http://www.tanea.gr/
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάµεις δεν προετοίµασαν σωστά την επιχείρηση που κατέληξε στον θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών πάνω στο «Μαβί Μαρµαρά», ένα από τα πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας, στις 31 Μαρτίου. Αλλά οι κοµάντος που σκότωσαν τους ακτιβιστές έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Αυτό είναι µε δύο λόγια το πόρισµα ισραηλινής στρατιωτικής επιτροπής υπό τον απόστρατο στρατηγό Γκιόρα Εϊλάντ όπως ανακοινώθηκε χθες, ενώ πλέει προς τη Λωρίδα της Γάζας ακόµη ένα πλοίο µε ανθρωπιστική βοήθεια που θέλει να σπάσει τον αποκλεισµό της. «Διαπιστώσαµε πως υπήρξαν κάποια επαγγελµατικά λάθη, όσον αφορά τόσο τη συλλογή πληροφοριών όσο και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ακόµη και σε σχετικά υψηλά κλιµάκια, καθώς και κάποια επιχειρησιακά λάθη», δήλωσε ο Εϊλάντ.
Αµέλεια δεν υπήρξε, αδικήµατα δεν διαπράχθηκαν, όµως η συλλογή πληροφοριών ήταν ανεπαρκής, αποφάνθηκε η επιτροπή, και το ναυτικό δεν συνεργάστηκε επαρκώς µε τη Μοσάντ· επιπλέον, οι σχεδιαστές της επιχείρησης δεν φρόντισαν να έχουν έτοιµο εναλλακτικό σχέδιο δράσης, καθώς υποβάθµισαν το ενδεχόµενο να συναντήσουν οι κοµάντος αντίσταση. Η επιτροπή όµως δεν επικρίνει την επιχείρηση αυτή καθαυτή: το ναυτικό, έκρινε, δεν είχε άλλον τρόπο να εµποδίσει τη νηοποµπή να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας. Και ορισµένοι τοµείς της επιχείρησης, ιδιαίτερα ο τρόπος µε τον οποίο έδρασαν οι κοµάντος στη διάρκειά της, κα θώς και η «γρήγορη και αποτελεσµατική αποµάκρυνση των θυµάτων», αξίζουν «επαίνους».
«Αν αύριο αντιµετωπίσουµε ένα παρόµοιο πλοίο, είµαστε σε θέση να το σταµατήσουµε», επισήµανε χθες ο Γκιόρα Εϊλάντ. «Αν υπάρχουν πάνω του δεκάδες άνθρωποι µε όπλα και είναιαποφασισµένοι να σκοτώσουν στρατιώτες, τότε δεν µπορούµε να εγγυηθούµε πως δεν θα σκοτωθούν», προειδοποίησε εµµένοντας στην ισραηλινή γραµµή πως οι κοµάντος που έκαναν το φονικό ρεσάλτο στο «Μαβί Μαρµαρά» δέχθηκαν πρώτοι επίθεση από τους ακτιβιστές και απλώς αµύνθηκαν.
Η χρονική συγκυρία της προειδοποίησης δεν ήταν καθόλου τυχαία: το «Αµάλθεια», το φορτηγό πλοίο που έχει ναυλωθεί από το Διεθνές Ιδρυµα Καντάφι για τη Φιλανθρωπία και την Ανάπτυξη και µεταφέρει περίπου 2.000 τόνους βοήθεια σε τρόφιµα και φάρµακα, απέπλευσε το Σάββατο από το Λαύριο, έπλεε χθες στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτης και σύµφωνα µε την ιστοσελίδα του Ιδρύµατος, το οποίο διευθύνει ο γιος του λίβυου ηγέτη, αναµένεται να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας αύριο
αν και εκπρόσωπος του Ιδρύµατος άφηνε χθες µιλώντας στο πρακτορείο Αssociated Ρress ανοιχτό το ενδεχόµενο να φτάσει ακόµη και σήµερα.
Επικαλούµενη ισραηλινές διπλωµατικές πηγές, η εφηµερίδα «Ηaaretz» ανέφερε πως το πλοίο θα καταπλεύσει στο αιγυπτιακό λιµάνι Ελ Αρις, διοργανωτές της αποστολής όµως επέµεναν πως προορισµός είναι η Λωρίδα της Γάζας.
Δεν ζητούν συγγνώµη
Το πόρισµα της επιτροπής Εϊλάντ, που απειλεί να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης µεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, είναι µόνο το πρώτο συνολικά τριών ερευνών που διεξάγει το Ισραήλ για το φονικό ρεσάλτο στον Στολίσκο της Ελευθερίας. Διεθνή έρευνα για την υπόθεση, εντούτοις, δεν δέχεται και έχει ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ακούσει τη «συγγνώµη» που ζητάει.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΟΙ 9 ΝΕΚΡΟΙ
Η επιτροπή εντοπίζει προβλήµατα στη συλλογή πληροφοριών και καλύπτει απολύτως τους καταδροµείς για τους φόνους των ακτιβιστών
Το «γεράκι» σε κώµa, οι γιοι στο σκαµνί ΤΕΛ ΧΑΣΟΜΕΡ: έτσι λέγεται η πόλη - νοσοκοµείο στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται σε κώµα τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Αριέλ Σαρόν, ο άνθρωπος που διαµόρφωσε το παρόν και το µέλλον της Μέσης Ανατολής. Από τότε που µια εγκεφαλική αιµορραγία τον άφησε σε αυτήν την κατάσταση, τον Ιανουάριο του 2006, τρέφεται µε ένα σωληνάκι. Οι γιατροί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Αλλά η οικογένειά του αρνείται να καταθέσει τα όπλα. Υποστηρίζει ότι ο «Αρίκ», 82 ετών πια, ανοίγει πότε πότε τα µάτια και µπορεί να ανακτήσει τις αισθήσεις του.«Ελπίζουµε και πιστεύουµε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Το να τον σιτίζουµε µε τεχνητό τρόπο αποτελεί µια απόφαση που έλαβε η οικογένειά του», εξηγεί στην απεσταλµένη της «Ελ Παΐς» ο Οµρι, ένας από τους γιους του Σαρόν, που τον επισκέπτεται συχνά στο Τελ Χασοµέρ.
Δικαστικές περιπέτειες
Ο αδελφός του Γκιλάντ επισκέπτεται τον πατέρα του σχεδόν κάθε µέρα. Η ελπίδα είναι το µόνο που αποµένει σε αυτήν την οικογένεια, η οποία δεν περνά και τις καλύτερες στιγµές της. Πριν από µερικά χρόνια, ο Οµρι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την Κνεσέτ και πέρασε λίγο καιρό στη φυλακή κατηγορούµενος για ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Σήµερα, η ισραηλινή αστυνοµία προτείνει την παραποµπή και των δύο αδελφών σε δίκη για δωροληψία. Τα χρήµατα, κάπου τρία εκατοµµύρια δολάρια, φαίνεται πως κατετίθεντο στον λογαριασµό του πατέρα τους...
Στο Ισραήλ, εκτός από τη βιαιότητα που επέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός στο πεδίο των µαχών, τον θυµούνται για την απροσδόκητη απόφασή του να διατάξει την εκκένωση των οικισµών στη Γάζα, το 2005. «Αργησε µερικά χρόνια, αλλά τελικά συνειδητοποίησε ότι αν το Ισραήλ ήθελε να διατηρήσει τους οικισµούς στα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη και να υπολογίζει στη στήριξη των Ηνωµένων Πολιτειών, έπρεπε να αποσυρθεί από τη Γάζα», τονίζει ο πρώην εκπρόσωπός του Ραανάν Γκισίν, που τον επισκέπτεται τακτικά. «Πάντα µου έλεγε:
Θα κρατήσουµε τα καλύτερα και θα απαλλαγούµε από τα υπόλοιπα
».
«Θεία τιµωρία»
Το κίνηµα των εποίκων πάντως δεν τον συγχωρεί. Αισθάνθηκαν προδοµένοι όταν ο άνθρωπος που στο παρελθόν τούς είχε στείλει να κατασκευάσουν πάνω από 100 παράνοµους οικισµούς έστειλε τον στρατό για να τους αποµακρύνει. Και πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι το κώµα στο οποίο έχει πέσει ο Σαρόν αποτελεί µια θεία τιµωρία για εκείνη την πράξη του...
Ο πρωθυπουργός µε τα δύο πρόσωπα Το 2001, όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο άνθρωπος που προκάλεσε τις σφαγές στη Σάµπρα και τη Σατίλα, πολλοί πίστεψαν ότι η ειρήνη είχε ενταφιαστεί οριστικά. Ο Σαρόν τούς διέψευσε, αποδεικνύοντας ότι οι οικισµοί µπορούν να διαλυθούν χωρίς µεγάλο πολιτικό κόστος. Αυτός που απειλεί να τα τινάξει όλα στον αέρα είναι ο σηµερινός πρωθυπουργός, ο Μπενιαµίν Νετανιάχου, µε τη θεοκρατικοστρατιωτική του κυβέρνηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου