Ετικέτες
- ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
- ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ
- ΑΦΡΙΚΗ
- ΒΑΛΚΑΝΙΑ
- ΔΙΕΘΝΗ
- Δίκτυο Σπάρτακος
- ΕΕ
- ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
- ΕΝΕΡΓΕΙΑ
- ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
- ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
- ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
- ΗΠΑ
- ΘΗΤΕΙΑ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
- ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ
- ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ
- ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ-ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
- ΚΟΥΡΔΙΚΟ
- ΚΥΠΡΟΣ
- ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
- ΛΕΣΧΕΣ ΕΦΕΔΡΩΝ
- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
- ΜΜΕ
- ΝΑΤΟ
- ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΙ
- ΞΕΝΟΙ-ΜΙΣΘΟΦΟΡΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΡΓΑΤΙΚΑ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΕΧΝΕΣ-ΒΙΒΛΙΟ
- ΠΥΡΗΝΙΚΑ-ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ-ΧΗΜΙΚΑ
- ΡΩΣΙΑ-Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών
- ΣΤΡΑΤΟΣ
- ΤΟΥΡΚΙΑ
- ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
- EE
- MME
Σάββατο 24 Ιουλίου 2010
ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ
Πηγή: Το Βήμα
ΧΑΓΗ Ανοίγει ο δρόμος για να κριθεί η τύχη των σέρβων μειονοτικών του Κοσσυφοπεδίου έπειτα από απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΙCJ), σύμφωνα με την οποία η μονομερής πράξη απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. Η απόφαση που υπερψηφίστηκε από 10 μέλη του δικαστηρίου και καταψηφίστηκε από τέσσερα είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα, ενδέχεται όμως να λειτουργήσει ως προηγούμενο και να ενισχύσει τάσεις αυτοδιάθεσης παγκοσμίως.
Το Διεθνές Δίκαιο δεν εμπεριέχει καμία « απαγόρευση στις πράξεις ανακήρυξης ανεξαρτησίας » δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ΧισάσιΟβάντα κατά την ανάγνωση της πολυαναμενόμενης απόφασης. « Είναι μεγάλη μέρα για το Κοσσυφοπέδιο και το μήνυμά μου στη σερβική κυβέρνηση είναι να έρθει να μας μιλήσε ι» δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Σκεντέρ Χισένι.
Τυπικά, το Βελιγράδι αντέδρασε αρνητικά. Ωστόσο διπλωματικές πηγές στη σερβική πρωτεύουσα έλεγαν ότι η απόφαση μπορεί μακροπρόθεσμα να προσφέρει τη βάση για μια «απόσχιση μέσα στην απόσχιση». Δηλαδή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με πιθανό στόχο την ενσωμάτωση του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου, όπου ζει το 98% της σερβικής μειονότητας, στη Σερβία.
« Δεν βλέπουμε κανέναν ουσιαστικό λόγο να αλλάξουμε την πολιτική αρχών που ακολουθούμε σε ό,τι αφορά το Κοσσυφοπέδιο ως αποτέλεσμα μιας απόφασης χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης. Συνεπώςθα συνεχίσουμε να θεωρούμε προτεραιότητα τη διατήρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας » είπε ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Ζέρεμιτς, ενώ ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς υποστήριξε από το Βελιγράδι ότι « η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο ».
Μέχρι στιγμής 69 από τα 192 κράτη της διεθνούς κοινότητας έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και 22 εκ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ η Ρωσία, η Κίνα ηγούνται των κρατών που αντιτίθενται σε αυτήν. Για την πλήρη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κράτους απαιτείται η στήριξή του από 100 κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η γνωμοδότηση του ΙCJ είναι πιθανό να οδηγήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από περισσότερες χώρες και θα φέρει την Πρίστινα πιο κοντά στην ένταξη στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ θα έχει συνέπειες και ως προς τις στάσιμες διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ.
Αν και η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι άσχημο νέο για τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν αυτονομιστικά κινήματα στο εσωτερικό τους. « Μπορεί να θεωρήσουν την απόφαση σοβαρή απειλή για τη θεώρησή τους ότι η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Η απόφαση υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα ενισχύσει τα παγκόσμια αυτονομιστικά κινήματα, ειδικά εκείνα που καταπιέζονται βίαια.Το πλέον ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι να δούμε αν η Ισπανία,η Ελλάδα,η Κύπρος,η Σλοβακία και η Ρουμανία θα ακολουθήσουν τους εταίρους τους αναγνωρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο » λέει ο Εντβιν Μπάκερ του ολλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κλίνγκενταλ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου