Ακτιβιστές, δικηγόροι, συνδικαλιστές, οικολόγοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, φοιτητές
Ενα πολύχρωµο πλήθος διαδήλωσε το Σάββατο στο Παρίσι και δεκάδες ακόµα πόλεις κατά των απελάσεων των Ροµά και γενικότερα της πολιτικής Σαρκοζί σε θέµατα ασφαλείας. Η «σεζόν των κινητοποιήσεων» άνοιξε δυναµικά στη Γαλλία - και θα συνεχιστεί αύριο πιο δυναµικά.
Στο Παρίσι, η διαδήλωση διαµαρτυρίας άνοιξε µε µια
καντάδα. Κάτω από τα παράθυρα του υπουργού Μετανάστευσης, του Ερίκ Μπεσόν, καλλιτέχνες όπως η Τζέιν Μπίρκιν, η Ζαν Σεράλ και η Ανιές Ζαουί ερµήνευσαν µε τη βοήθεια ενός ακορντεόν ένα θρυλικό τραγούδι του Σερζ Γκενσµπούρ, το «Les petits papiers», ένα τραγούδι περισσότερο ποιητικό παρά µαχητικό, που τείνει όµως να εξελιχθεί, όπως σηµειώνει ο γαλλικός Τύπος, σε «ύµνο του αντικυβερνητικού κινήµατος». «Μετατρέπουµε τους Ροµά και τους λαθροµετανάστες σε αποδιοποµπαίους τράγους, κι εγώ ξένη είµαι, αλλά αυτούς απελαύνουν», δήλωσε η γνωστή ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν. Ολιγοµελής αντιπροσωπεία έγινε κατόπιν δεκτή από το επιτελείο του Μπεσόν: «Ηταν ένας διάλογος κουφών», συνόψισε ο Ρισάρ Μογιόν, από το Δίκτυο Παιδεία Χωρίς Σύνορα (RΕSF). Αποφασισµένοι να ακουστούν, λοιπόν, οι διαδηλωτές οπλίστηκαν µε σφυρίχτρες, τύµπανα και άλλα µουσικά όργανα και πήραν τους δρόµους. Ανάµεσα στους απλούς πολίτες, τους ακτιβιστές και τους (κεντροαριστερούς ή αριστερούς) πολιτικούς ήταν και µικρές οµάδες Ροµά, που έδιναν συχνά τον τόνο µε τις µουσικές τους.
«Φοβόµαστε, φοβόµαστε πολύ», έλεγε ο 24χρονος Νταβίντ Ανγκέλ, Ροµά από τη Ρουµανία. Πριν από 10 ηµέρες, αστυνοµικοί επέδωσαν στη γυναίκα του έγγραφη εντολή να εγκαταλείψουν τον καταυλισµό όπου µένουν, νότια του Παρισιού. Φοβάται πως οι ηµέρες τους στη Γαλλία είναι µετρηµένες. «Ο Σαρκοζί βρίσκεται στη θέση που είναι για να υπερασπίζεται το Σύνταγµα, όχι για να το ποδοπατεί», δήλωνε ο Ζαν-Πιερ Ντιµπουά, πρόεδρος της γαλλικής Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα. «Το µέλλον αυτής της χώρας δεν µπορεί να είναι η επιστροφή σε παλιά µίση και ρατσιστικές προκαταλήψεις». «Στοπ στην καταστολή», «Οχι στις απάνθρωπες πολιτικές του Σαρκοζί», «Ολοι οι δρόµοι οδηγούν στους Ροµά», ήταν µερικά µόνο από τα συνθήµατα που ακούστηκαν ή ήταν γραµµένα σε πανό.
Ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, αστυνοµία και διοργανωτές έδωσαν διαφορετικές εκτιµήσεις όσον αφορά τον αριθµό των συµµετεχόντων στις διαδηλώσεις. Για 50.000 διαδηλωτές στο Παρίσι έκαναν λόγο οι διοργανωτές, για 12.000 η αστυνοµία. Για 100.000 διαδηλωτές συνολικά έκαναν λόγο οι διοργανωτές, για 70.000 η αστυνοµία. Με επικεφαλής τον υπουργό Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν και τον υπουργό Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ, η κυβέρνηση Σαρκοζί έσπευσε να θριαµβολογήσει: «Αποδεικνύεται πως ο γαλλικός λαός δεν πίστεψε τα συνθήµατα και τις καρικατούρες». Το ξήλωµα των παράνοµων καταυλισµών Ροµά και ο «επαναπατρισµός» των κατοίκων τους στη Ρουµανία και τη Βουλγαρία θα συνεχιστούν, διαβεβαίωσαν οι υπουργοί
ενώ στο σηµερινό Υπουργικό Συµβούλιο αναµένεται η πρόταση για στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας από πολιτογραφηµένους µετανάστες που απειλούν τη ζωή αστυνοµικών ή υποπίπτουν σε πολυγαµία.
«Μαύρη Τρίτη»
Ο Νικολά Σαρκοζί, πάντως, δύσκολα θα καταφέρει να υποβαθµίσει τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραµµατιστεί στη Γαλλία για αύριο Τρίτη, ηµέρα που αρχίζει στην Εθνοσυνέλευση η συζήτηση για τη µεταρρύθµιση του συνταξιοδοτικού συστήµατος και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη: τα συνδικάτα µιλούν προκαταβολικά για «Μαύρη Τρίτη», προβλέποντας πως έως και δύο εκατοµµύρια εργαζόµενοι θα κατεβούν στους δρόµους.
Ιταλική... εφεύρεση οι απελάσεις ευρωπαίων πολιτών
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ της πολιτικής Σαρκοζί όσον αφορά το ζήτηµα των Ροµά δεν πραγµατοποιήθηκαν µόνο στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο
έγιναν µπροστά στις πρεσβείες της Γαλλίας και σε πολλές ακόµα ευρωπαϊκές πόλεις, από το Λονδίνο έως τη Μαδρίτη και από τις Βρυξέλλες ώς τη Ρώµη. Ειδικά στην Ιταλία, όµως, πολλοί ακτιβιστές επισήµαιναν πως οι διαδηλωτές θα έπρεπε να ασχοληθούν πρώτα µε τα του οίκου τους
«Στο ζήτηµα των Ροµά, ο Σαρκοζί ακολουθεί απλώς το µοντέλο Μπερλουσκόνι» δήλωσε στους «Νew Υork Τimes» ο Πιέτρο Μασαρότο, πρόεδρος της Νaga, οργάνωσης µε έδρα το Μιλάνο που προσφέρει αρωγή σε µετανάστες και Ροµά. «Η ιταλική κυβέρνηση εφηύρε τις απελάσεις ευρωπαίων πολιτών».
Πράγµατι, το 2007 η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πέρασε διάταγµα το οποίο επιτρέπει την απέλαση ευρωπαίων πολιτών «που δεν έχουν τα µέσα να συντηρηθούν». Εναν χρόνο αργότερα, νέο διάταγµα έδωσε στις αρχές τη δύναµη να απελαύνουν ευρωπαίους πολίτες για λόγους ασφαλείας.
Οµολογία υπουργού
Οπως επιβεβαίωσε την περασµένη εβδοµάδα ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο Ροµπέρτο Μαρόνι, Γαλλία και Ιταλία έχουν υιοθετήσει ανάλογη τακτική έναντι των Ροµά. Καταυλισµοί ξηλώνονται και κάτοικοι εκδιώκονται σε δεκάδες ιταλικές πόλεις, καταγγέλλουν οι ακτιβιστές. Απλώς αποφεύγεται ο θόρυβος
όπως συνέβαινε και στη Γαλλία πριν να αποφασίσει τέλος του Ιουλίου ο Σαρκοζί να δώσει δηµοσιότητα στο θέµα για ψηφοθηρικούς λόγους, ώστε να ανεβάσει τα (χαµηλά) ποσοστά του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Τον τελευταίο ενάµιση µήνα, το Παρίσι έχει απελάσει προς Ρουµανία και Βουλγαρία περίπου 1.000 Ροµά. Από τις αρχές του χρόνου έχει «επαναπατρίσει» περισσότερους από 8.000 Ροµά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου