Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ































Πηγή: Ελευθεροτυπία


του Γ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Η ενεργός παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ αποτελεί από χθες παρελθόν. Οχι όμως και ο πόλεμος στη ρημαγμένη χώρα. Απλώς τώρα πια, επτάμισι χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή, οι συγκρούσεις θα διεξάγονται υπό τη διακριτική παρακολούθηση 50.000 Αμερικανών στρατιωτών που έμειναν οπισθοφυλακή.



Οι Αμερικανοί αφήνουν πίσω τους πολιτική αβεβαιότητα, καθημερινό λουτρό αίματος και έναν άλυτο εμφύλιο. Ολα αυτά, διαποτισμένα με τις συνήθεις δόσεις από Αλ Κάιντα, που έχει καταντήσει ο μαϊντανός σε κάθε μέτωπο που διατηρούν οι ΗΠΑ ανά την υφήλιο. Το Ιράκ διήνυσε τη δική του μαύρη επταετία.

Ολα ξεκίνησαν στις 17 Μαρτίου του 2003, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έδινε στον Σαντάμ Χουσεΐν και τους γιους του δύο μέρες διορία να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλιώς οι ΗΠΑ θα κήρυτταν τον πόλεμο. Δύο μέρες μετά άρχισε ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης. Το χρονικό του πολέμου στο Ιράκ περιείχε σχεδόν απ' όλα. Πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τα νέα φονικά όπλα, την ισοπέδωση πόλεων, τα «αδήλωτα» πυρηνικά που έσκασαν στη Φαλούτζα, το αντάρτικο, τους ανθρώπους-βόμβες και τις γεωπολιτικές περιπλοκές, χρωματίστηκε επιπλέον: με δύο Αμερικανούς προέδρους, Μπους και Ομπάμα, που από τη θέση του στρατάρχη διεξήγαν τον πόλεμο· την πτώση και την ταπεινωτική εκτέλεση ενός δικτάτορα, του Σαντάμ Χουσεΐν· μια «κατοχική» ιρακινή κυβέρνηση και μία τελευταία, με αρχηγό τον Μαλίκι, προϊόν θολού εκλογικού αποτελέσματος, η οποία μετά βίας παλεύει να σταθεί στα πόδια της.
Αφορμή της εισβολής στάθηκαν τα διαβόητα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία οι Αμερικανοί και οι «πρόθυμοι» σύμμαχοί τους, τουτέστιν οι συνήθεις ύποπτοι Βρετανοί συν κάτι ψιλολόγια, αναζητούσαν μετά μανίας. Στο τέλος ο Μπους έκανε πλακίτσα σε συνέντευξη Τύπου ψάχνοντας τα όπλα κάτω από το προεδρικό γραφείο του, μπροστά στα χάχανα των δημοσιογράφων.
Ελλείψει όπλων και μετά την πρώτη -φαινομενική, όπως αποδείχτηκε τραγικά στη συνέχεια- στρατιωτική επιτυχία τους, οι Αμερικανοί το γύρισαν το τροπάρι: «Ηρθαμε για να ανατρέψουμε ένα δεσποτικό καθεστώς. Το επιτύχαμε. Τώρα δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε τους Ιρακινούς να επανακτήσουν τον έλεγχο του δικού τους πεπρωμένου». Αυτά δήλωνε αλαζονικά ο Μπρέμερ, ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής διπλωματίας στο Ιράκ. Ηταν 12 Μαΐου του 2003. Δύο μόνο μήνες μετά την εισβολή και η Ουάστιγκτον θεωρούσε την υπόθεση ήδη τελειωμένη από στρατιωτικής απόψεως. Ο Μπρέμερ κουβάλαγε μαζί του ένα πρες-παπιέ που έγραφε: «Η νίκη έχει χίλιους πατεράδες».
Εκτοτε κύλησε πολύ νερό -και αίμα- στο αυλάκι. Και πολύ χρήμα. Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου υπολόγισε ότι ο πόλεμος στοίχισε στις ΗΠΑ 809 δισ. δολάρια. Ομως ο νομπελίστας Τζόσεφ Στίγκλιτς και η Λίντα Μπάιλμς, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανεβάζουν το νούμερο σε ούτε λίγο ούτε πολύ 3 τρισ. δολάρια.
Η κατακλείδα είναι η εξής: Το φυλετικό χωνευτήρι που απαρτίζει τη χώρα ισορροπούσε επικίνδυνα ανάμεσα σε εθνικές, θρησκευτικές και φυλετικές αντιπαλότητες. Το πολιτικό επιστέγασμα αυτού του εκρηκτικού μείγματος ήταν το απολυταρχικό καθεστώς Σαντάμ, βασισμένο στη σουνιτική μειονότητα. Το μόνο που έλειπε στη δύσμοιρη χώρα ήταν η ατσούμπαλη αμερικανική κουτάλα να τα κάνει όλα σαλάτα. Σαλάτα αίματος και καταστροφής. Και αφού δείπνησαν καλά καλά με τα κουφάρια του πολέμου, οι Αμερικανοί αφήνουν τώρα στους Ιρακινούς το κρύο πιάτο του εμφυλίου και του πολιτικού αδιεξόδου. *

Μαλίκι: «Το Ιράκ σήμερα είναι εθνικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο...»

Εθνικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο βλέπει το Ιράκ ο πρωθυπουργός του, μετά τη συμβολική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ το Ιράν ζητεί να αποχωρήσουν όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες.
Ο Νούρι Αλ Μαλίκι βγήκε από τηλεοράσεως και δήλωσε σε διάγγελμα προς τον ιρακινό λαό, ότι η αμερικανική αποχώρηση σηματοδοτεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ. «Το Ιράκ σήμερα είναι εθνικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο... Οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα πάρουν το προβάδισμα στο να διασφαλίζεται η ασφάλεια της χώρας και η προστασία της και στο να εξαλειφθούν όλες οι εναντίον της απειλές, εσωτερικές και εξωτερικές», δήλωσε. Εμμέσως παραδέχτηκε έτσι ότι τόσο καιρό ήταν πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση που δεν ήταν εθνικά κυρίαρχη. Αλλά είχε την ιδέα να πει ότι πλέον το Ιράκ στέκεται ως ίσος προς ίσον απέναντι στις ΗΠΑ, παρά το πολιτικό αδιέξοδο και τη συνεχιζόμενη βία, τα οποία όμως φρόντισε να υπενθυμίσει στη δική του ανακοίνωση, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Οντιέρνο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο Ιράκ μένουν έξι αμερικανικές ταξιαρχίες, οι οποίες είναι ετοιμοπόλεμες, εμπειροπόλεμες και βαριά οπλισμένες και θα μείνουν στο Ιράκ, τουλάχιστον 16 μήνες.
Νέα «σχέση» με ΗΠΑ
Παρ' όλα αυτά ο Μαλίκι στο διάγγελμά του υποστήριξε ότι «με την εκτέλεση της αποχώρησης των δυνάμεων, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ μπαίνουν σε νέα φάση, μεταξύ δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών». Μπορεί ο Μαλίκι να πανηγύριζε, ωστόσο το εκτός νόμου κόμμα Μπάαθ, του απαγχονισμένου Σαντάμ Χουσεΐν, ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί «αποσύρονται με την ουρά στα σκέλια, αποτυχημένοι και ηττημένοι και μάλιστα από τους ίδιους δρόμους που χρησιμοποίησαν ως εισβολείς. Το τέλος της εμπόλεμης αποστολής των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι μια άχρηστη προσπάθεια να σωθούν τα εναπομείναντα προσχήματα, αν έχουν απομείνει κάποια», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάαθ.
Πολύ πιο ρεαλιστική ήταν η ανακοίνωση του Ιράν, το οποίο ζήτησε να αποχωρήσουν όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ. «Η μαζική παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων, με διάφορα προσχήματα, όπως η συγκρότηση των (ιρακινών) ενόπλων δυνάμεων είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πιστεύουμε ότι αν οι Αμερικανοί και οι άλλες ξένες δυνάμεις επιστρέψουν στη χώρα τους και αφήσουν την ασφάλεια στα χέρια των λαών της περιοχής, η σταθερότητα και η ασφάλεια θα αποκατασταθούν πιο γρήγορα», δήλωσε ο Ιρανός εκπρόσωπος.

Ομπάμα: «Δεν θα υπάρξει γύρος του θριάμβου»

Αποστολή εξετελέσθη; Ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε για πολλούς και ευνόητους λόγους να απαντήσει στο ερώτημα ή να επαναλάβει έστω και πλαγίως στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό την περίφημη «πατάτα» που εκστόμισε ο Τζορτζ Μπους το 2003 πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο μετά την κατάληψη της Βαγδάτης.

Η «θριαμβευτική» τηλεοπτική εμφάνισή του από το οβάλ γραφείο, έτσι πως στήθηκε, είχε άλλο σκοπό: την προβολή του μηνύματος ότι τήρησε την προεκλογική του δέσμευση, «αποσύροντας» τις μάχιμες μονάδες από το Ιράκ, με απώτερο σκοπό να επισκιάσει τη συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ, την κακή κατάσταση της οικονομίας, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την ολισθαίνουσα δημοτικότητά του.
Σε «πτώση» ο πρόεδρος
Ο Αμερικανος πρόεδρος, κλείνοντας(;) το κεφάλαιο Ιράκ, επιχείρησε να δικαιολογήσει τις εξελίξεις στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ, στον αγώνα των ΗΠΑ να εξολοθρευτεί η Αλ Κάιντα και το πώς η στρατηγική του -με το να στείλει επιπλέον 30.000 πεζοναύτες εκεί- αποδίδει. Ομως η εναλλαγή στόχων από το Ιράκ στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι είναι πολιτικό ρίσκο, ειδικά για έναν πόλεμο που η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ήταν λάθος.
Σε δημοσκόπηση του περιοδικού «Newsweek», το 58% εναντιώνεται στον πόλεμο του Αφγανιστάν και το 47% δεν εγκρίνει τους χειρισμούς του Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα. Ως εκ τούτου, ο Ομπάμα δύσκολα με το χθεσινό του διάγγελμα θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά -εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών- την τήρηση της υπόσχεσής του για έναν πόλεμο που δεν είναι πια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ανεξάρτητα από την πεποίθηση των συμβούλων του στον Λευκό Οίκο ότι τα «καλά νέα» (σε ένα δυσμενές περιβάλλον, όπως ότι η δημοτικότητά του έχει κατρακυλήσει στο 45% και οι Ρεπουμπλικανοί, με βάση τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να «κλέβουν» την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο) πρέπει να προβάλλονται, η πραγματική απορία αρκετών Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον χθες ήταν: «Μα, γιατί προχωρά σε διάγγελμα τώρα; Χρειάζεται να μιλήσουμε για την οικονομία και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οτιδήποτε άλλο είναι αποπροσανατολισμός».
Πριν από το διάγγελμα, που σηματοδότησε και επίσημα τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να ταξιδέψει σε στρατιωτική βάση του Fort Bliss, στο Τέξας, για να μιλήσει σε επαναπατρισθέντες πεζοναύτες που πολέμησαν στο Ιράκ επί 7 ολόκληρα χρόνια. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει στο Ιράκ. Δεν θα υπάρξει γύρος του θριάμβου. Δεν θα συγχαρούμε τον εαυτό μας», είπε ο Ομπάμα για έναν πόλεμο του οποίου το τίμημα ήταν μέχρι σήμερα βαρύ: μια κατεστραμμένη χώρα, 1,5 εκατομμύριο Ιρακινοί μακριά από τις εστίες τους, 4.400 Αμερικανοί στρατιώτες και πάνω από 100.000 Ιρακινοί νεκροί.
Μένουν ως... εκπαιδευτές
Οι 6 ταξιαρχίες που θα παραμείνουν στη χώρα, περίπου 50.000 στρατιώτες, επισήμως θα έχουν «ως αποστολή την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ». Ο εκπρόσωπος του Λευκού, Ρόμπερτ Γκιμπς, απέκλεισε σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του την περίπτωση να επιστρέψουν μάχιμες μονάδες στο Ιράκ στην περίπτωση που θα υπάρξει κλιμάκωση του αντάρτικου.
Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που μετέβη χθες στη Βαγδάτη για την τελετή «Αλλαγής Διοίκησης και Αλλαγής Αποστολής», σε δηλώσεις του επιχείρησε να καθησυχάσει τους Ιρακινούς για την αβέβαιη πολιτική κατάσταση της χώρας. Εξι μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μέσα σ' ένα κλίμα εμφύλιας διαμάχης που στοιχίζει τη ζωή σε δεκάδες πολίτες, τους «αποχαιρέτησε» αρκούμενος να πει: «Θα είστε μια χαρά».

Halliburton: το πρώτο κοράκι πήγε...

Παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, επανέρχεται δυναμικά η αμερικανική Halliburton, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο που εξειδικεύεταιι στην οικοδόμηση και κατασκευή εγκαταστάσεων πετρελαίου.
Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni για ανάπτυξη των 20 πετρελαιοπηγών al-Zubayr που βρίσκονται στο ελεγχόμενο από τους σιίτες νότιο Ιράκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Halliburton ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2010 τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν περίπου κατά 46%, λόγω της μείωσης των γεωτρήσεων σε διεθνές επίπεδο, παρά την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην αμερικανική αγορά. Η Halliburton, πρόεδρος της οποίας διετέλεσε επί πέντε χρόνια ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, έχει αντιμετωπίσει αρκετές κατηγορίες για διόγκωση των τιμών της ενέργειας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου