Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΑΣΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΣΥΧΑ

ΙΡΑΝ
Το Βήμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ Το υπ΄ αριθμόν 1 απαγορευμένο τραγούδι στο σημερινό Ιράν, μια τεράστια επιτυχία στον δημοφιλή ιστότοπο youtube. com, είναι η διασκευή στα φαρσί ενός πασίγνωστου τραγουδιού του θρυλικού συγκροτήματος Ρink Floyd, του «Αnother brick in the wall» («Αλλο ένα τούβλο στο τείχος»). Στην «παράνομη» εκδοχή του έχει τον εύγλωττο νέο τίτλο: «Αγιατολάχ, άσε τα παιδιά ήσυχα!». Η νέα εκδοχή του τραγουδιού ηχογραφήθηκε από το συγκρότημα Βlurred Vision, το όχημα των καλλιτεχνικών ανησυχιών δύο αδελφών ιρανικής καταγωγής, του 28χρονου Σεπ και του 35χρονου Σολ, που ζουν στον Καναδά. Η οικογένειά τους μετακόμισε εκεί μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Σεπ και ο Σολ δεν αποκαλύπτουν το επίθετό τους για να μην εκθέσουν σε κίνδυνο συγγενείς τους που παραμένουν στο Ιράν. Για τη διασκευή ζήτησαν και έλαβαν χωρίς προβλήματα άδεια από την «ψυχή» του κορυφαίου βρετανικού γκρουπ, τον μπασίστα και τραγουδιστή Ρότζερ Γουότερς, γνωστό για την πολιτική δράση του. « Αυτό το τραγούδι μεταφέρει ένα παγκόσμιο αντιεξουσιαστικό μήνυμα και αποτελεί ύμνο για την ελευθερία της έκφρασης. Ελπίζουμε ότι η σύγχρονη εκδοχή του στη γλώσσα μας, τα φαρσί, θα ανοίξει τα μάτια όλου του κόσμου για το τι συμβαίνει στο Ιράν. Από το 1979 το ισλαμικό καθεστώς έχει κάνει τα πάντα για να καταστρέψει την καλλιτεχνική έκφραση » λέει ο Σεπ. Η ιρανική νεολαία, παρά τους περιορισμούς και τις αυστηρές ποινές φυλάκισης και μαστιγώματος μεταξύ άλλων, έχει «αγκαλιάσει» το τραγούδι. Περισσότερα από 100.000 άτομα το έχουν «κατεβάσει» από την ιστοσελίδα του iΤunes, ενώ τα έσοδα από τις διεθνείς πωλήσεις κατατίθενται στην οργάνωση «Διεθνής Αμνηστία».

Το βιντεοκλίπ ακολουθεί το πνεύμα του τραγουδιού. Ανάμεσα στις σκηνές που εμφανίζουν το συγκρότημα να τραγουδά παρεμβάλλονται άλλες που είχε ανεβάσει η ιρανική νεολαία στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος κατά τις βίαιες ταραχές που ακολούθησαν μετά τις περυσινές ιρανικές εκλογές και την ανανέωση της θητείας του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Επισήμως στο Ιράν απαγορεύονται όλα τα είδη «δυτικής» μουσικής, όπως τζαζ, ροκ, χιπ-χοπ κ.ά. Ωστόσο αρκετοί νεαροί Ιρανοί αντιστέκονται «τζαμάροντας» κεκλεισμένων των θυρών και κάποιοι υπογράφουν συμβόλαια με δυτικές εταιρείες. Γνωστά «underground» ιρανικά συγκροτήματα είναι, μεταξύ άλλων, τα Ηidden Μafia (χιπ-χοπ), Κahtmayan (χέβι μέταλ) και Υellow Dogs (ίντι ροκ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου