Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ

Κίνα
Τα Νέα
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα κρατούνται αυθαίρετα σε ψυχιατρικά ιδρύµατα επειδή συγκρούστηκαν µε τοπικούς αξιωµατούχους, καταγγέλλουν ερευνητές. Η Λιάο Μεϊζί είναι µία απ' αυτούς.
Ενας ακτιβιστής έχει δηµιουργήσει µια βάση δεδοµένων µε περισσότερες από 500 περιπτώσεις αυθαίρετου εγκλεισµού κινέζων πολιτών σε ψυχιατρεία.
Μερικά από τα θύµατα κρατούνται στα ιδρύµατα αυτά εδώ και µια δεκαετία. Οσοι απελευθερώνονται µιλούν για καταναγκαστικές «θεραπείες» µε ηλεκτροσόκ και ισχυρά αντιψυχωσικά φάρµακα για προβλήµατα υγείας που ουδέποτε είχαν. «Τα τελευταία χρόνια βλέπουµε όλο και περισσότερες περιπτώσεις πολιτών που αποκαλύπτουν κακώς κείµενα ή διεκδικούν και τους οποίους οι αρχές προσπαθούν να σταµατήσουν επιβάλλοντάς τους κυρώσεις», λέει στη βρετανική «Γκάρντιαν» ο Ρόµπιν Μάνρο, συγγραφέας του βιβλίου «Η ψυχιατρική Ιερά Εξέταση της Κίνας». «Στο τέλος προσπαθούν να τους φοβίσουν κλείνοντάς τους σε ψυχιατρεία».
Η βρετανική εφηµερίδα αναφέρεται εκτενώς στην περίπτωση της Λιάο Μεϊζί, η οποία απήχθη από αγνώστους στον δρόµο, ενώ περπατούσε µαζί µε τον σύζυγό της. Επί δύο µήνες, οι δικοί της δεν ήξεραν πού βρισκόταν, µέχρι που ένας άγνωστος χτύπησε την πόρτα τους. Τους είπε πως είχε µόλις πάρει εξιτήριο από ένα γειτονικό ψυχιατρείο και πως η Λιάο κρατούνταν εκεί παρά τη θέλησή της. Ο σύζυγός της επιµένει πως η γυναίκα του ουδέποτε είχε ψυχολογικά προβλήµατα. Και πάνω από έξι µήνες αφότου απήχθη, η οικογένειά της λέει πως η Λιάο παραµένει έγκλειστη λίγο έξω από την πόλη της, το Τσιαντζιάνγκ, στην επαρχία Χουµπέι της Κεντρικής Κίνας. Συλλήψεις και ξύλο
Επί εννέα χρόνια η Λιάο συγκρουόταν µε τοπικούς αξιωµατούχους σχετικά µε τη σύνταξη του πεθερού της. Τα τρία τελευταία ταξίδεψε τέσσερις φορές στο Πεκίνο για να υποβάλει τα παράπονά της στην κεντρική κυβέρνηση. Κάθε φορά, οι τοπικές αρχές τη συνελάµβαναν και την υποχρέωναν να επιστρέψει. Ο σύζυγός της, ο Γιανγκ Τσουνγκουάνγκ, λέει πως την έκλειναν σε «µαύρες» (ανεπίσηµες) φυλακές και την ξυλοκοπούσαν. Εχει φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται τεράστιοι µώλωπες στα χέρια και τα πόδια της. Επειτα από έναν ξυλοδαρµό, ο Γιανγκ συµφώνησε στην εισαγωγή της στο ψυχιατρικό νοσοκοµείο του Τσιανγκτζιάν επειδή οι αξιωµατούχοι απείλησαν ότι διαφορετικά θα της έκαναν κακό.
Ενας γιατρός διέγνωσε την «παράνοιά» της επικαλούµενος «ψευδαισθήσεις καταδίωξης». Την άφησαν ελεύθερη δύο ηµέρες αργότερα, όµως σύντοµα άρχισε και πάλι τις αναφορές προς τις αρχές. Τον Ιανουάριο, τέσσερις µπράβοι της επιτέθηκαν ενώ ψώνιζε σε µια τοπική αγορά. Μόλις ανέρρωσε από τον ξυλοδαρµό, πήγε µε τον σύζυγό της στις αρχές για να διαµαρτυρηθεί. Καθώς έβγαιναν από τα κυβερνητικά γραφεία, απήχθη από καµιά δωδεκαριά άνδρες. Ο σύζυγός της πιστεύει ότι αναγνώρισε δύο που εργάζονταν στη διεύθυνση υγείας, η οποία όµως αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάµειξη, ενώ η αστυνοµία αρνήθηκε να κάνει δεκτή τη µήνυσή του.
Σιωπή
Ακόµη κι όταν ο Γιανγκ έµαθε για τον εγκλεισµό της γυναίκας του, χρειάστηκε να επισκεφθεί έξι φορές το ψυχιατρικό νοσοκοµείο Γιανσί πριν του επιτρέψουν να τη δει, µόλις για 15 λεπτά. «Ολόκληρο το πρόσωπο και το κεφάλι της ήταν πρησµένο, πιθανόν από το κλάµα», λέει. Η επίσκεψη αυτή έγινε τον Απρίλιο και από τότε δεν έχει ξαναδεί τη Λιάο.
Οταν η «Γκάρντιαν» επικοινώνησε µε την προϊσταµένη των νοσηλευτριών στο ψυχιατρείο, εκείνη είπε πως δεν µπορεί να κάνει κανένα σχόλιο λόγω του ιατρικού απορρήτου και έκλεισε το τηλέφωνο. Η αστυνοµία της πόλης δεν απάντησε στις ερωτήσεις που η βρετανική εφηµερίδα έστειλε µε φαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου