Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ

Στρατός
Ελευθεροτυπία

Η φτώχεια δεν φέρνει πάντα γκρίνια, κι αυτό πάει να αποδείξει μια γαλλο-βρετανική προσπάθεια στρατιωτικής συνεργασίας. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, Λονδίνο και Παρίσι αναζητούν τρόπους περιορισμού των στρατιωτικών τους δαπανών και για να το πετύχουν στήνουν ένα πρωτόγνωρο «φλερτ αεροπλανοφόρων».

Πρόκειται για ένα σχέδιο συνεργασίας των αεροπλανοφόρων τους, που εδώ και χρόνια περιπολούν στους ωκεανούς, προκειμένου «να διαφυλάξουν τα εθνικά συμφέροντα στην σύγχρονη γεωπολιτική πραγματικότητα». Ενα γαλλικό και δύο γερασμένα βρετανικά αεροπλανοφόρα διεκπεραιώνουν αυτές τις περιπολίες, και οι στρατηγοί στις δύο όχθες της Μάγχης αρχίζουν να σκέφτονται πώς θα μοιραστούν τα κόστη.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα αεροπλανοφόρα θα εκτελούν κοινές περιπολίες εκ περιτροπής, ώστε να μην βρίσκονται όλα, ταυτόχρονα στη θάλασσα. Η ιδέα μπάζει νερά όμως, καθώς η επιχειρησιακή ευθύνη θα ανήκει κάθε φορά στη χώρα του αεροπλανοφόρου, το οποίο θα αναφέρεται στα δικά του επιτελεία.

«Τι θα συμβεί αν ένα επεισόδιο αποκλειστικά βρετανικού ενδιαφέροντος, όπως τα Φόκλαντ, απασχολήσει την περιπολία ενός γαλλικού αεροπλανοφόρου» αναρωτιέται η βρετανική εφημερίδα «The Times», χωρίς να πάρει απάντηση. Ακόμη κι έτσι, οι καλές προθέσεις είναι που μετράνε, αν και όχι το ίδιο θετικά για όλους: στη Βρετανία παράγοντες της στρατιωτικής βιομηχανίας ανησυχούν για το μέλλον της ναυπήγησης δύο σύγχρονων αεροπλανοφόρων που έχει ξεκινήσει από το 2007 με προϋπολογισμό 5,2 δισεκατομμύρια στερλίνες, ενώ οι συνδικαλιστές φωνάζουν ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας αν παγώσει η ναυπήγηση έστω κι ενός από αυτά.

Οι συναινετικές διακρατικές πολιτικές όμως, όπως αυτό το γαλλοβρετανικό σχέδιο, τελικά ανακουφίζουν τα εθνικά ταμεία, γι' αυτό και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, θα το κουβεντιάσουν αναλυτικά τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στο μεταξύ, αυτές τις ημέρες σπεύδει στο Παρίσι ο βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ, για να συναντηθεί με γάλλους επιτελικούς και να συζητήσουν πώς μπορεί να ενοποιηθεί η στρατηγική των αεροπλανοφόρων τους.

Μπροστά στις σχεδόν καταστροφικές συνθήκες κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών, Βρετανία και Γαλλία δείχνουν να ξεχνούν κάποιες διαφορές τους, και -όπως δήλωσε ο Σαρκοζί- η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει «σε σοβαρά προγράμματα».

Μιλώντας με ...διπλωματική αφέλεια, ο γάλλος πρόεδρος είπε «άκουσα δηλώσεις των Βρετανών συμμάχων μας για διμερή συνεργασία. Θα τους μιλήσω, θα βάλουμε στην άκρη τα ταμπού και θα πάρουμε σημαντικές γαλλο-βρετανικές αποφάσεις στην επόμενη σύνοδό μας». Αν το έχει ...ακούσει και ο Κάμερον, Γαλλία και Βρετανία θα βρεθούν σε μια πρωτόγνωρη σύμπλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου