Τα Νέα
Η Χαµάς κατηγορούσε τη σατιρική εκποµπή του ότι βλάπτει την παλαιστινιακή ενότητα. Οµως στην πραγµατικότητα µάλλον συµβαίνει το αντίθετο, αφού η εκποµπή του Ιµάντ Φαράτζιν εξοργίζει εξίσου τόσο τη Χαµάς όσο και τη Φατάχ.
Τα σατιρικά σκετς της εκποµπής «Ουάταν άλα Ουάταρ» έσπασαν ρεκόρ θεαµατικότητας στη διάρκεια του Ραµαζανιού. Μεταδίδονταν κάθε βράδυ από τις 11 Αυγούστου που άρχισε το Ραµαζάνι, ώς το τέλος του ιερού µήνα, στις 10 Σεπτεµβρίου. Η εκποµπή διαρκούσε 10 λεπτά και κρατούσε τους Παλαιστινίους καρφωµένους στις οθόνες τους, να παρακολουθούν σκετς για την πολιτική, τη διαφθορά, τον νεποτισµό, τη θρησκεία και την ηθική. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχµούντ Αµπάς είχε δεχθεί πολλές εισηγήσεις για να την απαγορεύσει και η Χαµάς την είχε καταγγείλει.
«Ζητούµε να τιµωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι για τη µετάδοση της σειράς και όσοι συµµετέχουν σ
αυτή επειδή προσβάλλουν τους µαχητές της ελευθερίας οι οποίοι προσφέρουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη χώρα εναντίον της ισραηλινής κατοχής», είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου το υπουργείο Πληροφόρησης. Ενα από τα «ιερόσυλα» σκετς έδειχνε τον ηγέτη της Χαµάς Ισµαήλ Χανίγια να παραµελεί τα πολιτικά καθήκοντά του για να κάνει να τον προσέξει µια γοητευτική λιβανέζα τραγουδίστρια που είχε επισκεφθεί τη Γάζα. Ενα άλλο δείχνει αξιωµατούχους που έχουν αναλάβει την καταπολέµηση της διαφθοράς, να προσφέρουν σηµαντικές δουλειές σε συγγενείς τους. Ο υποστηριζόµενος από τη Δύση παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάµ Φαγιάντ ήταν µόνιµος στόχος της εκποµπής.
Χάρη στην «Ουάταν άλα Ουάταρ» (ο τίτλος σηµαίνει κάτι σαν «Χώρα που κρέµεται από µια κλωστή»), ο 33χρονος Φαράτζιν έγινε διάσηµος στη Ραµάλα, την πόλη του. Οµως η προσοχή δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτη. «Αισθάνοµαι πολύ ηλεκτρισµένη την ατµόσφαιρα γύρω µου», είπε στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφηµερίδας «Γκάρντιαν». «Πολλοί µού έλεγαν να σταµατήσω, ότι δεν έπρεπε να κάνω αυτό που έκανα. Μας ασκήθηκε τροµερή πίεση».
Ο Φαράτζιν εργάζεται ως ηθοποιός εδώ και εννέα χρόνια και άρχισε να γράφει θεατρικά έργα το 2002. Σπούδασε ηθοποιία στο Λίβερπουλ και έχει κάνει περιοδεία σ
όλο τον κόσµο µε τον θίασο του Θεάτρου Αλ-Κασαµπά και το έργο «Ζωντανός από την Παλαιστίνη: ιστορίες υπό κατοχή». Λέει πως τα σκετς που επικεντρώνονταν σε πολιτικούς της Φατάχ και της Χαµάς ήταν τα πιο «ευαίσθητα», όµως οι δηµιουργοί της εκποµπής ήταν πιο διστακτικοί µ
αυτά που αφορούσαν τη θρησκεία. «Μερικές φορές αισθανόµασταν κι εµείς πως το παραξηλώναµε», λέει. «Η κοινωνία µας είναι συντηρητική, υπάρχουν µερικά σεξουαλικά ταµπού που δεν µπορούµε να θίξουµε». Αλλα θέµατα προς αποφυγήν, προσθέτει, είναι οι πολιτικοί κρατούµενοι, οι πρόσφυγες και οι «µάρτυρες». Μολονότι ο Φαράτζιν δηλώνει πεπεισµένος για την αξία και την ανάγκη της σάτιρας και της ασέβειας, παραµένει προσηλωµένος στον στόχο. «Εχουµε δικαίωµα να ζούµε ελεύθεροι µε αξιοπρέπεια σε ένα κυρίαρχο κράτος», τονίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου