Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Λύματα και εγκλήματα

http://www.enet.gr
Μεσόγεια και Θριάσιο θα είναι οι αιτίες για νέα καταδίκη της χώρας μας, αυτή τη φορά με τσουχτερά πρόστιμα, για τις καθυστερήσεις στον τομέα διαχείρισης των αστικών λυμάτων. Πονοκέφαλος παραμένουν οι μεσαίας κλίμακας οικισμοί της χώρας, από τους οποίους μόνον το 15,5% έχει συμμορφωθεί με τις κοινοτικές επιταγές.
Στην περίπτωση των Μεσογείων οι σχεδιασμοί είχαν μπει στα συρτάρια από το 2004, παρά το γεγονός ότι αφορούν την πιο γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή της Αττικής, με πληθυσμό που ξεπερνά τις 500.000. Οι τοπικές αρχές διαφωνούσαν με τις χωροθετήσεις των βιολογικών σταθμών και κυρίως τη διοχέτευση των επεξεργασμένων νερών στην ευρύτερη περιοχή της Αρτέμιδας, αντιρρήσεις που... διευκόλυναν το τότε υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.
Τα Μεσόγεια αποτελούν σήμερα πρώτη προτεραιότητα για τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος. Την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε να προχωρήσει η κεντρική περιοχή, που θα καλύπτει τους δήμους Παιανίας, Κορωπίου, Κουβαρά, Καλυβίων και ένα κομμάτι του Μαρκόπουλου. Η αρχή θα γίνει με τον βιολογικό σταθμό στο Μαρκόπουλο, που είχε κατασκευαστεί πριν από πολλά χρόνια σε ποσοστό 80%, και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί ώς το τέλος του χρόνου. Δημοπρατείται ο νέος σταθμός στην περιοχή του αεροδρομίου, σε συνδυασμό με το αποχετευτικό δίκτυο. Πιο δύσκολη είναι η ενότητα των δήμων Ραφήνας, Σπάτων, Αρτέμιδας, Παλλήνης, Γέρακα, Πικερμίου και Γλυκών Νερών, όπου εκτός από τις διαφωνίες των δήμων υπάρχει και μια απόφαση του ΣτΕ. Με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Υδάτων Ανδρέα Ανδρεαδάκη ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τους δήμους για να οριθετηθεί το ρέμα της Ραφήνας και να παραμείνει «καθαρό» το ακίνητο για το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμάτων. Θα απομένει μόνον ένα τμήμα της Νέας Μάκρης, όπου θα αναζητηθεί λύση μαζί με τον Μαραθώνα. Αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων θα είναι ο Ευβοϊκός, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει τριτοβάθμια επεξεργασία.
Στην Ελευσίνα, ύστερα από πολύχρονες καθυστερήσεις, υπολογίζεται ότι ώς το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού, αλλά τώρα προέκυψε πρόβλημα με τον ανάδοχο που κατασκευάζει τα δίκτυα αποχέτευσης.
Το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας είναι η διαχείριση των λυμάτων στους μεσαίους αλλά και μικρούς οικισμούς, όπου σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία οι εγκαταστάσεις έπρεπε να λειτουργούν από τον Δεκέμβριο του 2005. Η καθυστέρηση είναι μεγάλη, όπως προκύπτει και από την έκθεση για το 2009, που έδωσε χθες για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο κ. Ανδρεαδάκης μας διαβεβαίωσε ότι για την κάλυψη των μεγάλων κενών έχουν διασφαλιστεί 1,2 εκατ. ευρώ για έργα που προβλέπεται να ολοκληρωθούν ώς το 2013.
Σε 432 οικισμούς
Με βάση την έκθεση που είναι υποχρεωμένη η χώρα μας να υποβάλλει ανά διετία, η εικόνα στον τομέα της επεξεργασίας των λυμάτων στους 432 οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων έχει ως εξής:
* Καλύπτονται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων τα έξι μεγάλα πολοεδομικά συγκροτήματα της χώρας. Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται το λεκανοπέδιο, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, το Ηράκλειο Κρήτης, η Πάτρα, αλλά και η Μεταμόρφωση Αττικής λόγω της μεγάλης εγκατάστασης για τα βοθρολύματα.
* Στην ενότητα των μεσαίων πόλεων, με πληθυσμό από 15.000-150.000 κατοίκους, που περιλαμβάνουν τα Μεσόγεια και το Θριάσιο, από τους 71 δήμους διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές οι 67. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία συμμόρφωσης έχει λήξει από το 1998.
* Από τους 357 οικισμούς με πληθυσμό από 2.οοο-15.000 κατοίκους η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού εγκαταστάσεις λειτουργούν μόνον σε 106 περιπτώσεις.
Βελτιώσεις χρειάζεται να γίνουν και στους αποδέκτες των επεξεργασμένων λυμάτων, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν 23 δήμοι που διοχετεύουν τα απόβλητα σε προστατευόμενες ή οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου