Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛΙΣΜΟ

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα Νέα

Τίποτα πλέον δεν εµποδίζει τον τούρκο πρωθυπουργό να εφαρµόσει αυτά που έχει στον νου του, σύµφωνα µε τους τούρκους αναλυτές, οι οποίοι µετά τη µεγάλη νίκη του στο δηµοψήφισµα εκτιµούν ότι έλαβε ψήφο εµπιστοσύνης από τον λαό για να προχωρήσει.

«Συνέχισε τον δρόµο σου», είναι το µήνυµα που του έδωσε ο τουρκικός λαός σύµφωνα µε τον Σεµίχ Ιντίζ της «Μιλιέτ», ο οποίος επισηµαίνει πάντως ότι «τώρα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας».

Ο Ρουσέν Τσακίρ της «Βατάν» σχολιάζει ότι τώρα δεν υπάρχει κανένα εµπόδιο για το κυβερνών κόµµα ΑΚΡ να προχωρήσει σε νέο Σύνταγµα, εκτιµώντας µάλιστα ότι ενδεχοµένως αυτό να είναι και το σύνθηµα του κόµµατος στις επόµενες γενικές εκλογές στα µέσα του 2011, αν και όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο πιο πολύ συµφέρει το κυβερνών κόµµα. Ηδη ο αρχηγός του ακροδεξιού κόµµατος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε πρόωρες εκλογές, αλλά αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Το βέβαιο είναι πως τώρα έχει αυξηθεί η δύναµη του τελευταίου σε σχέση µε τις τελευταίες δηµοτικές εκλογές. Οπως έγραψε η εφηµερίδα «Βατάν», ο Ερντογάν µε αυτή την εκλογική αναµέτρηση κέρδισε την έβδοµη νίκη του ξεπερνώντας ακόµη και τους Τούρκους πρώην ηγέτες Ντεµιρέλ και Οζάλ.

Συντριβή για Μπαχτσελί

Ο µεγάλος χαµένος του δηµοψηφίσµατος θεωρείται το ακροδεξιό κόµµα ΜΗΡ, καθώς στα προπύργιά του Γιόζγκατ, Τασάνκιρι, Τσόρουµ, ακόµα και στο Οσµάνιε, όπου εκλέγεται ο αρχηγός του Μπαχτσελί, υπερίσχυσε το «ναι». Πολιτικοί αναλυτές εκτιµούν ότι η βάση του ακροδεξιού κόµµατος άκουσε περισσότερο τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ηγέτη θρησκευτικού τάγµατος ο οποίος έχει µεγάλη επιρροή στην Τουρκία. Τον Φετουλάχ Γκιουλέν ευχαρίστησε στην οµιλία του το βράδυ της Κυριακής και ο Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να τον κατονοµάζει: «Ευχαριστώ αυτούς που βρίσκονται στην άλλη µεριά του ωκεανού και µας στήριξαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Κάποιοι αναλυτές εκτιµούν ότι ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CΗΡ) Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου δεν είναι και τόσο χαµένος στις εκλογές, αφού µπορεί να υποστηρίξει ότι κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κόµµατός του. Αλλοι, πάλι, εκτιµούν ότι µετά την ήττα αυτή θα υπάρξουν τριγµοί εντός του κόµµατος.

Εκείνο επίσης που παρατηρείται είναι ότι αυξήθηκε η πόλωση µεταξύ «παραλίων» και «Ανατολίας», πράγµα που φαίνεται µε µια µατιά στον χάρτη της Τουρκίας µε τη χρωµατική αποτύπωση του αποτελέσµατος: η κόκκινη γραµµή στον χάρτη που αποτυπώνει το «όχι» αρχίζει από τη Θράκη, προχωράει στα παράλια του Αιγαίου και φτάνει ώς τα Αδανα στη Μεσόγειο. Μια κόκκινη κουκκίδα που δηλώνει αυτούς που ψήφισαν «όχι» υπάρχει στην Κεντρική Ανατολία, το Εσκί-Σεχίρ κι άλλη µία στη Νοτιοανατολική Τουρκία, το κουρδικό Τούντζελι, που αντίθετα µε τους άλλους κουρδικούς νοµούς πήγε στην κάλπη για να ψηφίσει «όχι». Ολη η υπόλοιπη Τουρκία είναι «κίτρινη», ψήφισε δηλαδή «ναι». Η Αγκυρα και η Κωνσταντινούπολη είπαν «ναι» κατά 55%. Οι Κούρδοι στη Νοτιοανατολική Τουρκία ψήφισαν στη συντριπτική τους πλειονότητα «ναι». Τα ποσοστά εκεί έφτασαν το 80% έως και 90%.

Διώξεις κατά του Εβρέν

Τις πρώτες κινήσεις τους έκαναν χθες και εκείνοι που ψήφισαν «ναι» στο δηµοψήφισµα, όπως άλλωστε και αναµενόταν. Στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σµύρνη ασκήθηκαν διώξεις εναντίον του Κενάν Εβρέν και των συνεργατών του στο πραξικόπηµα του

80, οι οποίοι τώρα µε βάση τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν από τον λαό µπορούν να οδηγηθούν στα δικαστήρια. Οσο για τον Κενάν Εβρέν, ο οποίος όταν προσήλθε στην κάλπη χαιρέτησε τους δηµοσιογράφους µε στρατιωτικό χαιρετισµό, είχε δηλώσει πολύ πριν από το δηµοψήφισµα πως αν οδηγηθεί στο σκαµνί θα αυτοκτονήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου