Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ
http://www.tovima.gr/

Ενοχλημένη δείχνει η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου από το προσχέδιο που ετοίμασε η 12μελής «επιτροπή σοφών» του ΝΑΤΟ για το νέο δόγμα της Συμμαχίας. Πηγές στο Κογκρέσο λένε ότι ιδιαίτερα ο υπουργός Αμυνας Ρ. Γκέιτς είναι «απογοητευμένος» από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει και τις υποδείξεις τις οποίες κάνει η ομάδα που είχε συγκροτήσει ο γενικός γραμματέας Α. Ράσμουσεν. Μάλιστα αποκαλύπτουν ότι σε συνομιλία του με στελέχη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ο υπουργός εκφράστηκε «μάλλον απαξιωτικά» για τον ρόλο της κυρίας Ολμπράιτ, η οποία προήδρευε της ομάδας. Αλλα πολιτικά πρόσωπα στην Ουάσιγκτον με επαφές τόσο με το Πεντάγωνο όσο και με τους στενούς συνεργάτες του προέδρου Ομπάμα λένε ότι «η όλη φιλοσοφία που διέπει» το προσχέδιο βρίσκεται μακριά από τις αντιλήψεις του Λευκού Οίκου και δεν εκφράζει την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και τομές στη Συμμαχία στις οποίες επανειλημμένα έχει αναφερθεί ο αμερικανός πρόεδρος. Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι η αντίληψη που επικρατεί σήμερα στο Κογκρέσο σχετικά με το προσχέδιο είναι ότι αυτό εκφράζει περισσότερο τις δεσμεύσεις του 20ού αιώνα και τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων για τον ρόλο της Συμμαχίας παρά τις προοπτικές της Αμερικής για τον 21ο αιώνα. Σημειώνεται ότι μόνο ορισμένα σημεία του προσχεδίου έχουν δοθεί σε μέλη των αρμόδιων επιτροπών.

Το κείμενο για το νέο δόγμα επισήμως παραμένει άγνωστο για τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Από σχόλια βρετανικών, γερμανικών και άλλων πολιτικών εντύπων όμως φαίνεται ότι οι νέες γενικές αρχές που θα πρέπει να διαμορφώνουν την πολιτική και τους στόχους της Συμμαχίας στηρίζονται κατά κύριο λόγο στη συλλογική ασφάλεια και ως έναν βαθμό τουλάχιστον είναι σε γνώση των περισσότερων κρατών-μελών. Η γερμανική «Die Ζeit» έγραφε προ ημερών ότι το νέο δόγμα ικανοποιεί την πολιτική φιλοσοφία της Γερμανίας για την ανάγκη «παραγωγικής συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία αλλά και τις φιλοδοξίες της Γαλλίας να έχει λόγο για κάθε συμμαχική δραστηριότητα εκτός του ευρωασιατικού χώρου.

Το προσχέδιο βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου στα γραφεία επιτελών του Πενταγώνου, στην κεντρική υπηρεσία Πληροφοριών και σε ορισμένα υπουργεία (Οικονομίας, Εσωτερικής Ασφάλειας κ.ά.) και οι παρατηρήσεις τους θα διαβιβαστούν στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο ώστε το κείμενο για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ να λάβει τη μορφή την οποία θα ήθελαν οι ΗΠΑ. Οι σύμμαχες χώρες θα κάνουν τις παρατηρήσεις τους στο «αμερικανικό» κείμενο, το οποίο πιστεύεται ότι θα λάβουν το αργότερο ως τις αρχές Οκτωβρίου. Σε πανηγυρική διάσκεψη στη Λισαβόνα στα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου θα εγκριθεί το νέο δόγμα της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου