ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
A.P., Reuters
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Ψυχολογικό πόλεμο κατά του ιρανικού λαού» χαρακτήρισε η Τεχεράνη τις αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ευρωπαϊκά και άλλα αεροδρόμια αρνήθηκαν να εφοδιάσουν ιρανικά πολιτικά αεροσκάφη με καύσιμα, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου κυρώσεων που επέβαλε η διεθνής κοινότητα εναντίον της.
Η σχετική διάψευση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών συνέπεσε με την ανακοίνωση της Ε.Ε. ότι απαγόρευσε την πραγματοποίηση του ενός τρίτου των ιρανικών πτήσεων πάνω από την Ευρώπη «για λόγους ασφαλείας», που ουδεμία σχέση έχουν με τις κυρώσεις... Καλού κακού, πάντως, η Τεχεράνη διεμήνυσε στην Ε.Ε. ότι είναι πρόθυμη να διεξαγάγει διάλογο για τα πυρηνικά υπό όρους, κάνοντας έτσι την πρώτη της, φαινομενική, υποχώρηση μετά την επιβολή των κυρώσεων.
Με επιστολή του προς την Ε.Ε., το Ιράν, όπως μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση, δήλωσε έτοιμο για διάλογο από 1ης Σεπτεμβρίου. Παρότι ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι αποσύρεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαιτίας των κυρώσεων, το κρατικό κανάλι μετέδωσε, χθες, ότι ο Ιρανός πρόεδρος θέτει στους Ευρωπαίους τρεις όρους για την επανάληψη του διαλόγου: Οι χώρες οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να αποσαφηνίσουν εάν αντιτίθενται στην ύπαρξη ενός πυρηνικού Ισραήλ, εάν υποστηρίζουν τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων και εάν θέλουν να είναι φίλοι ή εχθροί με το Ιράν.
Η επιστολή εστάλη στην υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, βαρόνη Κάθριν Αστον, από τον επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν, κ. Σαέντ Τζαλίλι. Η Ε.Ε. χαιρέτισε την πληροφορία ως «καλή είδηση», αλλά αναμένει επίσημη επιβεβαίωση. Σε ό,τι αφορά τον ανεφοδιασμό των πτήσεων, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Η εξάπλωση ψευδών ειδήσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής δημιουργίας αρνητικής ατμόσφαιρας. Είναι ένα είδος ψυχολογικού πολέμου κατά του λαού μας»... «Οι κυρώσεις δεν έφθασαν μέχρι εκεί». Η Τεχεράνη δεν σχολίασε το αν η απαγόρευση των ιρανικών πτήσεων στην Ε.Ε. είχε ανάλογο κίνητρο. Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Μεταφορών της Ε.Ε., πάντως, διευκρίνισε ότι τα ιρανικά Boeing 727 και 747, όπως και τα Airbus 320, πέρασαν στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα, καθώς δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας. Αντίθετα, η Ε.Ε. χαλάρωσε τους περιορισμούς της εναντίον δύο εταιρειών της Ινδονησίας και του Σουρινάμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου