Στοχεύοντας στην αλλαγή της εικόνας της Τουρκίας που έχει αμαυρωθεί από την υποστήριξή της προς το Ιράν και τις προκλήσεις εναντίον του Ισραήλ, μεγαλύτερου συμμάχου των ΗΠΑ στον κόσμο, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αποστέλλει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις 24 και 25 Αυγούστου, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν διευθετηθεί σημαντικά ραντεβού.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά προς το παρόν αποκλείει κάθε πιθανότητα συνάντησης των μελών της αντιπροσωπείας με την υπουργό Χίλαρι Κλίντον ή τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, στρατηγό Τζόουνς. Οι Τούρκοι έχουν, επίσης, ζητήσει από τη Δευτέρα να διευθετηθούν τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Ερντογάν και του κ. Νταβούτογλου με τον πρόεδρο Ομπάμα και την κ. Κλίντον, αντίστοιχα.
Μετά τη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν εμπιστεύεται πια την Αγκυρα, η αμερικανική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να εισέλθει σε σοβαρό διάλογο εάν προηγουμένως δεν ανακοινώσει η Τουρκία επίσημα και δημόσια ότι διαφωνεί με την πυρηνική πολιτική του Ιράν. Οι Αμερικανοί ζητούν, επίσης, να τερματιστεί η αντιπαράθεση με το Τελ Αβίβ.
Επικεφαλής της αποστολής είναι ο «άνθρωπος ειδικών αποστολών» της Αγκυρας, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Ο στενός συνεργάτης του κ. Ερντογάν θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το ρήγμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, για το οποίο οι Αμερικανοί κατηγορούν προσωπικά τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στον οποίο χρεώνουν φιλοδοξίες που συγκρούονται με τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.
Διπλωμάτης καριέρας, ο Σινιρλίογλου αναβαθμίστηκε πέρυσι σε υφυπουργό Εξωτερικών (ουσιαστικά σε «νούμερο 2» μετά τον Νταβούτογλου) και φέτος τον Απρίλιο προσπάθησε χωρίς επιτυχία να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία προσέγγισης με την Αρμενία. Διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον θεωρεί την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας ως «αποστολή με προδιαγεγραμμένη την αποτυχία».
Το μήνυμαΤούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Ανατολή ότι η τουρκική αντιπροσωπεία θα επιδοθεί σε εντατικό lobbying με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέλη του Κογκρέσου και εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων στις ΗΠΑ. Θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι θέσεις της Τουρκίας «δεν διαφέρουν από εκείνες των ΗΠΑ σε περιφερειακά ζητήματα» και ότι «οι δύο χώρες συμμερίζονται τους ίδιους στόχους, έστω κι αν διαφωνούν στον τρόπο δράσης».
Εκτός από τις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις, η ατζέντα θα περιλαμβάνει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την κατάσταση στο Ιράκ, όπου υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την αποχώρηση των μάχιμων αμερικανικών μονάδων.
Η τουρκική αντιπροσωπεία θα πιέσει και για τη μη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και για την απόρριψη του αιτήματος αποζημίωσης στους συγγενείς των θυμάτων, που κατέθεσαν Αμερικανο-αρμένιοι δικηγόροι στα αμερικανικά δικαστήρια. Το θέμα της Γενοκτονίας θα επανέλθει στο προσκήνιο μετά τις βουλευτικές και γερουσιαστικές εκλογές του Νοεμβρίου υπό το φως και της στενής συνεργασίας που αναπτύσσουν το εβραϊκό και το αρμενικό λόμπι.
του Μιχάλη Ιγνατίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου