Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ












Πηγή: ΕΘΝΟΣ


του Ν. ΜΕΛΕΤΗ

Νέα διάσταση στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις δίνει η επίσκεψη που πραγματοποιεί από χθες στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, η πρώτη από τότε που η Ελλάδα αναγνώρισε διπλωματικά το Ισραήλ στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.


Η επίσκεψη αυτή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου έχει συναντήσεις και επαφές με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ αλλά και με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, μπορεί υπό όρους να σηματοδοτήσει την «επιστροφή» της Ελλάδας στον χώρο της Μέσης Ανατολής, όπου παραδοσιακά διατηρούσε ερείσματα.




Κυρίως όμως δημιουργεί το έδαφος για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε μια στιγμή που αναπόφευκτα οι συνειρμοί συνδέουν την προσέγγιση αυτή με την πλήρη και σε μεγάλο βαθμό στρατηγική ρήξη των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων και του τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη στις ισορροπίες στη Μ. Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα επιθυμεί την ολόπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η τεχνολογία αλλά και η στρατιωτική συνεργασία αποσυνδέοντας όμως τις σχέσεις αυτές από την τουρκοϊσραηλινή κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δήλωνε ελληνική πηγή, σε αυτού του είδους τη στρατιωτική συνεργασία είναι σαφές ότι η μεν ισραηλινή πλευρά αναζητεί το συγκεκριμένο «τερέν» για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, ενώ και η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την υπερσύγχρονη τεχνολογία την οποία χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνοϊσραηλινή κοινή άσκηση που διεκόπη λόγω της αιματηρής επίθεσης στον «Στόλο για τη Γάζα», αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναληφθεί το φθινόπωρο, ενώ ήδη είχε ζητηθεί η έκδοση ΝΟΤΑΜ για άσκηση ανεφοδιασμού στον αέρα της ισραηλινής αεροπορίας στο νότιο τμήμα του FIR Αθηνών.
Υπενθυμίζεται, πάντως, η πληροφορία που είχε αποκαλυφθεί από τον ισραηλινό Τύπο ότι σε τυχαία συνάντηση που είχαν σε πολυτελές εστιατόριο στη Μόσχα οι κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου τον χειμώνα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ενημερώσει για τη δυνατότητα της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ιδιαίτερα στενή όμως είναι η συνεργασία και της Κύπρου με το Ισραήλ και ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες για την έρευνα πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερα σημαντική πάντως θα είναι για την Ελλάδα και η ενδεχόμενη μεταστροφή και διαφορετική προσέγγιση του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στην Ουάσιγκτον στα ελληνοτουρκικά, καθώς μέχρι τώρα μάλλον καχυποψία υπήρχε έναντι της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως επισημαίνει σε κάθε τόνο ότι η συνεργασία με το Ισραήλ δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τις θέσεις αρχής τόσο για ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων όσο και για το Παλαιστινιακό.
Για τη ΓάζαΕξάλλου μέρος των συνομιλιών θα καλύψει η πρόταση Αθήνας και Λευκωσίας για διευκόλυνση της ροής ανθρωπιστικής βοηθείας προς τη Γάζα, με έλεγχους που θα γίνονται για «απαγορευμένα είδη» στα φορτία των πλοίων που θα ξεκινούν είτε από την Ελλάδα είτε από την Κύπρο.
Ο Γ. Παπανδρέου φθάνοντας χθες στο Ισραήλ είχε ιδιαίτερα θερμή συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες, με τον οποίο συνδέεται με προσωπική και πολιτική φιλία λόγω και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Αργότερα χθες ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος τον παρασημοφόρησε με τον «Μεγαλόσταυρο του Πανάγιου Τάφου» και συναντήθηκε με ελληνικής καταγωγής εβραίους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.
Τον κ. Παπανδρέου συνοδεύουν στην επίσκεψη του στο Ισραήλ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου