρας σας παραδέχεται ανοιχτά ότι, π.χ., στον τομέα της γεωργίας η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και ασκεί έντονη κριτική στην αναποτελεσματικότητα των κρατικών μονάδων. Επομένως, οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα σας είναι ζήτημα επιβίωσης.

«Ο λαός μας στηρίζει την κουβανική εκδοχή του σοσιαλισμού, αλλά ασκούμε αρκετή αυτοκριτική, ώστε να γνωρίζουμε ότι ο κόσμος θέλει περισσότερη ευελιξία και ελευθερία. Για τους τρόπους που θα επιτευχθεί αυτό διεξάγεται επί του παρόντος διάλογος σε πολλές επιτροπές -μια, όντως, αργή διαδικασία- αλλά τουλάχιστον κινείται κάτι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Κούβα είναι χώρα που είχε πάντα εχθρούς και υφίσταται πιέσεις από ισχυρές ομάδες στις ΗΠΑ, που θέλουν να μας ελέγχουν οικονομικώς».

Πολλά μέλη της αντιπολίτευσης έχουν χάσει την υπομονή τους. Τον περασμένο Φεβρουάριο απεβίωσε ο Ορλ. Ζαπάτα ύστερα από απεργία πείνας 85 ημερών, ζητώντας την απελευθέρωση άλλων πολιτικών κρατουμένων.Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. άσκησαν δριμεία κριτική στη στάση της Αβάνας.

«Η απεργία δεν είχε πολιτικό υπόβαθρο. Ο Ζαπάτα επιζητούσε προσωπικές ανέσεις στο κελί του. Βεβαίως, κανείς δεν επιθυμούσε τον θάνατό του, αλλά από το εξωτερικό, από τη Φλόριντα, τον ωθούσαν να συνεχίσει μέχρι τέλους. Εγινε υποχείριο στην εκστρατεία Τύπου κατά της Κούβας».

Απλουστεύετε πολύ τα πράγματα. Ακόμη και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες της Κούβας εκφράζονται ανοιχτά κατά των απαγορεύσεων της σκέψης. Ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης Πάμπλο Μιλανές απευθύνθηκε προσφάτως στην κυβέρνηση λέγοντας, «τις ιδέες τις συζητά και τις μάχεται κανείς, δεν τις περιορίζει».

«Στην Κούβα κανείς δεν τιμωρείται επειδή εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του. Εάν οι δυσάρεστες ιδέες επέσυραν ποινές, εγώ θα ήμουν από τους πρώτους υποψηφίους για φυλάκιση, αφού υπερασπίζομαι τη σεξουαλική αυτοδιάθεση. Τα συγκεκριμένα άτομα είναι φυλακισμένα, επειδή είναι μισθοφόροι της Ουάσιγκτον».

Αν ήταν πράγματι ένοχοι εσχάτης προδοσίας, δεν θα τους απελευθερώνατε έτσι απλά. 52 πολιτικοί κρατούμενοι θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι.

«Δεν είναι η πρώτη φορά, που σε μισθοφόρους και τρομοκράτες επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα ύστερα από πολιτικές διαβουλεύσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι η Κούβα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για εποικοδομητικό διάλογο. Ωστόσο, αποφασίζουμε αυτόνομα».

Την άποψη περί μισθοφόρων και τρομοκρατών δεν τη συμμερίζονται άλλοι. Πώς θα καταφέρετε δίχως μεταρρυθμίσεις ν' αποτρέψετε τη μετανάστευση μορφωμένων και καταρτισμένων νέων Κουβανών;

«Η Κούβα είναι φτωχή χώρα. Οι περισσότεροι πολίτες φεύγουν μόνον εάν βρουν κάπου αλλού καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Γι' αυτό χρειαζόμαστε αλλαγές. Πρέπει να προσφέρουμε κίνητρα για να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ, ν' ασκήσουμε πολιτική ελκυστικότερη για τη νεολαία. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους».

Η Κούβα χρειάζεται κυρίως περισσότερη ελευθερία -καλύτερα κινητά τηλέφωνα, απεριόριστη και προσιτή χρήση του Διαδικτύου και των νέων μέσων, για παράδειγμα.

«Οι Κουβανοί διέπονται από περιέργεια όπως και άλλοι λαοί. Θέλουμε να δοκιμάσουμε πράγματα, αλλά να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι τι είναι καλό και τι όχι για τη χώρα μας».

Γιατί η Κούβα εμφανίζεται τόσο ένθερμη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων; Προσφάτως, ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε πως «ένας ομοφυλόφιλος δεν έχει τον δυναμικό χαρακτήρα ενός επαναστάτη».

«Ο επιτυχής αγώνας του γυναικείου κινήματος για ισότιμη αντιμετώπιση άνοιξε τις πόρτες για μάχες εναντίον και άλλων κοινωνικών προκαταλήψεων. Είναι μια νέα επανάσταση. Για μένα σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα, που πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τον ΟΗΕ. Φυσικά, οι νεωτερισμοί σ' αυτόν τον τομέα είναι προκλητικοί και μάλιστα σε μια κοινωνία, όπου υπάρχουν τόσες επαναστατικές διαδικασίες, όπως στη δική μας».

Επί πολλές δεκαετίες οι ομοφυλόφιλοι στην Κούβα στέλνονταν σε στρατόπεδα αναδιαπαιδαγώγησης και μέχρι σήμερα η αστυνομία κάνει εφόδους σε «στέκια» ομοφυλόφιλων. Δεν έχουν διαδοθεί οί μεταρρυθμίσεις;

«Η αστυνομία δεν κάνει πάντοτε χρήση νόμιμων μέσων γι' αυτό έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, ακόμη και στη διαπαιδαγώγηση της αστυνομίας».

Με τον πατέρα σας συζητάτε για πολιτική;

«Πριν γίνει πρόεδρος, είχαμε περισσότερο χρόνο και με στήριζε και στη δουλειά μου. Τώρα τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Εχει, όμως, δίκιο όταν λέει, "αυτός ο αγώνας είναι δικός σου, εσύ πρέπει να τον κερδίσεις"».

Και ο θείος σας; Συνεχίζει να αναμειγνύεται στην πολιτική;

«Από τότε που αρρώστησε ο Φιντέλ, δεν τον ξανασυνάντησα. Από τον πατέρα μου μαθαίνω πως τώρα είναι πάλι καλά και μάλιστα είχε και διεθνείς επισκέπτες. Εχει ακόμη πολλή ενεργητικότητα, συγγράφει και θα 'θελε ακόμη ν'αλλάξει τον κόσμο, αλλά δεν ασκεί πλέον πολιτική επιρροή, τώρα υπάρχουν άλλες μορφές στην πολιτική σκηνή».

Μπορείτε να φανταστείτε ότι θα διαδεχθείτε πολιτικώς τον Ραούλ;

«Οχι, εγώ έπαιξα τον δικό μου ρόλο στην πολιτική, ως επαγγελματίας και ως πολίτης. Οι γονείς μου προσπάθησαν να με προστατεύσουν, εμποδίζοντας την ανάθεση πολιτικών καθηκόντων σ' εμένα, επειδή η πολιτική επιδρά επιβαρυντικά στον συναισθηματικό κόσμο».

Πώς θα είναι η Κούβα μετά την εποχή Κάστρο;

«Ελπίζω ότι θα αρθεί το εμπορικό και το οικονομικό εμπάργκο, θα ανθήσει η οικονομία και θα αυξηθούν τα ημερομίσθια. Και ακόμη ελπίζω ότι δεν θα διακυβευτεί η ανεξαρτησία μας και δεν θα προδώσουμε τα ιδανικά ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, για τα οποία αγωνίστηκαν οι γονείς μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου