Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΟΡΓΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Λατινική Αμερική
Ελευθεροτυπία

Οσο η Χιλή συνεχίζει να ζει στην ευφορία της είδησης της επιβίωσης των 33 εργατών που εγκλωβίστηκαν μετά την κατάρρευση τμήματος του ορυχείου Σαν Χοσέ, στις 5 Αυγούστου και ζει σε απευθείας μετάδοση και σε πραγματικό χρόνο τις αργές διαδικασίες διάσωσής τους, ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα επιχειρεί να κεφαλοποιήσει πολιτικά το «θαύμα», ενώ οι εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ο Πινιέρα στοιχημάτισε δυνατά, γράφει η «Ελ Περιόδικο», κι όπως τις εποχές που ήταν ικανότατος χρηματιστής, έπαιξε σε αυτό το ατύχημα μεγάλο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου αξιοποιώντας το -με τα συχνά του ταξίδια στο ορυχείο και τις πολλές υποσχέσεις- ως την καλύτερη ευκαιρία να βελτιώσει τη δημοτικότητά του, που έξι μήνες μετά τις εκλογές έπεσε στο 45%.

Παράλληλα όμως με τη χαρά που επικρατεί στο στρατόπεδο «Ελπίδα» που στήθηκε δίπλα στο ορυχείο για τους συγγενείς των εγκλωβισμένων, τα ΜΜΕ κατακλύζονται όχι μόνο με τις δηλώσεις τους αλλά και με πληθώρα καταγγελιών για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ανοίγοντας την πολλές φορές αναβληθείσα συζήτηση για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα.

Στη Χιλή που πολλοί εγκωμιάζουν για το «οικονομικό της μοντέλο» πέθαναν 433 άνθρωποι σε εργατικά ατυχήματα το 2009 (όταν οι φόνοι δεν ξεπέρασαν τους 285), αλλά κανένας δεν έγινε είδηση. Τώρα όλοι μιλούν για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους και για τη διαπλοκή που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρανομούν ασύστολα.

Επιβαρημένο ιστορικό

Είναι ενδεικτικό ότι το ορυχείο Σαν Χοσέ έχει κλείσει δύο φορές έπειτα από ισάριθμα θανατηφόρα ατυχήματα (έχει 80 συνολικά στο ιστορικό του) αλλά του δόθηκε άδεια να επαναλειτουργήσει παρότι κατά παράβαση του νόμου δεν διαθέτει καμιά έξοδο κινδύνου, απασχολεί νέους κάτω των 21 ετών και δεν προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζόμενους, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του συνδικάτου της εταιρίας Σαν Εστέμπαν που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία.

Η αγανάκτηση φουντώνει και ο Πινιέρα για να προλάβει τα χειρότερα υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για τους υπεύθυνους, διέταξε σχολαστικούς ελέγχους που ήδη οδήγησαν σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας 18 ορυχείων και δεσμεύτηκε σε τρεις μήνες να καταθέσει σχέδιο νόμου για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες.

Αμέτοχοι προς όλα αυτά οι εγκλωβισμένοι, που επέζησαν για περισσότερες από δύο εβδομάδες τρώγοντας ανά 48ωρο δυο κουταλιές τόνου και μισό ποτήρι γάλα από τις λιγοστές προμήθειες που υπήρχαν στο καταφύγιο όπου παγιδεύτηκαν, ζητούν να τους βγάλουν απ' αυτή την κόλαση, αλλά η διάνοιξη κάθετης σήραγγας βάθους 688 μέτρων απ' όπου θα ανασυρθούν στην επιφάνεια θα απαιτήσει περισσότερους από τρεις μήνες.

Σε αυτό το διάστημα, οι συγγενείς θα τους εμψυχώνουν, ειδικοί θα επιχειρήσουν να τους συμβουλεύσουν πώς να αποφύγουν νόσους και μολύνσεις, να τους εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εξαερισμού και να τους στηρίξουν ψυχολογικά, ενώ σε συνεργασία με ειδήμονες της NASA θα υποβληθούν σε ειδικό πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής, καθώς κανένας από τους εγκλωβισμένους δεν πρέπει να έχει περίμετρο μέσης μεγαλύτερη των 90 εκατοστών ώστε να χωρέσει στη σήραγγα.

Ολόκληρη η χώρα έχει το βλέμμα και τις ελπίδες της στραμμένες στη νέα εθνική ομάδα ηρώων της: τους 33. Αλλά η αισιοδοξία συναντά το ρεαλισμό, ξέροντας ότι δεν υπάρχει προηγούμενο διάσωσης σε τόσο μεγάλο βάθος και επί τόσο παρατεταμένο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου