Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Κρούγκμαν: «Απειλή για παγκόσμιο κραχ»

http://www.tanea.gr/

ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ να βυθιστεί η παγκόσμια οικονομία στην τρίτη μεγάλη ύφεση της ιστορίας με μεγάλους χαμένους «δεκάδες εκατομμύρια» ανέργους επισημαίνει ο νομπελίστας καθηγητής Πολ Κρούγκμαν. Σε σχόλιό του στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης ο Κρούγκμαν ασκεί αυστηρή κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούν κυρίως οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και όχι την αύξηση της ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα τη χώρα μας.

«Οι αγορές χρήματος έχουν καταλάβει εκείνο που δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει όσοι χαράσσουν την (οικονομική) πολιτική (κυρίως στην Ευρώπη): ότι ενώ είναι πράγματι σημαντικό να υπάρχει μακροπρόθεσμα δημοσιονομική σταθερότητα, το να μειώνονται οι δαπάνες εν μέσω ύφεσης, κάτι που βαθαίνει την ύφεση αυτή και δημιουργεί προϋποθέσεις για αποπληθωρισμό, δεν λύνει το πρόβλημα», γράφει ο νομπελίστας καθηγητής. Προσθέτει ακόμη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική εν μέσω ύφεσης καθησυχάζει τους επενδυτές όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η χώρα μας, αναφέρει ο Κρούγκμαν, έλαβε σκληρά μέτρα μόνο και μόνο για να δει τα spreads ασφάλισης κινδύνου να αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Οι προηγούμενες δύο μεγάλες υφέσεις εκδηλώθηκαν τον 19ο αιώνα (Μακρά Υφεση) και τη δεκαετία του ΄30 (Μεγάλη Υφεση).

Τρεις προτάσεις για μέτρα που έπρεπε να έχει πάρει πρώτα από όλα η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα κάνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, Steve Ηanke, σε άρθρο του στη «Wall Street Journal». Ονομάζει τη θεωρία του θεωρία του Μπινγκ Μπανγκ και υποστηρίζει ότι η χώρα μας από την αρχή έπρεπε να συζητήσει την ανακατανομή ημερομηνιών πληρωμής χρέους, να ξεκινήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και να καταργήσει τις εργοδοτικές εισφορές που σήμερα είναι το 28% των μισθών. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, θα αυξανόταν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών θα ισοδυναμούσε με υποτίμηση 44% του εθνικού νομίσματος. Κι αυτό επειδή η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών που ανέρχονται σε 7,8% του ΑΕΠ θα μείωνε 22% το συνολικό κόστος μισθών στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο Ηanke καταλήγει ότι δεν είναι αργά να λάβουν τέτοια μέτρα χώρες της Ευρώπης που έχουν προβλήματα ώστε να βγουν από την κρίση.

«Μειώστε τα επιτόκια»

Εκκληση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε. να μειώσουν τα επιτόκια τα οποία πληρώνει η Ελλάδα για την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει κάνει ο Ρeter Βofinger, μέλος της ανεξάρτητης συμβουλευτικής ομάδας του Βερολίνου περί οικονομικών θεμάτων. Ο γερμανός οικονομολόγος, που θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους στη χώρα του, άσκησε σκληρή κριτική στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ για τα υψηλά, όπως τα χαρακτήρισε, επιτόκια που καλείται να πληρώσει η χώρα μας για να πάρει τη βοήθεια, προσθέτοντας ότι το τσουχτερό κόστος δανεισμού μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει τελικά την ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου