Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ CESME ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Καθημερινή

Χαμηλά κράτησε και χθες η κυβέρνηση τους τόνους έναντι της Αγκυρας, παρά το γεγονός ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος Cesme πραγματοποίησε για δεύτερη μέρα (από τις 10 προχθές το βράδυ ώς τις 8 χθες το πρωί) «εργασίες» βόρεια της Σαμοθράκης επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τόσο ο υπουργός Αμύνης κ. Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Δημ. Δρούτσας απέφυγαν οποιαδήποτε δήλωση, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να «αντιδράσει» μέσω του εκπρόσωπου Τύπου του ΥΠΕΞ με μια μάλλον «χαλαρή» σύσταση. «Με ενέργειες όπως αυτή, η Τουρκία σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει», είπε ο κ. Γρ. Δελαβέκουρας και αφού κάλεσε την Τουρκία «να αποδείξει με πράξεις εάν επιθυμεί βελτίωση στις σχέσεις της με την Ελλάδα» πρόσθεσε (εν είδει απειλής) ότι «δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»...

Η χθεσινή απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ ήταν ότι «δεν πραγματοποιούνται σεισμογραφικές έρευνες, αλλά συνήθεις υδρογραφικές μετρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο για την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών». Με ανακοίνωσή της μάλιστα η Αγκυρα όχι μόνον χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις πληροφορίες περί γεωλογικών ερευνών, αλλά προέβαλε το επιχείρημα ότι «στο Αιγαίο δεν έχουν οριοθετηθεί θαλάσσιες δικαιοδοσίες πέραν των χωρικών υδάτων εξ ου και αυτά χαρακτηρίζονται ανοιχτή θάλασσα». Και επικαλέστηκε τη συμφωνία της Βέρνης του 1976, προκειμένου να ισχυρισθεί ότι μέχρι να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα, Ελλάδα και Τουρκία έχουν δεσμευθεί να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες και όχι να ενημερώνουν αλλήλους για αλλότριες δραστηριότητές τους σε διεθνή ύδατα.

Επί της ουσίας, πάντως, ουδείς στο Πεντάγωνο μπορούσε και χθες να διευκρινίσει τι ακριβώς εργασίες διεξήγαγε το τελευταίο διήμερο το Cesme μεταξύ της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, λίγο πριν επιστρέψει στον Βόσπορο χθες το μεσημέρι. Η ελληνική κανονιοφόρος «Πολεμιστής» απλά ενημέρωσε ότι το Cesme «κρέμασε μπαλόνια» που υποδηλώνουν την αδυναμία του σκάφους να προβεί σε ελιγμούς, καθώς έχει ποντίσει υλικό ερευνών.

Σε κάθε περίπτωση, την προκλητικότητα της Αγκυρας να μην ενημερώσει την κυβέρνηση ότι ένα σκάφος της θα πραγματοποιούσε έρευνες σε μια περιοχή που απέχει μόλις οκτώ μίλια όχι από τα νησιά της αλλά από την ηπειρωτική Ελλάδα (!) παραδέχθηκε χθες και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επικαλούμενος τη δικαιοδοσία κάθε παράκτιου κράτους βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στρατιωτικοί κύκλοι απέδιδαν και χθες την άκρως προκλητική τουρκική ενέργεια στην επιλογή της Αγκυρα να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει άνευ όρων έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, όπως προανήγγειλε προ εβδομάδος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου