Σύγχυση, αλλά και έντονη δυσφορία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί από προχθές να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις της Αγκυρας, η οποία τις τελευταίες 10 ημέρες έχει προβεί σε συνεχείς κινήσεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτό που η Αθήνα θεωρεί ως τη διακηρυγμένη βούληση των δύο πρωθυπουργών να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις. Στο προσκήνιο άλλωστε επαναφέρει η Τουρκία και τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά. Δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν χθες υπέρπτηση στο Αγαθονήσι σε ύψος 23.000 ποδών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας επεσήμανε μάλιστα ότι «η διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας αναπόφευκτα επιβαρύνει το κλίμα, εν όψει και του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 19 Ιουλίου στην Τουρκία». Η προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας θα συζητηθεί και στη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο Αλμάτι του Καζακστάν, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ.
Ενδιαφέρον είχε πάντως η παρατήρηση που έκανε χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Υπάρχει μία αεροναυτική και στρατιωτική πραγματικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μόνο το “Τσεσμέ” και το “Πίρι Ρέις”. Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και προστατεύουμε χωρίς καμία έκπτωση την εθνική μας κυριαρχία» σημείωσε.
Η Γενική Διεύθυνση Παράκτιας Ασφάλειας της Τουρκίας εξέδωσε στις 12 Ιουλίου ναυτική αγγελία (ΝΑVΤΕΧ) με αριθμό 507/10, σύμφωνα με την οποία το «Πίρι Ρέις» θα πραγματοποιήσει επιστημονικές (σ.σ.: σεισμικές) έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου. Οπως αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά στην αγγελία, «το πλοίο θα προεκτείνει και καλώδιο μήκους 1.500 μέτρων» για την πραγματοποίηση των ερευνών.
Η περιοχή που οριοθετείται από τις συντεταγμένες της αγγελίας περιλαμβάνει, όπως θεωρεί η Αθήνα, και περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο έως χθες το απόγευμα το τουρκικό σκάφος δεν είχε εισέλθει σε... «ευαίσθητες» περιοχές και βρισκόταν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στον κόλπο της Αττάλειας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι Τούρκοι ίσως αποφύγουν να το πράξουν, τουλάχιστον ως την ολοκλήρωση του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «με τη στάση τηςη Τουρκία δυναμιτίζει τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας, αλλά και την ιδιότητά της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση σε «άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες για την αποφυγή τετελεσμένων γεγονότων και την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων» .
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=343176&dt=15/07/2010#ixzz0tsiymI8Y
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου