Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
















Πηγή: Ελευθεροτυπία


του Μ. ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Τη στήριξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εξασφάλισε χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας στην προσπάθειά του να προωθήσει την πρότασή του για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό



Η πρόταση Χριστόφια, την οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει:
1. Διασύνδεση της διαπραγμάτευσης της περιουσιακής πτυχής του Κυπριακού με άλλα δύο κεφάλαια: το εδαφικό και αυτό των εποίκων.
2. Επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης υπό την αιγίδα της Ε.Ε.
3. Διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για συζήτηση των διεθνών πτυχών του προβλήματος.

Η πρόταση Χριστόφια είναι η απάντηση στην τουρκική πρόταση για εντατικοποίηση των συνομιλιών με τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης και λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και στην απόφαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να ετοιμάσει έκθεση για την πορεία των συνομιλιών τον ερχόμενο Νοέμβριο, με πρόθεση να επιρρίψει ευθύνες.
Χθες, καθ' οδόν προς το Ισραήλ, ο κ. Παπανδρέου έκανε σταθμό στο αεροδρόμιο Λάρνακας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χριστόφια με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις. Οι δύο χώρες αποφάσισαν χθες να συντονιστούν για να προωθήσουν την πρόταση Χριστόφια στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «οι προτάσεις αυτές δείχνουν ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είναι ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού», ενώ ο Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι προτάσεις μπορούν πραγματικά να ανοίξουν τον δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο».
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Εχω πει πολλές φορές σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, η Κύπρος ή θα μας διαιρεί ή θα μας ενώνει. Επιδιώκουμε το δεύτερο», τόνισε.
Στόχος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε., χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.
Ο ρόλος της Τουρκίας, ανέφερε, «είναι κρίσιμος και η επίδειξη από μέρους της πραγματικής βούλησης για λύση με απτά αποτελέσματα θα επιτρέψει να υπάρξει γρήγορα πρόοδος ώστε να πετύχουμε σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, όπως άλλωστε διατείνεται συνεχώς ότι επιθυμεί η ίδια να συμβεί».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την πλήρη στήριξή του «στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας αλλά και των φίλων της και να ανοίξουμε παρά τις δυσκολίες τον δρόμο της λύσης του Κυπριακού το συντομότερο».
Ο Χριστόφιας είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και την κατάσταση στις συνομιλίες μετά την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον Ντερβίς Ερογλου. «Ενημερώσαμε ενδελεχώς και σε βάθος για τις μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από πλευράς της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι η σκλήρυνση της στάσης της άλλης πλευράς βρίσκεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας ότι επιθυμούν λύση μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου», επισήμανε.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι στην επικοινωνιακή τακτική της Τουρκίας, που «έχει στόχο την επίρριψη ευθυνών, απαντούμε με πράξεις» και πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε να υπάρξει κινητικότητα και να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες».
Ως προς το πακέτο των προτάσεών του, είπε πως εάν γίνει αποδεκτό θα αλλάξει το κλίμα και θα οδηγήσει σε αποτελέσματα που θα είναι θετικά για όλους. Το περιουσιακό, υποστήριξε, συνδέεται και θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών όπως και του θέματος του εποικισμού αναμφίβολα θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού», τόνισε ενώ για το ζήτημα της Αμμοχώστου κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που προνοεί την παράδοση των Βαρωσίων στα Η.Ε. με στόχο την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. «Μαζί με αυτό θα αναλάβουμε ευθύνη για αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά», είπε.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι ταυτόχρονα θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ε.Ε. για τη διεξαγωγή εμπορίου από πλευράς Τουρκοκυπρίων. «Τα οφέλη είναι φανερά για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ και η Τουρκία θα έχει όφελος αφού θα μπορέσουν να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια που σήμερα είναι παγωμένα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου