Το Βήμα
ΠΑΡΙΣΙ Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα οι εργατικές συνομοσπονδίες της Γαλλίας πραγματοποίησαν χθες 24ωρη γενική απεργία και ογκώδεις διαδηλώσεις σε περισσότερες από 200 πόλεις, απαιτώντας να αποσύρει ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. « Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη! » δήλωσε ο Μπερνάρ Τιμπό , ο οποίος ηγείται της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGΤ. Η αντιπολίτευση θεωρεί τη σύνταξη στα 60 ιερό σύμβολο του γαλλικού κοινωνικού κράτους. « Ολο και περισσότεροι Γάλλοι κατανοούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να επιβάλει ο πρόεδρος δεν επιλύουν το συνταξιοδοτικό πρόβλημα » δήλωσε η Μαρτίν Ομπρί, Γενική Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Σήμερα θα συνεδριάσουν οι γάλλοι συνδικαλιστές ηγέτες προκειμένου να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση όμως διεμήνυσε στους εργαζομένους ότι δεν βλέπει απολύτως κανένα περιθώριο υποχώρησης. «Αν δεν μεταρρυθμίσεις αυτό το ασφαλιστικό σύστημα, απλώς δεν θα είναι βιώσιμο. Δεν θα μπορούμε πλέον να καταβάλλουμε τις συντάξεις του γαλλικού λαού» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ.
Η απεργία δημιούργησε προβλήματα στα δρομολόγια των αεροσκαφών
και των τρένων της χώρας, αλλά και στη λειτουργία των σχολείων. Ως προς τη συμμετοχή των διαδηλωτών, οι αριθμοί που έδωσαν διοργανωτές και Αστυνομία διέφεραν πολύ. Σύμφωνα με το συνδικάτο CFDΤ, χθες κατέβηκαν στους δρόμους περίπου 2,9 εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα. Από την πλευρά τους οι Αρχές έκαναν λόγο για «997.000» (sic) διαδηλωτές ακριβώς. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην προηγούμενη γενική απεργία, της 7ης Σεπτεμβρίου, ήταν 2,5 εκατομμύρια κατά τους οργανωτές και 1,1 εκατομμύριο κατά την Αστυνομία. Η διαφορά εκτιμήσεων ήταν μεγάλη, ειδικά για τη συγκέντρωση στο Παρίσι, όπου τα συνδικάτα μιλούσαν για 300.000
πολίτες και η Αστυνομία για περίπου 65.000 (270.000 και 80.000 αντίστοιχα την 7η Σεπτεμβρίου). Λιγότερες από τις μισές γραμμές του παρισινού μετρό λειτουργούσαν κανονικά την Πέμπτη, ενώ περίπου τα μισά δρομολόγια των υπεραστικών τρένων ακυρώθηκαν. Δεκάδες πτήσεις από τα Αεροδρόμια Ορλί και Σαρλ ντε Γκολ της γαλλικής πρωτεύουσας ματαιώθηκαν. Επίσης, δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ απεργών και δυνάμεων τήρησης της τάξης, αλλά γενικά οι κινητοποιήσεις έγιναν σε ήπιο κλίμα. Ο γάλλος πρόεδρος έχει δηλώσει έτοιμος να προχωρήσει σε οριακές παραχωρήσεις προς τους εργαζομένους, αλλά παραμένει αμετακίνητος στα κεντρικά σημεία της μεταρρύθμισης: την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 και του ορίου για όσους επιθυμούν να λάβουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τα 65 στα 67. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει από την Κάτω Βουλή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, εκκρεμεί όμως η ψήφισή του από τη Γερουσία, εντός του Οκτωβρίου.
Δημοσκόπηση της εφημερίδας «Liberation» έδειξε ότι το 63% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τους απεργούς, ενώ μόνο το 29% στηρίζει την κυβέρνηση. Σχεδόν το 60% αντιτίθεται στο σχέδιο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ το 37% τάσσεται υπέρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου